Rakúsky minister: “Ako kresťania buďme sebavedomí!”

1,531
Kultúra života

V interview pre katolícke noviny „Sonntag“ rakúsky minister zahraničných vecí Sebastián Kurz potvrdil svoj politický cieľ intenzívne sa zasadzovať za  prenasledovaných kresťanov. „Svetový rast nábožensky motivovaných konfliktov a násilia, ako aj diskrimináciu prívržencov iných náboženstiev“ označil ako „nanajvýš znepokojujúci“.

Kresťanov vidí ako najviac prenasledovanú skupinu vo svete: „Je jedným z ťažísk našej práce zasadzovať sa za ich ochranu. Táto povinnosť vyplýva z historického charakteru našej krajiny.“ Aj v programe pomoci sa budú celkom vedome klásť do centra prenasledovaní kresťania, ako povedal minister. Budovanie humanitárnej pomoci pomáha ľuďom v regióne a nevystavuje ich nebezpečiu úteku cez more.

Žiadané je sebavedomé kresťanstvo

„Od všetkých, ktorí prišli do Rakúska ako utečenci, však treba vyžadovať, aby neobmedzene rešpektovali tie hodnoty, ktoré vyrástli z našej kresťanskej tradície. Musíme v našom vlastnom postoji k týmto hodnotám vystupovať jasne a sebavedome,“ zdôraznil Sebastián Kurz.

 

K problému radikalizácie v krajine minister povedal: „Práve mladým musíme jednoznačne sprostredkovať vedomie, že džihádizmus nie je nijaká hra, ale smrteľne vážna záležitosť. A musí sa objasniť, že hlavnými obeťami teroristov IS v Iraku a Sýrii sú moslimovia. Tu zohrávajú islamskí učitelia náboženstva dôležitú úlohu. Musia vysvetľovať, že veriaci moslimovia nikdy nesmú páchať také zločiny. Na druhej strane majú títo učitelia chybný vývoj mladých hlásiť a aj oznámiť polícii.“