Rodiny reagujú na pápežovu výzvu a prijímajú utečencov

1,129
Kultúra života

Utečencom otvorilo dvere svojich domovov už mnoho európskych rodín. Súčasný riaditeľ katolíckej organizácie Jezuitská služba utečencom (JRS) hovorí, že pápežovo apelovanie na farnosti, aby otvorili dvere svojich príbytkov, je praktickým riešením obrovskej krízy.

Výzva rímskeho pápeža prijať utečencov, adresovaná európskym farnostiam, je „veľmi praktickou, konkrétnou a uskutočniteľnou myšlienkou,“ uviedol 7. septembra pre denník CNA jezuita Peter Ballais, bývalý riaditeľ JRS.

Ballais dodal, že pápežov návrh je realistický, pretože o jednu rodinu utečencov sa dokáže postarať aj malá farnosť, ktorú tvorí pár stoviek ľudí.

„Kladie zdrvujúcu situáciu, ktorú vidíme na všetkých tých obrázkoch z médií, aj z tých negatívnych, snažiacich sa čo najviac vyťažiť a vytvárať strach, na praktickú úroveň jednotlivých farností.“

V nedeľu pápež František povedal, že všetky farnosti, náboženské spoločenstvá, kláštory a azylové domy v Európe, Vatikán nevynímajúc, by mali prijať rodiny utečencov ako súčasť blížiaceho sa Roku milosrdenstva.

Keďže zo Stredného východu a z Afriky prúdia stovky tisíc migrantov, rímsky pápež sa o ich kritickej situácii zmienil neraz.

„Je to niečo, čo cirkev robila od nepamäti,“ povedal otec Thomas Smolich, jezuita a nový medzinárodný riaditeľ Jezuitskej služby utečencom na margo pápežovej výzvy. „Kostoly boli vždy miestom útočiska.“

Utečeneckej kríze sa v súčasnosti venuje zvýšená pozornosť a rehoľný brat Smolich berie na vedomie správy o násilí, ktoré je páchané na migrantoch snažiacich sa prekročiť hranice európskych krajín. Terénni pracovníci JRS však uviedli, že mnoho Európanov utečencov víta.

„Sme ľudia a táto kríza migrantov, utečenecká kríza so sebou prináša rôzne emócie,“ povedal. „Musíme si dať pozor, akému duchu budeme v tejto otázke načúvať.“

V nadväznosti na uvedené reportáže a na skutočnosť, že utečenecká kríza môže vyvolať rôzne emócie, brat Smolich varoval, aby ľudia nepodľahli strachu.
 
„Vo všeobecnosti by som povedal, že duch strachu tentokrát prichádza od zlého ducha,“ povedal.

„Duch prijatia a výzvy sa nerodí ľahko! Myslím si však, že práve k tomuto nás Boh teraz pozýva.“

V rámci výzvy k „duchu prijatia“ Smolich povedal, že súčasná utečenecká kríza môže slúžiť aj ako motivácia pre jednotlivé vlády, aby nastolili v krízových oblastiach pokoj.

Jeden z konfliktov, ktorý vedie ľudí do Európy je občianska vojna v Sýrii. Začala sa v marci roku 2011 a krajinu kvôli nej opustili 4 milióny ľudí.

„Väčšina tých, ktorí sú prinútení odísť, sa chce vrátiť späť,“ povedal. „Ja aj napriek tomu verím, že táto kríza prinúti svetových lídrov k vyhláseniu: Vojna v Sýrii musí skončiť.

Najlepší spôsob, ako jej čeliť je nájsť pokoj.“

Podľa BBC prišlo v roku 2015 do Európy 350 000 migrantov. Mnoho z nich prekročilo hranice v preplnených člnoch, ktoré nie sú vhodné na plavbu po mori. Množstvo ľudí sa tak utopilo, alebo umrelo od hladu.

Povedomie verejnosti o utečeneckej kríze dosiahlo maximum v minulých týždňoch, keď virtuálny svet obletela fotografia utopeného sýrskeho chlapca. Publikovali ju britské noviny The Independent.

Trojročný Aylan Al-Kurdi sa utopil spolu so svojou matkou a starším bratom počas neúspešného pokusu dostať sa z mesta Bodrum na neďaleký ostrov Kos. Je to najkratšia cesta do Európy.

Organizácia JRS prišla s programom, ktorý vznikol vo Francúzsku a spočíva v tom, že rodiny budú vo svojich domovoch prijímať utečencov. JRS osloví za týždeň približne päť ľudí, ktorí chcú pomôcť. Potom, čo sa na internete rozšírila Aylanova fotka, predstavitelia organizácie JRS povedali, že ohlasy ľudí, ktorí chcú prijať utečencov prudko stúpli.

„Počas leta sa nám každý týždeň ozvalo približne päť ľudí s tým, že chcú pomôcť,“ uviedol Michel Croc, riaditeľ JRS pre Francúzsko. „Po publikácii fotky sýrskeho chlapčeka nám volali stovky ľudí.“

„Katolicizmus musíme dostať z cesty emócií a nutnosti na cestu prijatia a mesiac čo mesiac sa starať o tých, ktorí to potrebujú,“ dodal Croc.

Aylanova fotka vyvolala v ľuďoch nevôľu v súvislosti z nečinnosťou vlády voči utečeneckej kríze. Brat Ballais však hovorí, že ohľaduplnosť ľudí, ktorí prijímajú utečencov vo svojich domoch „podnieti vlády, aby boli aj ony ohľaduplnejšie v zákonoch a v organizácii.“

„Ľudia sa rozhodli pre aktivitu a pre skutky,“ povedal. „Ak je vláda plná nepriateľských ľudí, sotva presadí programy, ktoré by boli priaznivé pre utečencov. Mnohé vlády sa radšej vyhnú tomu, aby ich niekto kritizoval.“

„Naša odpoveď ako kresťanov musí byť láska, pomoc a milosrdenstvo,“ povedal jezuita Ballais. „Je to jediný spôsob, ako sa popasovať so zlou situáciou, ktorej sme svedkami.“

„Cirkev, ako dôležitá súčasť spoločnosti – európskej spoločnosti, začala konať a ja si myslím, že ideme príkladom.“