Pápež, ktorý vydal svetovo prvý verejný zákaz fajčiť pod trestom exkomunikácie

1,234
Jakub Betinský
Kultúra života

Vedeli ste, že jeden z pápežov vydal svetovo prvý verejný zákaz fajčiť?

 

Bolo to v 16. storočí, keď so sebou z Nového sveta doniesli Európania niečo veľmi populárne: tabak. Ako sa jeho použitie rozšírilo naprieč Európou, začali sa vynárať otázky o vhodnosti jeho použitia.

 

Niektorí ľudia začali zjavne fajčiť v kostoloch i okolo nich a iným ľudom sa to nepáčilo. Toto sa stalo problémom dosť veľkým na to, aby sa pápež rozhodol v tejto veci niečo spraviť.

 

Pápež Urban VII bol zvolený za pápeža 15. septembra 1590 a zomrel len 12 dní potom - čo znamenalo, že jeho pontifikát je najkratším na svete. Stále sa ale stihol zapojiť do debaty o tabaku.

 

Vložil sa do nej so železnou päsťou: každý, kto bol prichytení pri používaní tabaku vo vchode alebo vo vnútri kostola, či už ho žuval alebo fajčil vo fajke alebo poťahoval nosom vo forme prášku” bude exkomunikovaný.

 

Nie je jasné či vôbec alebo do akej miery bol tento zákaz uplatnený. V knihách ale zostal planý až do 18. storočia, keď ho pápež Benedikt XIII nakoniec zrušil.

 

Treba si ale všimnúť, že Cirkev nezakázala fajčenie vo všeobecnosti, ale iba to vnútri alebo okolo kostolov, čo asi nie je zlý nápad. Postoj Cirkvi, ak čítaný vo vhodnom kontexte, je ten, že takéto veci môžu byť požívané, ak užívane v miernosti.

 

Ako v 20. storočí slávne poznamenal G. K. Chesterton: “V katolicizme idú pivo, fajka a kríž všetky dokopy.”