Rumunsko: najväčší Pochod za život

1,460
Kultúra života

BUKUREŠŤ - V tomto roku sa v takmer štyridsiatich rumunských mestách uskutočnil 4. ročník Pochodu za život, ktorý mal byť tento krát najväčší v počte účastníkov ako aj vo svojom dosahu. Témou tohtoročného pochodu bolo: „Adopcia, šľachetná voľba“. Téma tak mala podporiť adopciu ako prirodzené riešenie ochrany detí porodených matkami v núdzi, ktorých rodiny nedokážu prebrať zodpovednosť za výchovu dieťaťa.

Hlavným organizátorom a celonárodným koordinátorom bola študentská pro-life organizácia Studenti pentru Viata.

Založili sme túto organizáciu, pretože sme chceli pomáhať mladým ženám v krízových situáciách a ponúknuť mladým ľuďom výchovu k rodinnému životu. Začala som s touto prácou sama, keď som mala 16 rokov a výsledky mi ukázali, že toto je najdôležitejšia forma spoločenskej zodpovednosti,“ hovorí Alexandra Nadanová, predsedníčka organizácie Studenti pentru Viata (Študenti za život).

Je to po prvý raz, čo toto globálne pro-life podujatie spája v Rumunsku tak veľa ľudí a miest. Dostalo tiež požehnanie od Rumunskej pravoslávnej cirkvi, ktorá potvrdila svoju podporu, keď sa na tlačovej konferencii vo štvrtok pred podujatím vyjadrila: „Kresťanskú rodinu, kde sú deti, či už narodené alebo adoptované, vítané a je o ne s láskou postarané, kde sú vychovávané v Kristovi a podporované v tom, aby vo svojom živote kráčali po zmysluplnej ceste, požehnáva Boh radosťou rodičovskej lásky a darom spásy a večného života.“

Toto spoločenské prekypovanie bolo spôsobené veľkým mediálnym rozruchom. Rumunský pochod za život je propagovaný profesionálnymi videami a reklamami. Bolo to po prvýkrát, čo malo toto podujatie vlastnú tlačovú konferenciu, ktorá bola vysielaná naživo na online televíznom kanáli, ktorý neskôr zaznamenal cez 150 000 sledovaní. Po tom, čo sa predsedníčka Studenti pentru Viata, Alexandra Nadanová, objavila v televízii a na rozhlasových staniciach Rumunskej pravoslávnej cirkvi, do podujatia sa zapojilo viac ako desať ďalších miest. 

Veľa rumunských miest počas Týždňa pro-life takisto organizovalo súvisiace podujatia, ako napríklad premietania pro-life filmov, skupinky podporujúce adoptívnych rodičov, umelecké výstavy, konferencie či diskusie.

Ďalšou premiérou bol koncert organizovaný v Bukurešti po Pochode za život, 22. marca, kde malo osem rumunských umelcov spievať za adopciu. Medzitým boli pre deti pripravené tvorivé dielne kreslenia.

Pozoruhodným je tiež tohtoročná podpora podujatia rumunskou vládou, ktorá mala pomôcť zorganizovať záverečné fórum o adopcii s predstaviteľmi rumunského úradu pre adopcie, teda členmi parlamentu, ktorí sú expertmi v oblasti adoptívnej legislatívy a občianskej spoločnosti. Pre rumunskú adopčnú prax to mal byť rozhodujúci okamih. Hlavným návrhom organizácie Studenti pentru Vita je, aby sa vytvoril zákon, ktorý by umožnil začať proces adopcie už počas tehotenstva, čo v súčasnosti ešte v Rumunsku nie je povolené.

Paula Herlová, známa rumunská novinárka z PRO TV a spoločenská aktivistka, ktorá za posledné roky pomohla zlepšiť zákon o adopcii, hovorí: „Je potrebné prehodnotiť a nájsť nové riešenia. Keď je dieťa opustené, nestačí iba identifikovať problémy. Potrebujeme ich vyriešiť. Bolo by dobré, keby sme mali sprostredkujúci úrad s Agentúrou pre ochranu detí.“

Alexandra Nadanová zo Studenti pentru Viata hovorí, že Rumunsko takisto potrebuje zmeniť svoju adopčnú kultúru: „Adoptované deti sú vnímané ako druhotriedne deti. Adoptívna rodina je chápaná ako neprirodzená. Biologická matka alebo obaja biologickí rodičia, ktorí dajú svoje dieťa na adopciu, sú považovaní za nespôsobilých nazývať sa rodičmi. Tieto vykreslenia nie sú správne a robia proces adopcie a začleňovania dieťaťa veľmi ťažkopádnym. No ak sa zameriame na to, čo je v záujme detí, všetko sa zmení. V záujme detí, a teda nie nevyhnutne v záujme adoptívnej rodiny. Je to o tom dať každému dieťaťu rodinu a nie každej rodine dieťa.“

Cieľom Pochodu za život, tak ako bol stanovený v oficiálnej tlačovej správe, je „zakotviť tieto myšlienky v srdciach Rumunov. Ak sa nám podarí odoslať spoločnosti odkaz, že naša krajina potrebuje adopčnú kultúru, bude ju to viesť ku kultúre života.“