Rusko vyhnalo USAID. Koniec financovania ruskych neziskoviek amerikou?

2,047
Kultúra života


Američania podporovali ľudskoprávne organizácie, ale aj Golos, ktorý monitoruje voľby. Agentúrne spravodajstvo sme o 21:48 nahradili autorským článkom denníka SME.
 
MOSKVA, PRAHA. Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj USAID sa snažila zasahovať do vnútorných záležitostí Ruska.
Tak vysvetľuje ruské ministerstvo zahraničia bezprecedentný krok, ktorý rusko-americké vzťahy určite nezlepší: vyhnanie agentúry z Ruska.
 
Moskva síce jedným dychom cynicky sľubuje, že „reštartovanie“ rusko-amerických vzťahov bude pokračovať, ale ruskí komentátori celú akciu vidia ako úder americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.
 
Američania označili správanie Moskvy za agresívne, neprípustné a vyžadujúce si odpoveď.
Okrem toho ruský prezident Vladimir Putin zasadil tvrdú ranu i premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi, ktorý ešte vo funkcii prezidenta začal s Obamom novú etapu rusko-amerických vzťahov.
 
V októbri končia
 
Agentúra USAID musí do 1. októbra vypratať všetky svoje kancelárie v Rusku.
„Ruská občianska spoločnosť už dozrela a nepotrebuje zahraničné vedenie,“ uviedlo na vysvetlenie ruské ministerstvo zahraničia. Časť Rusov má však iný názor.
 
V stredu mnoho ľudskoprávnych aktivistov varovalo, že ich existencia je ohrozená. Američania financovali i slávnu organizáciu Golos, ktorá monitoruje voľby.
 
„Vo svete je málo fondov, ktoré financujú kontrolu volieb,“ posťažovala sa šéfka Golosu Lilija Šibanovová, ktorá s Američanmi spolupracuje od roku 2002. Teraz je ohrozený i monitoring miestnych volieb v októbri tohto roku. Ruská Ústredná volebná komisia úlohu Golosu bagatelizuje a tvrdí, že stačia pozorovatelia samotných kandidátov a kontrola médií.
 
Miliardy dolárov
 
Veľkú nevôľu v Kremli vyvolávali i projekty Agentúry v severnom Kaukaze.
Ako uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič, „americkí partneri boli opakovane upozornení na nevhodnosť niektorých činností“. Na mysli mal zrejme obranu ľudských práv v severokaukazských republikách i kritiku Putinovho obľúbenca prezidenta Čečenska Kadyrova.
 
Agentúra USAID pôsobí v Rusku od roku 1992. Za ten čas previedli na účty ruských subjektov 2,7 miliardy dolárov.
V súčasnosti Američania prispievali na činnosť 57 organizácií, ktorým rozdeľovali ročne asi 50 miliónov dolárov.
Podľa ruského ekonóma Sergeja Aleksašenka je finančná podpora zo zahraničia pre mnoho ruských organizácií nevyhnutná.
„Keď my všetci naše peniaze dávame na delá, niekto nám musí dať financie na ľudské práva,“ uviedol.
Ruskí vládni novinári zasa pripomenuli, že v období studenej vojny bola USAID využívaná na krytie agentov.