Rozvod nie je vždy nevyhnutným pri páde manželstva

1,910
Matej Trančo
Kultúra života

Možno sa vojvoda a vojvodkyňa môžu podeliť s trápiacimi sa pármi o svoju skúsenosť ako znovuzrodili svoje manželsvto.

Britská tlač nemá nič radšej, ako informovať o manželských katastrofách. Čitatelia si isto pamätajú poľutovaniahodnú ságu "Vojna Welšanov", tak ako aj smutný prípad rozvodu Sira Paula McCartney a Heather Mills. Dávno sú preč tie časy, kedy boli rozvodové konania uskutočňované za zatvorenými dverami a rozvody známych ľudí prilákali nanajvýš tak jeden článok v novinách. No v skutočnosti sa v národnej psychike nachádza niečo, čo miluje dobrý rozvod. Dalo by sa to vystopovať späť až do doby Henricha VIII. Stále sme fascinovaní týmto brutálnym kráľom a jeho šiestimi ženami, zvlášť dvomi, ktoré skončili vo väznici Tower. Anne Boleyn a Catherine Howard, obe boli neterami Vojvodu z Norfolku. Ich popravy boli celebritnou senzáciou vtedajšej doby.

Ale tento týždeň noviny hovoria o trochu inom príbehu. Pár, ktorý bol rozdelený po dobu piatich rokov, teraz žije spolu uzmierený. Napodiv sa tento príbeh zaoberá rovnakou rodinou. Vypadá to tak, že Vojvoda z Norfolku a jeho manželka sú teraz opäť spolu.

Hovorí sa, že kráľovná je nadšená z toho, že sa dal tento pár znovu dokopy. Je to naozaj potešujúce. Keď kráľovná vedie, my by sme mali nasledovať (anglické príslovie - editor). Ale pokračuje to ešte ďalej. Nebolo by to úžasné keby všetky páry, ktoré sa rozišli boli schopné urovnať svoje rozdiely a dať sa znova dokopy? Nebolo by dobré keby viac manželských nezhôd nekončilo rozvodom, ale zmierením?

Mnoho párov, ktoré sa rozdelia, tak učinia po desiatkách rokov manželstva ako je tomu aj v prípade Norfolčanov; ich opätovné danie sa dokopy by mohlo znamenať, že už viac nepotrebujú žiť v rozličných miestach a určite by to potešilo aj ich dospelé deti. Rozvod mimo iného, výrazne prispel k bytovej kríze a taktiež vytvoril rastúci počet starších ľudí žijúcich osamote. Nič z toho nie je dobré. Vzhľadom k tomu, že toto je príčina, je až prekvapujúce že vidíme tak málo kladený dôraz na zmierenie ako možný cieľ pre páry v ťažkostiach.

Existuje niekoľko organizácií, niektoré z nich katolíckej inšpirácie, ktoré existujú za účelom opätovného spájania párov alebo zastavovania ich rozdelenia sa. Jednou takouto organizáciou je Retrouvaille, ktorá často reklamuje svoje služby skrze farnosti. Podľa mňa odvádzajú dobrú prácu. Možno sa teraz môžu Vojvoda a Vojvodkyňa z Norfolku, ak sa na to cítia, zhovárať s inými o tom ako obnovili svoje manželstvo a pomôcť tak iným párom v tom, aby sa nerozvádzali a dali veiach druhú šancu. Koniec koncov Vojvoda krátko po ich svadbe povedal: "Verím v manželstvo. Keď sa postavíte pred 800 ľudí a dáte si sľuby, nie sú ľahko zlomiteľné."

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.