Ruský parlament podporil zákon o zákaze propagovania homosexuality

1,766
Kultúra života

 
MOSKVA. Poslanci ruskej Štátnej dumy v piatok podporili v prvom čítaní zákon o zákaze propagovania homosexuality medzi mladými, uviedla agentúra Reuters.
 
Ak bude návrh zákona schválený v parlamente a podpísaný prezidentom Vladimirom Putinom, začne v Rusku platiť zákaz propagácie podujatí homosexuálov na celom území Ruska, pričom ich organizátorov budú trestať pokutami.
 
Zo 450-členného parlamentu hlasovalo za 388 poslancov, pričom iba jeden poslanec bol proti.
"Žijeme v Rusku a nie v Sodome a Gomore," vyhlásil poslanec prokremeľskej strany Jednotné Rusko Dmitrij Sablin.
"Rusko je tisícročnou krajinou založenou na vlastných tradičných hodnotách, ktorých ochrana mi je bližšia než dokonca ropa či plyn."
 
Putinovi kritici tvrdia, že ide o posledný zo série krokov zameraných na konzervatívnych voličov, ktorými chce prezident upevniť svoje postavenie po svojom nástupe do Kremľa v máji minulého roku poznamenanom masovými protestmi proti nemu v Moskve a Petrohrade.
Aktivisti za práva homosexuálov a ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že hlavným cieľom zákona nie je deklarovaná ochrana maloletých, ale obmedzenie práv homosexuálov.
 
Počas rokovania došlo pred budovou Štátnej dumy v Moskve k bitke medzi prívržencami a odporcami zákona. Polícia zadržala približne 20 ľudí, väčšinou gejov.