Reggie Littlejohnová pre OSN: Nútené potraty v Číne naďalej pokračujú, vyšetrujte UNFPA

1,189
Kultúra smrti

Redakčná poznámka: Komisia OSN pre postavenie žien (UNCSW) je „hlavným svetovým medzivládnym orgánom, ktorý sa venuje výlučne podpore rodovej rovnosti a posilňovaniu postavenia žien.“ Tisíce delegátov z celého sveta sa stretli v New Yorku od 10. do 21. marca. Prezidentka organizácie Womens Rights Without Frontiers [Ženské práva bez hraníc], Reggie Littlejohnová, bola požiadaná, aby hovorila o „Násilí na tehotných ženách.“ Nasleduje zhrnutie jej slov.

NEW YORK - Zatiaľ čo mnohé ženy v Spojených štátoch a inde vo svete trpia pod domácim násilím počas svojho tehotenstva, iba v Číne sú ženy vytŕhané zo svojich domovov a prinútené k potratu a sterilizácii svojou vládou. Čínska politika jedného dieťaťa spôsobuje viac násilia voči tehotným ženám, než akákoľvek iná oficiálna politika na svete či už v súčasnosti alebo kedykoľvek v histórii. Nútený potrat je oficiálnym vládnym znásilnením.

Čína nezanechala svoju politiku jedného dieťaťa

Množia sa správy, že Čína „uvoľnila“ túto politiku, ktoré vytvárajú mylný dojem, že Čína zanechala nútené formy plánovania rodičovstva. Nie je to tak.

Namiesto toho Čína iba zrušila zákaz mať druhé dieťa, ak niektorý z rodičov je jedináčik. To nie je veľké „uvoľnenie“ politiky jedného dieťaťa. Je to menšia úprava. 

Dokonca ešte 6. marca 2014 Li Bin, ministerka zodpovedná za Komisiu pre národné zdravie a plánovanie rodiny, vyhlásila: „Základný princíp plánovania rodiny sa nezmenil, keďže krajina je stále najľudnatejšou na svete.“ Tiež vyhlásila, že „neexistuje časový rámec na povolenie druhého dieťaťa každému páru.“

Povedať, že Čína „uvoľnila“ alebo „zľahčila“ svoju politiku jedného dieťaťa je za týchto okolností úplne neoprávnené. 

Bez ohľadu na počet povolených detí, ženy, ktoré otehotnejú bez povolenia, budú stále vytŕhané zo svojich domovov, pripútavané k stolom a nútené potratiť deti, ktoré by chceli mať, dokonca aj v deviatom mesiaci tehotenstva. Tu sa môžu zhodnúť zástancovia pro-life aj pro-choice: nikto nepodporuje nútený potrat, pretože to nie je voľba.

WRWF volá po vyšetrovaní UNFPA (Populačný fond OSN)

UNCSW by navyše mala nasledovať svoj vlastný pokyn „odsúdiť a vykonať kroky na predchádzanie násilia na ženách...“ aj tým, že podrobne prešetrí aktivity UNFPA v Číne. Predchádzajúci minister zahraničných vecí USA, Colin Powell, zistil, že UNFPA sa podieľa na nútených metódach plánovania rodiny v Číne. WRWF verí, že akékoľvek nezávislé vyšetrovanie súčasných praktík UNFPA dospeje k rovnakému záveru.  

UNCSW by nebola prvou organizáciou, ktorá sa podujme na takéto vyšetrovanie. V prekvapujúcom vystúpení proti čínskej politike jedného dieťaťa Európsky parlament prijal rezolúciu dôrazne odsudzujúcu nútené potraty a nedobrovoľné sterilizácie v Číne a všade vo svete, citujúc Jianmei Fengovú, ktorá bola donútená k potratu v siedmom mesiaci tehotenstva v júni 2012. Konkrétne rezolúcia 2012/2712 (RSP) „dôrazne odsudzuje rozhodnutie prinútiť pani Fengovú podstúpiť potrat a odsudzuje prax nútených potratov a sterilizácií celkovo, najmä v kontexte politiky jedného dieťaťa.“ Rezolúcia ďalej uvádza, že „EÚ poskytovala a stále poskytuje zdroje pre organizácie podieľajúce sa na politikách plánovania rodiny v Číne,“ a „nalieha na Komisiu, aby zabezpečila, že jej podpora projektov neporušuje“ zaujatosť Európskeho parlamentu proti násilnej kontrole populácie.

Už dekády pracuje UNFPA ruka v ruke s čínskou mašinériou kontroly populácie, ktorá je násilná. Nemáme pochybnosti, že akékoľvek nezaujaté vyšetrovanie vedené Európskym parlamentom, Spojenými národmi alebo akýmkoľvek iným vládnym orgánom odhalí, že UNFPA sa podieľa na násilnom plánovaní rodiny v Číne. UNCSW by takisto mala vykonať takéto vyšetrovanie.