Radoslav Procházka: Vláda uprednostňuje rýchle peniaze z hazardu

1,720
Kultúra života

 
Peniaze z hazardu sú podľa poslanca Radoslava Procházku najdrahšie, aké sa dajú získať.
 
BRATISLAVA. Vláda podľa poslanca za KDH Radoslava Procházku uprednostňuje rýchle peniaze pred akoukoľvek úvahou o dlhodobých následkoch riešení. Poukázal pri tom na pripravovanú novelu zákona o hazarde.
 
Ako povedal Procházka na tlačovej besede, peniaze z hazardu prídu do štátnej pokladnice veľmi rýchlo, ale štát na ne doplatí.
„Sú to najdrahšie peniaze, aké sa dajú získať,“ povedal.
 
Procházka pripomenul, že v minulom volebnom období spolu s Janou Žitňanskou pripravili novelu, ktorá umožnila samosprávam rozhodovať, aké bude bezprostredné prostredie, v akom ľudia žijú.
 
Obce začali zakazovať
 
Samosprávy mohli rozhodnúť o umiestnení hracích automatov na území obce a zakazovať automaty v krčmách.
„Nepočítali sme, že to bude mať až taký priaznivý efekt. Zákon sa stal živým právom skôr, ako sme očakávali a dnes má byť ohlodaný na kosť z dôvodu rýchlych peňazí,“ dodal.
 
Podľa Žitňanskej cieľom poslancov bolo v minulom volebnom období posilniť kompetencie samosprávy, aby zastupiteľstvá mohli rozhodnúť, či chcú, alebo nechcú na svojom území hazardné hry. Druhým cieľom bolo sústrediť hazardné hry do herní, aby boli menej prístupné ľuďom, ktorí majú problém s patologickým hráčstvom a mladistvým. „Vláda a Smer chce tieto automaty nechať roztrúsené po celom Slovensku. Naďalej bude môcť byť situácia, že automaty budú v krčmách, v obchodných domoch, kde k nim budú mať prístup nielen tí, čo majú problém s hrou, ale aj mladiství,“ povedala.
 
Poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý upozornil, že hazard nie je jednoduchá téma. Balansujú v nej ľudské práva nakladať so svojimi peniazmi, ale s nepriaznivými sociálnymi dôsledkami, keď si nevedia pomôcť.
 
Každý deň podľa neho pribúdajú obce, ktoré zakazujú hazard na svojom území. K dnešnému dňu ich napočítali minimálne 32. „Je medzi nimi i Humenné, kde je primátorkou Jana Vaľová zo Smeru. Na úrovni samospráv Smer chápe, že tento zákon je dobrý, ale na úrovni NR SR a ministerstiev mu prekáža,“ povedal.
 
Beblavý: Budeme bojovať
 
Ministerstvo financií podľa Beblavého zákon mení neštandardným spôsobom. K novele bolo päťdňové pripomienkové konanie plus víkend. „Podali sme zásadnú pripomienku. Budeme s ministerstvom financií bojovať, aby nepresadilo tento zlý návrh,“ povedal.
Podľa neho obce, ktoré zakazujú hazard, majú najviac občanov, ktorí sú závislí od štátu a sú v ťažkej sociálnej situácii a stanú sa obeťami gamblerstva. „Štát im posiela sociálne dávky a zároveň ich odsáva, aby na nich zarobil. Polovicu nechá prevádzkovateľom hazardných hier. Nevidím v tom logiku,“ dodal.