Rezort spravodlivosti bude mať na starosti ľudské práva od júna

1,223
Neutral

Na politických rokovaniach sa dohodlo o presune oblasti

Ministerstvo spravodlivosti bude mať v svojom portfóliu aj agendu ľudských práv. V súčasnosti ju má na starosti ministerstvo zahraničných vecí. Na politických rokovaniach sa dohodlo o presune tejto oblasti.V pripomienkovom konaní je už novela kompetenčného zákona, ktorá rieši túto zmenu.

Ministerstvo spravodlivosti tak od júna tohto roka získa generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv vrátane koordinácie. Na rezorte diplomacie však naďalej ostane poskytovanie dotácií. MZV malo na starosti ľudské práva od roku 2013.

O tejto zmene sa hovorilo už niekoľko mesiacov, novelou kompetenčného zákona nadobudla reálnu podobu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ako predseda ľudskoprávnej rady vlády koordinoval aj prípravu celoštátnej stratégie ľudských práv. Jej návrh sa tento týždeň objavil na programe vlády, ale pre prípravu novely z rokovania vypadol. Lajčáka by mal následne na predsedníckom poste vystriedať minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ľudskoprávnej rady vlády.