Rock je zlý? Čo o ňom hovoria jeho autori?

1,828
Neutral

Väčšina ľudí počúvajúcich rockovú hudbu, neuvažuje nad škodami, ktoré táto hudba spôsobuje ich emóciám, ich ušiam, ba dokonca aj ich dušiam. Avšak, tí, ktorí pracujú v hudobnom priemysle, presne vedia, čo táto hudba môže spôsobiť.

Jimi Hendrix, gitarový hrdina, ktorý napísal hit s názvom „Voodoo Child“ (Dieťa Vodoo), odhaľuje silu hudby ako média na vytvorenie atmosféry a naočkovanie myslí nejakou doktrínou:

Melancholická nálada (dosl. blues) sa hrá ľahko, ale cítiť ju – to už ľahké nie je. Pozadia našej hudby je spirituálno-melancholické. Melanchólia [angl. dosl. „Blues“ - druh melancholickej hudby, ktorý pochádza od amerických černochov, pozn. prekladateľa] je súčasťou Ameriky. Z našej hudby robíme elektrickú chrámovú hudbu - nový druh Biblie, nie takej ako v hoteli, ale Biblie, ktorú nosíte vo svojich srdciach, takej, ktorá vám dá fyzický pocit. Snažíme sa, aby bola naša hudba taká uvoľnená a energická, aby dostatočne silno zasiahla vašu dušu - aby ju otvorila. Je to ako šoková terapia alebo ako otvárač na konzervy. Rock je technicky založený na melanchólii... Chceme, aby ste si uvedomili, že naša hudba je rovnako duchovná, ako to, keď sa ide do kostola.i

Jimi Hendrix povedal i toto:

 

Typy atmosfér prichádzajú skrze hudbu ... Hudbou môžete ľudí hypnotizovať, a keď sú vo svojom najslabšom mieste, môžete dostať do ich podvedomia to, čo chcete.

Claude Levi Strauss prepojenie medzi duchovnom a hudbou vyjadril takto:

Vzhľadom na to, že hudba je jediným jazykom s protichodnými atribútmi toho, čo je zrozumiteľné, ako aj toho, čo je nepreložiteľné, tvorcu hudby možno prirovnať k bohom a hudba sama o sebe je teda najvyšším tajomstvom ľudskej vedy.

Blacky Lawless z W.A.S.P hovorí o rokenrole toto:

Rock 'n' Roll je agresívnou formou umenia, je čistým nepriateľstvom a agresiou. Verím v neho ako v náboženstvo.

Little Richard, jeden z prvých otcov rokenrolu o tejto hudbe povedal toto:

Moje skutočné presvedčenie o rokenrole – a za tie roky mi ich pripísali veľa - je takéto: Verím, že tento druh hudby je démonický. ... Mnohé takty v hudbe sú v súčasnosti prevzaté z voodoo - z voodoo bubnov. Ak budete tak ako ja študovať hudbu podľa rytmu, uvidíte, že je to tak. Domnievam sa, že tento druh hudby odháňa ľudí od Krista. [Rock] je nákazlivý.

Metalový časopis Ultrakill uviedol o rocku takéto vyhlásenie:

Máme Satana, Belzebuba, Sataniala, Hada... a pána anarchie... ale aké má toto všetko prepojenie s hudbou? Ešte pred heavy metalom sa diabol zaujímal o rock'n rol. Samotný termín sa spočiatku používal medzi čiernymi Američanmi ako výraz pre sex. A hriešne plodenie – to bolo diablovou oblasťou už veľmi, veľmi dlhý čas.

Rocker David Bowie sa o svojom vlastnom hudobnom štýle vyjadril tiež tvrdo:

Verím, že rokenrol je nebezpečný a mohol by Západu veľmi ľahko privodiť veľmi zlý pocit... teraz má namierené inam a ako vidím, ide takým smerom prinášajúc temnú éru... Mám pocit, že my sme len predzvesťou niečoho ešte temnejšieho, než sme my sami. Rokenrol klame nižšie prvky a tiene, o ktorých si myslím, že nie sú nevyhnutné. Rock bol vždy diablovou hudba a nepresvedčíte ma o tom, že to tak nie je.

Manažér Rolling Stones povedal toto:

Rock JE sex. Musíte ním zasiahnuť dospievajúcich do tváre! 

MTV, najsledovanejší hudobný televízny kanál, otvorene hovorí o tom, že sa zameral na zmenu spôsobu myslenia tínedžerov. Pouvžaujme na týmto riadkom jednej z ich reklám:

MTV - agresívna reorganizácia vášho mozgu.

To je dôvod, prečo sa dokonca už v prvých rokoch MTV mohlo takto chváliť:

MTV sa nesnaží 14-ročných ľudí zasiahnuť; my ich vlastníme.

Zakladateľ MTV, Bob Pitman, jasne pochopil emocionálnu silu kombinácie hudby a médií na to, aby podchytil mysle tínedžerov:

Najsilnejšia výzva, akú môžete urobiť, je emocionálna. Ak necháte plynúť ich emócie - aby tak zabudli na svoju logiku - dostali ste ich.

Časopis Rolling Stone vo svojom vydaní k 20. výročiu tvrdil toto:

Nie je prehnané povedať, že vzbura je viac než len príležitostnou témou v rocku - ona je jeho samotným srdcom a jeho dušou.