Súd schválil HOMOSEXUÁLNE „manželstvá“?!

1,167
Kultúra smrti

Ústavný súd Portugalska schválil nový zákon o homosexuálnych “manželstvách”, ktorý prešiel v parlamente ešte vo februári.

Súd rozhodol, že ústava, ktorá chráni inštitúciu manželstva ako „základný prvok spoločnosti“, nebráni evolúcii tejto inštitúcie“. Taktiež rozhodol, že rozšíriť túto definíciu o zahrnutie „ľudí rovnakého pohlavia neprekáža ochrane rodiny.“

Zákon bol ústavnému súdu predložený portugalským konzervatívnym prezidentom Anibalom Cavaco Silvom, ktorý je katolík, a teraz sa musí rozhodnúť buď zákon podpísať alebo vyjadriť svoj nesúhlas právom veta. Ak použije veto, parlament môže ešte zákon schváliť jednoduchým prehlasovaním.

Ak je zákon schválený po prezidentovom vete, potom musí prezident podľa ústavy zákon podpísať. Avšak, ak ho prezident nepodpíše, zákon nie je právoplatný.

Portugalská ústava neudáva žiadny špecifický trest prezidentovi za odmietnutie podpísať zákon. Ústavný súd však môže prezidenta zosadiť, ak je usvedčený z trestného činu.

Navrhnutý zákon nepovoľuje homosexuálom adopciu. Portugalský minister záležitostí parlamentu – Jorge Lacão však verejne vyhlásil, že táto téma bude presunutá do nasledujúceho volebného obdobia.