Pápež František povoľuje prijatie Eucharistie pre niektorých znovuzosobášených

2,422
Neutral

Pápež František pripustil povolenie svätého prijímania pre rozvedených a znovu zosobášených v individuálnych prípadoch, ale zároveň odmietol prílišnú liberálnosť v tomto smere.

Podľa polooficiálneho vatikánskeho denníka “L’Osservatore Romano” pápež František dal argentínskym biskupom pomocné pokyny, ako podľa dokumentu “Amoris laetitia”, ktorý rozoberá otázky manželstva a rodiny, je možné sväté prijímanie aj pre katolíkov v kánonicky problematickej situácii. V liste argentínskym biskupom píše, že to, že majú možnosť udeľovať sväté prijímanie pre katolíkov, ktorí sa rozviedli a znova zosobášili, nie je nejakým iným výkladom Amoris Laetitia, čím potvrdil jej výklad práve týmto smerom.

Pápež František v “Amoris laetitia” píše, že “Eucharistia nie je odmena za dokonalosť, ale štedrý liek a potravina pre slabých v objektívnej situácii hriechu”.

Vatikánsky denník pripomína, že ustanovenia pre argentínskych biskupov nedávajú všeobecné “povolenie”, ale iba v konkrétnom individuálnom prípade, kde sa citlivo posudzuje ich konkrétna životná situácia. Znovuzosobášení by mali v spoločnom živote praktizovať sexuálnu abstinenciu, pokiaľ je to možné. V prípade “nevyriešených nespravodlivostí” je prijatie sviatosti “obzvlášť trestný čin”.