Súd chce vytvoriť právo na potrat podľa OSN

1,631
Kultúra smrti

NEW YORK – O vytvorenie medzinárodného práva na potrat sa najnovšie snaží  najvyšší súd v provincii Salta v Argentíne. 

V decembri, súd citoval názory odborníkov OSN, ktoré sledujú dohody o ľudských právach, v snahe získať právo vykonať potrat 14-ročnému dievčaťu, ktoré znásilnil jej nevlastný otec.

Toto rozhodnutie je varovným príbehom o moci tzv ,,mäkkého zákona" (ide o dokumenty, ktoré nie sú právne záväzné, pozn. prekladateľa). Aj napriek tomu, že znalecké posudky OSN sú nezáväzné, používajú sa na spochybnenie vnútroštátnych právnych zákonov.

Odborníci na ľudské práva z monitorovacieho výboru OSN hovorievajú často krajinám, aby liberalizovali svoje zákony o potratoch aj napriek tomu, že neexistuje žiadne medzinárodné právo na potrat. Žiadny dohovor OSN sa nezmieňuje o potrate – tvrdili experti na medzinárodné zákony a globálne zdravie v článku The San Jose.

Potratové skupiny chcú, aby vnútroštátne súdy uznali tieto názory, pretože veria, že medzinárodné právo na potrat môže byť vyvinuté prostredníctvom zvyku. Systém je založený na netestovanej právnej teórii a je len málo prípadov, kedy súdy zrušili zákony o potratoch na základe nezáväzných stanovísk odborníkov OSN. Najvyššie súdy v Čile, Mexiku a Peru odmietli vziať do úvahy stanoviská Výboru pre potraty. Ale Argentína sa ukazuje ako živná pôda pre tieto požiadavky.

Sudca nižšieho súdu odmietol povoliť 14-ročnému dievčaťu vykonať potrat, vychádzajúc z vnútroamerických ľudských práv. Ide o záväznú zmluvu, ktorá výslovne uznáva právo na život nenarodeným deťom od momentu počatia. Ale najvyšší súd v Salta rozhodol na základe názorov expertov z OSN.

Prípad zo Salta potvrdzuje obavy amerických senátorov, ktorí nechcú ratifikovať dohovory OSN o ľudských právach, ktoré by posilnili sudcov, aktivistov a úradníkov OSN pri presadzovaní medzinárodného práva na potrat. Americký senát zvažuje, či ratifikovať dohovor OSN o zdravotne postihnutých osobách. Odborníci, ktorí monitorujú tento dohovor už vydali kontroverzné názory na potrat, aj keď dohovor bol v platnosti len dva roky. Obavy senátorov sa netýkajú len otázky potratov.

Podľa medzinárodných právnych expertov, ktorí v novembri vypovedali pred Senátnym výborom pre zahraničné vzťahy, nemôžu Spojené štáty efektívne kontrolovať rozvoj nových medzinárodných noriem prostredníctvom systému ľudských práv OSN. A tiež ani právny rozvoj v ostatných krajinách a to ani napriek svojmu významnému vplyvu.

Timothy Meyers z Univerzity v Georgia povedal v novembri senátorom, že žiadna krajina nemôže zabrániť rozvoju zvykových noriem medzinárodného práva. To najlepšie, čo krajina môže urobiť, je zabrániť nepredvídateľnému spôsobu použitia určitej normy alebo niektorých ustanovení v dohovore, uviedol. Dokonca aj potom, by sa mohla krajina ocitnúť v nepríjemnej pozícii v rozpore s tým, ako iné národy chápu svoje záväzky podľa medzinárodného práva.

V minulom roku nasledoval súd v Salta príklad argentínskeho najvyššieho súdu v podobnom rozhodnutí. Účinok týchto rozhodnutí je obmedzený na ďalších 23 argentínskych provincií, pretože nemôžu viazať nižšie súdy ani si vynútiť legislatívne zmeny. Voľba pápeža Františka vyvolala v Argentíne vlnu aktivít v boji za život, čím vznikli prekážky pre akékoľvek zmeny v legislatíve.