Pápež František: Sekularizmus je lepší ako štát viazaný na náboženstvo

1,805
Neutral

Pápež František je presvedčený, že zdravý sekularizmus v spojení so silným zákonom akceptujúcim náboženskú slobodu je kľúčom k úspešnému a pokojnému (mierovému) štátu, zatiaľ čo štát viazaný k jedinému náboženstvu nemá budúcnosť.

“Konfesionálne štáty skončia zle … Verím, že sekularizmus sprevádzaný silným zákonom, ktorý zaručuje náboženskú slobodu, poskytuje rámec pre posun vpred,” vyhlásil pápež František v rozhovore s Guillaumeom Goubertem, riaditeľom francúzskeho rímskokatolíckeho denníka La Croix.

Túto myšlienku pápež predniesol kvôli rastúcim obavám kresťanov z rozširovania islamu v Európe. Hovorí, že každý má právo vyznávať svoje vybrané náboženstvo a sekulárny štát na rozdiel od “jednonáboženského” vie poskytnúť túto príležitosť.

“Sme si všetci rovní, ako synovia Boha či výtvory našej ľudskej dôstojnosti. Ale každý by mal mať možnosť slobodne vyznávať svoju vlastnú vieru. Pokiaľ moslimská žena chce nosiť hidžáb, malo by jej to byť umožnené. Rovnako tak, ak katolík chce nosiť kríž. Musíme mať možnosť vyznávať svoju vieru nie na okraji národnej kultúry, ale v nej,” pokračoval pápež František.

V tomto smere mierne kritizoval Francúzsko, kde obavy z islamu a jeho zámena s extrémizmom sa po niekdajších teroristických útokoch značne zvyšujú. “Malá kritika ide v tomto smere do Francúzska, pretože preháňa so sekularizmom. Vyplýva to z jeho viery ako subkultúry a nie celej kultúry. Francúzsko by malo v tejto otázke prijať fakt, že otvorenosť voči transcendencii je pre každého z nás správna.”

V rámci aktuálnych kontroverzných sociálnych otázok, ako je napríklad eutanázia alebo sobáše osôb rovnakého pohlavia, pápež znovu povedal, že sociálne problémy musia riešiť svetské úrady rešpektujúce náboženskú vieru. “Je to parlament, ktorý musí diskutovať, argumentovať a vysvetliť, prečo sa spoločnosť bude takto vyvíjať a rásť. Ale keď je zákon prijatý, štát musí rešpektovať náboženskú vieru. V každej právnej štruktúre musia byť prítomné výhrady svedomia voči ľudskému právu. Vrátane vládneho úradníka, ktorý je tiež ľudská bytosť,” dodal pápež František s tým, že skutočne sekulárny štát nemôže existovať bez kritiky a rešpektu k občanom a jej viere.