Pápeži vedia byť taktiež vtipní: Počuli ste už týchto deväť vtipov?

5,012
Matej Trančo
Kultúra života

Kto povedal že pápeži nevedia ako povedať dobrý vtip?

Sixtus V: Jedného dňa bol pápež pozvaný aby sa stal svedkom "zázraku" do jedného z rímskych kostolov: krvácajúci kríž. Keď tam dorazil, uvedomil si, že sa nejednalo o nič zázračné a požiadal o sekeru. Stojac pred krížom povedal: "Ako Krista ťa uznávam, ako drevo ťa zotnem". A skutočne objavil podvod. V kríži boli špongie nasiaknuté krvou. Pápežova intuícia mu medzi Rimanmi zabezpečila reputáciu a tí o ňom hovorili: "Ako Pápež Sixtus, ktorý nemá odpustenie ani voči Ježišovi!"

Lev XIII: Pápež naplnil vatikánske záhrady zvieratami, ktoré mu boli dané ako dary počas jeho pontifikátu. Jedného dňa sa prechádzal cez záhrady keď ho zrazu gazela prakticky zhodila na zem a utiekla. Všetci, ktorí sprevádzali pápeža sa zdesili no ten okamžite a s kľudom povedal: "Kto to kedy videl aby sa 'leo' (lev) zdesil bezbrannej gazely?"

Ešte jeden od Leva XIII: Jedného dňa mal pápež audienciu so španielskym pánom, ktorý bol naplnený vďačnosťou za to, že dostal šancu porozprávať sa s pápežom a povedal mu: "Ďakujem Vám vaša Svätosť za túto úžasnú príležitosť. Spomínam si, že aj Pius IX mi pár dní pred svojou smrťou poskytol takúto možnosť." A Pápež Lev odpovedal: "Keby som vedel že ste pre pápežov taký nebezpečný, pár rokov by som odsúval  naše stretnutie!"

Ján XXIII: Dobrý Pápež bol vždy známy tým, že je vtipkár. Počas jedného prejavu povedal: "Často sa mi stáva že sa zobudím počas noci a začnem rozmýšľať o celej kope závažných problémov. Potom urobím odvážne rozhodnutie že ráno s nimi pôjdem za pápežom a porozprávam sa s nim o týchto problémoch. Potom sa už naozaj zobudím a spomeniem si, že ja som pápež!"

Ďalší vtip pochádza z dôb pred jeho zvolením, keď bol ešte apoštolským nunciom pre Francúzsko. Arcibiskup Roncalli (neskorší pápež Ján) bol jedného dňa navštívený vrchným rabínom Paríža a viedli spolu zaujímavú konverzáciu. Keď sa už chceli premiestniť do obývačky, rabín zdvorilo vyzval biskupa s tým, že má prednosť. Arcibiskup Roncalli odpovedal: "Prosím, najprv Starý zákon..."

Pavol VI: Jedného dňa volal do kláštora Ducha svätého v Ríme. Zdvihla mu mníška hovoriac: "Dobrý deň, pri telefóne matka predstavená kláštora Ducha svätého". Pápež odpovedal: "Prepáčte, budete musieť akceptovať rozhovor so skromným zástupcom Krista na zemi!"

Ján Pavol II: Počas konkláve ku kardinálovi Wojtylovi prišiel starší kardinál aby ho pokarhal: "Vaša eminencia, počul som že lyžujete, robíte horskú turistiku, jazdíte na bicykli a plávate. Neverím, že sa to hodí k funkcii Princa Cirkvi." Budúci pápež mu odpovedal: "Ale neviete že v Poľsku tak robí polovica kardinálov?" (Jeho odpoveď bola v tej dobe vtipná nakoľko malo Poľsko len dvoch kardinálov!)

Pápež František: Vďaka jeho argentínskemu pôvodu môžeme spomenúť niekoľko vtipov, ktoré už stihol povedať počas svojho pontifikátu. Podelíme sa o dva, oba z nich pochádzajú z jeho známych telefónnych hovorov.

Prvým je telefonát, ktorý vykonal ako čerstvo zvolený pápež: "Dobré ráno. Pri telefóne Pápež František a chcel by som sa porozprávať s generálnym predstaveným," povedal recepčnému Jezuitov a mladý mních odpovedal: "Jasné a ja som Napoleón!"

Jedného dňa zavolal karmelitánkam z Cordoby aby ich pozdravil, no oni boli práve v momente keď volal v modlitbe. Pápež im nechal zvukový odkaz: "Čo len tieto mníšky môžu robiť keď nezdvíhajú?" - telefonát od pápeža! 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO.