Rozhodne ZA rodinu - kľúčový kardinál minuloročnej synody

1,510
Kultúra života

Kardinál Peter Erdö, generálny relátor Synody biskupov o rodine, bol prítomný pri prezentácii škandalózneho predbežného dokumentu z minuloročnej Mimoriadnej synody v októbri 2014. Ale keď sa ho opýtali na pochybnú časť o „pozitívnych prvkoch“ údajne prítomných v homosexuálnych vzťahoch, vyhol sa odpovedi a odkázal na svojho kolegu arcibiskupa Bruna Fortea. Povedal„Ten, kto napísal ten text, musí vedieť o čom hovorí,“ čím dal najavo, že s tou konkrétnou časťou dokumentu nemá nič spoločné. Pretrvávajúci dojem, že samotný kardinál Erdö nie je podporovateľom liberalizujúcej agendy, ktorá sa objavila v predbežnom dokumente minuloročnej synody, bol nedávno potvrdený inými dôležitými udalosťami.

Nedávno, 23. júna, sa kardinál Erdö zúčastnil na tlačovej konferencii vo Vatikáne spolu s kardinálom Lorenzom Baldissierim (generálnym tajomníkom Synody biskupov) a arcibiskupom Brunom Fortem (osobitným tajomníkom Synody). Prezentovali tam Instrumentum Laboris alebo pracovný dokument pre nadchádzajúcu Synodu biskupov o rodine v októbri 2015. Na tejto tlačovej konferencii sa ho jeden novinár spýtal na problematiku „znovu zosobášených“ rozvedených a či nakoniec Synoda podporí ich pristupovanie k Svätému prijímaniu alebo nie.

Kardinálova odpoveď ukazuje na jeho vernosť učeniu samého Ježiša Krista. Povedal:

Toto je závažná téma a my nemôžeme dať vyčerpávajúcu odpoveď počas tejto stručnej reakcie. Hovoríme tu o vážnych veciach, pretože ústredná otázka Synody v konečnom dôsledku znie: ‚Čo je kresťanstvo?‘ Ak sme prirodzené náboženstvo, potom by sme mali filozoficky reflektovať na svet, ľudskú skúsenosť a hľadať riešenie, ktoré sa môže meniť pri každej generácii. Alebo sme učeníkmi Ježiša Krista, ktorý bol konkrétnou historickou [Božskou] osobou s konkrétnym učením, prostredníctvom ktorého spájame dejiny s tradíciou a ktorého učenie je dostatočne identifikovateľné. [...] A presne v tejto vetve tradície vidíme, že Ježišovo učenie o cudzoložstve bolo veľmi náročné učenie. Dokonca v jeho dobe až škandalózne. Veď aj jeho vlastní učeníci povedali: ‚Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa‘(Mt 19,10). Pretože to nebol rozšírený názor v judaizme v jeho období. Dokonca aj rabíni z Galiley z doby Ježiša Krista, ktorých učenie je dnes viac preskúmané a známe, mali iné názory, ktoré sa od Ježišovho líšili. A tak učenie Ježiša bolo veľmi dôrazné.“

Potom uviedol viacero príkladov z histórie, ako ľudia počas stáročí žiadali Cirkev, aby zmenila svoju morálnu náuku o manželstve a zakončil:

„Preto Cirkev vždy vedela, že jej posolstvo o manželstve obsahuje niečo ťažké a provokatívne. Musíme mať na pamäti závažnosť tohto faktu a zároveň sa stále snažiť vyjadriť sa k situáciám v dnešnom svete, pretože naša misia je zameraná na dnešný svet.“

Týmto vyhlásením dal kardinál Erdö jasne najavo, že argumentuje za zachovanie tradičného učenia Cirkvi o manželstve.

V tomto kontexte - podporujúcom rodinu - sa kardinál Erdö vyjadril pri ďalších dvoch príležitostiach. Stoja za zmienku, pretože sa zdá, že ukazujú tým istým smerom.

Prvá bola, keď 11. a 12. mája 2015 v Bratislave spolu s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským, kardinál Erdö ako prezident Rady európskych biskupských  konferencií organizoval konferenciu na tú istú tému ako bude októbrová Synoda biskupov o rodine v Ríme. Na tejto konferencii, ktorú viedol sám kardinál Erdö, bolo silne obraňované učenie Cirkvi.

Napríklad arcibiskup Želimir Puljić, predseda Konferencie biskupov Chorvátska, povedal pre katolícke noviny v Záhrebe Glas Koncila, že podujatie bolo veľkým úspechom. Povedal: „Úspešná a plodná spoločnosť je založená na zdravých rodinách s mnohými deťmi.“ Vyjadril svoj zármutok nad poklesom pôrodnosti a celkovým ubúdaním obyvateľstva v Chorvátsku. 

Účastníkmi bratislavskej konferencie boli predsedovia biskupských konferencií Slovenska, Ukrajiny, Bieloruska, Česka, Maďarska, Poľska, Chorvátska a Litvy. Podľa komuniké z konferencie účastníci hovorili o „nových pohľadoch na rodinu v postmodernej dobe,“ ktoré „vnucujú nové normy, ktoré nie sú v súlade s klasickým pohľadom na rodinu.“ Arcibiskup Puljić kritizoval ideu individualizmu, ktorá sa dnes prenáša do všetkých sfér ľudského života a ktorá ochudobňuje samotný život rodín. Egoizmus a strata viery sú podľa Puljića koreňom problémov súčasných rodín.

Podľa komuniké konferencia v Bratislave tiež otvorila tému gender ideológie, ktorá sa už začala ukazovať aj v našich [stredoeurópskych, pozn. prekl.] krajinách a už ovplyvňuje naše vzdelávacie systémy, legislatívu a vzdelávacie programy. „Diskutovali sme o tom, čo je vpísané v ľudskej povahe a čo ja napísané vo Svätom Písme. Boh stvoril človeka ako muža a ženu, a  nie v 35 rozličných ľudských variantoch,“ povedal arcibiskup Puljić na bratislavskej konferencii. Zdôraznil dôležitosť odovzdávania štandardov a čností Evanjelia mladej generácii: „Biskupi vyjadrili svoju vďačnosť rodinám, ktoré hodnoty Evanjelia odovzdávajú mladšej generácii. Pretože keď sa tieto hodnoty začnú rozpadať v rodinách, začne sa rozpadať aj spoločnosť.“

Ako môžeme jasne vidieť, na podujatí v Bratislave sa silne obhajovalo tradičné morálne učenie katolíckej Cirkvi.

Rovnako to bolo pri druhej príležitosti. Tá sa konala v Afrike a opäť tam bol prítomný aj kardinál Erdö. 28. až 30. mája sa africkí a európski biskupi stretli v Mumemo v Mozambiku, aby diskutovali o nadchádzajúcej Synode biskupov. Títo biskupi boli zo Sympózia biskupských konferencií Afriky, Madagaskaru a Rady európskych biskupských konferencií. Bolo tam aj niekoľko zástupcov zo Západnej Európy, ale nie zo skupiny údajných reformátorov.

Na začiatku seminára, kde bolo 35 účastníkov (vrátane 22 biskupov), povedal arcibiskup Gabriel Mbilingi z Angoly, že Synoda v roku 2015 musí „znovu objaviť spasiteľský plán Boha, podľa učenia Svätého Písma a Cirkvi, v pastoračnej činnosti v prospech rodín. Treba podporovať hodnoty manželstva a rodiny, ktoré sú v praxi žité v životoch mladých ľudí a ich manželských partnerov a pomôcť im oceniť význam a krásu daru nerozlučnosti. Tak sa podporí ich túžba žiť ho spoločne a budovať ho viac a viac.“

Vo svojom posolstve na stretnutí nám kardinál Erdö potom pripomenul, že iba život bez hriechu nám pomáha žiť „pravú ľudskosť.“ Ako to kardinál Erdö formuloval: „Kristus, ktorý nás naučil plnú pravdu o ľudskej osobe rovnako ako o manželstve a rodine, stále ostáva jedinečným referenčným bodom pre našu vieru a naše životy.“ Poslucháčom pripomenul tiež dôležitosť neprispôsobovania sa súčasnému svetu, v ktorom sme, ale nasledovania samotného Krista: „Nie sme povolaní, aby sme sa pozerali na svet jednoducho cez naše filozofické kategórie a iba na základe empirických osobných skúseností alebo podľa sociologických prieskumov a štúdií. My máme byť učeníkmi Krista, a tak sa musíme pozerať na Krista, musíme počúvať Jeho hlas počas storočí cez Sväté Písmo, cez nepretržité svedectvo spoločenstva Cirkvi.“ 

Novinári z Catholic News Agency Andrea Gagliarducci a Carl Bunderson považujú tieto kardinálove poznámky za dištancovanie sa od niektorých nemeckých prelátov a biskupov, ktorí dnes tvrdia, že Cirkev sa musí oveľa viac prispôsobiť „životnej realite“ dneška. 5. júna títo novinári napísali:

Komentáre kardinála Erdöa môžeme vidieť ako výhradu voči programu viacerých biskupov zo Západnej Európy, ako napríklad z Nemecka, ktorí navrhujú otvoriť sa akceptovaniu zväzkov ľudí rovnakého pohlavia a vysluhovaniu [Svätého] prijímania rozvedeným a znovu zosobášeným. Zatiaľ čo kardinál Erdö vyzýva, aby sme sa najprv pozerali na Krista, skôr ako na empirické osobné skúsenosti alebo sociologické štúdie, reakcia nemeckých biskupov na predbežný dotazník pred Synodou v roku 2015 [v protiklade, pozn.prekl.] podotýka, že „veľká väčšina“ respondentov očakáva od Cirkvi, že bude akceptovať homosexuálne vzťahy na báze „morálneho teologického zhodnotenia, ktoré berie do úvahy pastoračné skúsenosti a závery skúmania v humanitných vedách.“

Ostáva nám dúfať, že kardinál Erdö, s podporou mnohých afrických a východoeurópskych biskupov, bude lepšie pripravený odpovedať na liberalizujúcu agendu na nastavajúcej Synode biskupov o rodine v októbri 2015 a obraňovať nemenné učenie nášho Pána Ježiša Krista.