RTVS CENZURUJE SVATÚ OMŠU. Svojím konaním sa vrátila pred rok 1989?!

1,789
Kultúra smrti

RTVS odmietla odvysielať v Rádiu Regina liturgiu. V RTVS chceli cenzorsky zasiahnuť a vystrihnúť časti homílie o rodine, čo kňaz nedovolil.

Na Gréckokatolíckom arcibiskupskom úrade v Prešove sa v piatok 23. januára konala tlačová beseda, na ktorej novinárom odpovedali prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, farár gréckokatolíckej farnosti Prešov-Sekčov Rastislav Baka a hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Dôvodom zvolania tlačovej besedy bolo neodvysielanie gréckokatolíckej svätej liturgie zo záznamu v nedeľu 18. januára v národnostnom vysielaní v Rádiu Regina, nakoľko kňaz Rastislav Baka nesúhlasil so zásahom do jeho homílie, kde Rádio Regina chcelo vystrihnúť niektoré časti. Kňaz kázal na evanjelium Nedele o Zachejovi a v tejto súvislosti spomenul aj referendum a nebezpečenstvá, ktoré číhajú na rodiny. Liturgia v cirkevnoslovanskom jazyku s homíliou v rusínskom jazyku bola nahrávaná v Chráme Povýšenia sv. Kríža v Prešove na sídlisku Sekčov. Prešovská archieparchia vníma tento krok ako porušenie slobody slova, náboženskej slobody a neadekvátny zásah do práv národnostných menšín.

Uvádzame časť listu Rastislava Baku Rádiu Regina v Košiciach, prezentovaného na tlačovej besede:

„Na základe telefonátu zo dňa 15.1.2015 ohľadom rozhodnutia RTVS – Slovenský rozhlas zasiahnuť do mojej homílie vystrihnutím niektorých jej častí vás žiadam, aby ste odvysielali celú homíliu tak, ako bola nahratá, nakoľko nie som si vedomý porušenia žiadnych zákonov Slovenskej republiky, ani žiadnych etických noriem. Sv. liturgia s homíliou bola nahrávaná dňa 14.1.2015 o 17:00 hod. v gréckokatolíckom Chráme Povýšenia sv. Kríža Prešov Sekčov a má byť odvysielaná v nedeľu 18.1.2015 o 9:00 hod. V prípade takejto neopodstatnenej cenzúry, ktorá by smerovala k vystrihovaniu niektorých mojich slov, nesúhlasím s odvysielaním celej sv. liturgie a budem musieť zvážiť právne kroky, prípadne medializáciu tejto skutočnosti. Už 14 rokov nahrávam so Slovenským rozhlasom – národnostné vysielanie – náboženské relácie pre poslucháčov a nikdy som sa nestretol s cenzúrou. Rozhodne nesúhlasím, aby ste takýmto necitlivým a nedemokratickým spôsobom, zasahujúcim do slobody slova, narušili dlhoročné obojstranne korektné vzťahy. Dúfam, že sv. liturgia bude odvysielaná celá bez zostrihania mojej homílie a že sa nenaruší naša doterajšia spolupráca.“

Drzá cenzúra zo strany verejnoprávnej inštitúcie ako v minulo režime

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ okrem iného povedal ako on vníma vzniknutú situáciu: „Ide predovšetkým o neopodstatnenú cenzúru homílie, o porušenie náboženskej slobody prejavu, a tiež o porušenie práv národnostnej menšiny Rusínov, pre ktorých mala byť odvysielaná. Bol porušený medzinárodný dohovor medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Naša Gréckokatolícka cirkev má svoju trpkú skúsenosť s totalitou, keď 28. apríla 1950 bola komunistickou diktatúrou zrušená na dobu dlhých 18 rokov. Ako mám tomu rozumieť? Nastáva nová totalita po 25. rokoch od Nežnej revolúcie?  To je potrebné znova vyjsť do ulíc manifestovať? Zvolil som zmierlivú cestu a zatelefonoval som generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi a ponúkol som mu riešenie, aby Rádio Regina odvysielalo v priebehu dvoch dni túto sv. liturgiu a keby sa to stalo, iste by som vás tu dnes nepozval. Referendum vyhlásil prezident Slovenskej republiky – pýtam sa: to urobil niečo zlé, či protiústavné? Naopak, referendom ponúkol možnosť všetkým občanom SR, aby vyjadrili svoj názor v tak citlivej a každému dôležitej skutočnosti akou je rodina.“

V závere tlačovej besedy pozval všetkých občanov Slovenskej rodiny, aby sa zúčastnili referenda a hlasovali 3x ÁNO a tak obhájili právo rodiny, právo muža, ženy a detí, ktorí sú v dnešnej dobe ohrození. „Verím, že k referendu prídu všetci tí, ktorí si cenia život, rodinu a svojich rodičov a všetci tí, ktorým nie je ľahostajný život a budúcnosť ich detí“, dodal Mons. Ján Babjak SJ.

Reakcie politikov

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová na margo celej záležitosti povedala: “Neodvysielaním grécko-katolíckej liturgie RTVS jednoznačne porušila slobodu náboženského vyznania a viery, ktorú garantuje ústava.”

Odmietnutie zostrihanej kázne

Richard Vašečka, predseda poslaneckého klubu OĽaNO, dodal, že “správca farnosti nesúhlasil s kompromisom, so zostrihaním svojej kázne. Statočne prejavil svoj postoj a žiadal odvysielať celú kázeň. To RTVS odmietla.” Následne grécko-katolícky arcibiskup Ján Babjak telefonicky a aj písomne žiadal vysvetlenie. Dodnes však oficiálne stanovisko z RTVS neobdržal. Preto sa rozhodol informovať verejnosť.

Pošliapané práva národnostnej menšiny

Liturgia bola nahratá v jazyku národnostnej menšiny, po rusínsky. Poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek povedal: “Neodvysielaním liturgie v rusínskom jazyku bolo hrubým spôsobom porušené právo národnostnej menšiny na vysielanie vo svojom jazyku vo verejno-právnom rozhlase. Je nemysliteľné, aby v demokratickej spoločnosti boli takto pošliapané práva ústavnej menšiny.” Škripek to považuje za nebezpečný precedens ohrozenia demokracie na Slovensku a ďalej dodáva: “Takýmito praktikami sa vraciame do totality pred rokom 1989. Vtedy televízia a rozhlas nekonali v záujme verejnosti, ale v záujme vlády jednej strany. Aj v tom čase bol kresťanský obsah cenzurovaný.”

Výzva na nápravu

Na záver Erika Jurinová dodáva: “Musíme sa preto jednoznačne postaviť za grécko-katolícku farnosť. Žiadame riaditeľa RTVS o vysvetlenie celej záležitosti a okamžitú nápravu. Budeme tiež žiadať vykonať poslanecký prieskum v tejto verejno-právnej inštitúcii.”