Redaktor z Die Zeit: „Vražda v Bielom Dome“ by bola riešením „Trumpovej katastrofy“

857
Kultúra smrti

Redaktor a vydavateľ ľavicových nemeckých novín Die Zeit, Josef Joffe, povedal v programe nemeckej televízie, že “vražda v Bielom Dome” by mohla byť spôsobom, ako ukončiť “Trumpovu katastrofu”

Túto poznámku povedal v epizóde “Presse club” vo verejnom vysielaní ARD počas segmentu, kedy do relácie telefonovali diváci.

Jedna telefonujúca diváčka zavolala do relácie a pýtala sa, či by bolo možné, aby Američania obžalovali novoinaugurovaného prezidenta, aby sa skončila “Trumpova katastrofa.”

Prvá odpovedala Constanze Stelzenmüllerová, bývalá redaktorka Die Zeit a pracovníčka Brookings Institution v Spojených štátoch: “Musela by existovať kvalifikovaná dvojtretinová väčšina v Senáte, aby mohlo dôjsť k zosadeniu z funkcie,” dodajúc, “toto sú politicky a právne veľmi komplikované prekážky, príliš veľa vecí by sa muselo udiať, sme od toho príliš ďaleko.”

Zatiaľ čo Stelzenmüllerová rozprávala, Josef Joffe, ktorý je tiež členom think-tank Hoover Institution na Stanfordskej Univerzite, jej skočil do reči hovoriac, “Mord im Weißen Haus zum Beispiel,” v preklade “vražda v Bielom dome napríklad.”

Médium Breitbart London ohľadom týchto komentárov kontaktoval Spravodajskú službu Spojených štátov. Tá potvrdila, že vedia o tomto videu, a taktiež o spomínanom vyhlásení.

Joffe a jeho noviny boli absolútne proti-Trumpovi, rovnako ako väčšina mainstreamových nemeckých médií. Ulf Poschardt, šéfredaktor Die Welt, ktorý je považovaný za ekvivalent Times of London, napísal, že Nemecko by malo oponovať prezidentovi Trumpovi tak, že budú, “viac multikulturálni,” a “viac gay”. Po veľkej kritike však zmenil slovo “gay” na “kreatívni.”

Nie je známe, či uvedená poznámka vyvolá zo strany polície vyšetrovanie. Mohol by byť aplikovaný zákon ako v prípade komika Jana Boemermanna, voči ktorému bolo vznesené obvinenie z “urážky hlavy štátu inej krajiny”, keď nadával na tureckého prezidenta Erdogana.

Avšak, súčasná vláda sa vyjadrila, že plánuje reformovať alebo zrušiť zákon v blízkej budúcnosti. Viedlo ju k tomu rozhorčenie verejnosti z možného odsúdenia komika a obvinenia boli v októbri 2016 zrušené.

Sloboda prejavu tých, ktorí kritizujú migrantov a migrantskú politiku vlády je v Nemecku vážne obmedzovaná od začiatku migrantskej krízy. Pár ľudí malo v dome raziu vďaka tomu, že mali ohľadom migrantov a azylantov “nelegálne názory”.

Nedávno bol v Rakúsku obvinený obhajca slobody vlastníctva zbraní z nenávistnej reči len preto, že povedal, že islam je “vo vojne” so západom.

Viktória Dandarová