Rusko bojuje za život

4,432
Kultúra života

Moskva, 1. júl, 2011  (LifeSiteNews.com) –  Ruská federácia je pripravená prijať nový zákon. Podľa neho musia potratové reklamy zahŕňať varovanie o zdravotných rizikách spojených s týmto zákrokom.

Podľa Reuters ruská Rada federácie očakáva návrh zákona, ktorý už schválila Duma. Akonáhle sa schváli, zákon môže podpísať prezident Dmitry Medvedev.

Podľa Rie Novasti toto opatrenie vyžaduje, aby inzercia propagujúca potrat venovala desať percent priestoru pre zoznam zdravotných rizík, vrátane trvalej neplodnosti.

Ruský poslanec Viktor Zvagelsky ohodnotil problém potratov v Rusku ako depresívny, pretože mladé dievčatá boli podvedené. Nik ich totiž neupozornil,že ,,po prerušení tehotenstva môžu mať vážne problémy."

Duma zvažuje niekoľko návrhov, ktoré by zastavili ruskú demografickú špirálu smrti poháňanú potratovosťou. Podľa niektorých štatistík na 1000 narodených detí pripadá 1022 detí usmrtených potratom. Organizácia spojených národov odhaduje, že počet obyvateľov Ruska, ktorý bol v roku 2008 143 miliónov, sa do roku 2050 zníži na 116 miliónov.

Hoci oficiálny ročný počet potratov v roku 2007 predstavoval 1.5 milióna, niektorí ruskí predstavitelia veria, že čísla môžu byť zahmlievané vzhľadom na súkromné klliniky. Skutočný počet teda môže byť až 6 miliónov.

Na boj s potratovou epidémiou bolo narhnutých niekoľko právnych predpisov. Zahŕňali zákaz potratov zadarmo na vládou vybraných zdravotných klinikách, dôležitosť súhlasu pred použitím tabletky ,,ráno po". Pre teenagerov  to je súhlas rodičov, pre vydaté ženy súhlas manžela. Vo všetkých prípadoch je tiež nariadená týždenná čakacia doba. Ďalšie návrhy  zahŕňajú zvýšenie príspevku 2000 rubľov (70 dolárov)  na mesačné štátne dotácie, poskytované tehotným ženám.

Za návrat pro-life legislatívy späť do ruskej potratovej kultúry silne bojovala Ortodoxná cirkev. Moskovský patriarcha Kirill  a All Russia navrhli viacero opatrení na webstránke Moskovského patriarchátu. Naliehajú na Ministerstvo zdravotníctva a sociálneho rozvoja, aby sa ,,ochrana tehotenstva stala prioritou lekára" a aby sa odrádzalo od pohnútok ísť na potrat.

Ruský patriarcha tiež obhajoval štátnu podporu pro-materských mediálnych kampaní a navrhol vytvorenie krízového tehotenského centra v každej pôrodnici pre osamelé matky v ťažkej životnej situácii.