Rusko stavia 3 kostoly denne, 1000 ročne, a to už 28 rokov za sebou!

3,906
Matej Trančo
Kultúra života

Ťažko si všimnúť väčší rozdiel v kultúrnej vojne ako ten medzi Západom na jednej strane, a Strednou Európou s Ruskom na strane druhej. Kostoly sa búrajú, citácie z Biblie sú považované za zločin nenávisti, imigrácia moslimov je prezentovaná ako všeliek na problémy Európy a deti v Nemecku a Čechách sa chodia v rámci občianskej náuky klaňať do mešity... Rusov v stavaní kostolov asi nepredbehneme, a ani nepotrebujeme. Stačí, že tie čo máme, naplníme - pozn. šéfredaktora

********

“Ba čo viac, nepoznám žiadny iný precedens tohto druhu kdekoľvek v celej histórii ľudstva..."

Berúc na vedomie, že dnes veľa ľudí hovorí, že moderná spoločnosť žije v po-kresťanskej ére, (Metropolita Hillarion) hovorí, že toto ale nie je cítiť v Rusku.

Náboženská viera v Rusku nikdy nerástla intenzívnejšie ako v posledných 3 dekádach, verí Metropolita Hilarion z Volokolamsku.

Vedúci Oddelenia vonkajších cirkevných vzťahov (DECR) hovoril o náboženskom vyznaní v Rusku, jeho histórii a oživení za posledné dekády počas mítingu so skupinou profesorov a 250tich študentov z Talianska 11. októbra 2016, oznamuje stránka DECR.

“Epocha, ktorú nazývame ‘druhý Krst Ruska’ začala v našej Cirkvi v roku 1988. Masové krstenie našej populácie začalo v Rusku v neskorých 80-tych a skorých 90-tych rokoch," povedal Metropolita Hilarion vzhľadom na históriu Ortodoxie v Rusku talianskym hosťom.

“Dnes máme 35 000 kostolov. To znamená, že sme otvorili 29 000 kostolov za 28 rokov a teda 1000 ročne či 3 denne...Predtým sme mali tri teologické semináre či akadémie a dnes ich existuje viac ako päťdesiat," zdôraznil metropolita.

Podľa metropolitu Hilariona ruská história "nikdy nebola svedkom takého rastu náboženského vierovyznania ako sme mohli vidieť za posledných 28 rokov."

Ba čo viac, nepoznám žiadny iný precedens tohto druhu kdekoľvek v celej histórii ľudstva. Sme si vedomí toho, že epocha Konštantína Veľkého v 4. storočí bola dobou budovania kostolov takmer všade a taktiež dobou masového krstenia. Ale pre túto dobu neexistujú žiadne štatistiky, zatiaľ čo my máme štatistiky za epochu, v ktorej žijeme," dodal.

Berúc na vedomie, že dnes veľa ľudí hovorí, že moderná spoločnosť žije v po-kresťanskej ére, predstaviteľ Ruskej Ortodoxnej Cirkvi hovorí, že toto ale nie je cítiť v Rusku.

“Na vlastné oči sme videli moc Kresťanstva, ktorá nám umožňuje otvárať 3 kostoly denne. Videli sme ako Kresťanstvo pretvára ľudské životy a do akej miery je Kristus a Jeho učenie stále dôležité v súčasnosti," Metropolita Hilarion hovorí na záver.

Profesori a študenti škôl pod záštitou Jezuitského rádu v Ríme, Miláne, Neapole, Turíne a Palerme sa zúčastnili tohto sústredenia s Predsedom oddelenia vonkajších cirkevných vzťahov.