Pápež František: "Každá krajina má právo kontrolovať svoje hranice"

1,110
Matej Trančo
Kultúra života

Napriek svojmu odporu voči múrom sa Pápež František v piatok vyjadril, že "každá krajina má právo ovládať svoje vlastné hranice," zvlášť tam, kde vzniká riziko terorizmu.

V rozšírenom interview s ľavicovým španielskym denníkom El País, Pápež potvrdil základnú katolícku doktrínu ohľadom prisťahovalectva, a síce že suverénne národy majú základné právo na zavedenie bezpečných hraníc a teda aj prisťahovalcov prijímať riadnym a kontrolovaným spôsobom.

“Áno, každá krajina má právo ovládať svoje vlastné hranice, tých čo prichádzajú a tých čo odchádzajú," povedal František v piatok, "a tie krajiny, ktoré sú v ohrození - terorizmom a podobnými vecami - majú ešte väčšie právo ich ovládať."

Jednou kvalifikáciou tohto práva, pápež pokračoval, je to, že "žiadna krajina nemá právo zbaviť svojich občanov možnosti rozprávať sa so svojimi susedmi," ako sa často dialo v prípade totalitných štátov ako Východné Nemecko a ZSSR.

Znovu a znovu sa Pápež jasne vyjadril, že neverí v nelegálnu imigráciu a že štáty musia udržiavať bezpečné hranice kvôli bezpečnosti svojich občanov. Súčasne sa aj často vyjadril, že jednotlivci rovnako ako národy by mali mať srdcia otvorené pre ľudí, ktorí zo svojich domov migrujú za účelom nájdenia lepšieho života.

V piatkovom interview František povedal, že "každý imigrant predstavuje veľmi závažný problém," keďže často "utekajú zo svojej krajiny kvôli hladu alebo prebiehajúcej vojne." Ale taktiež sú často "vykorisťovaní" dodal, s odvolaním sa na Afriku ako príklad kde sa práve tento prípad často vyskytuje. 

Pápež pochválil príklady Talianska a Grécka uvádzajúc ich ako modelové príklady vítania migrantov. "Dokonca aj teraz Taliansko, so všetkými problémami spojenými so zemetrasením a tým všetkým, sa o nich stará. Víta ich," povedal.

Tak ako urobil aj pri iných príležitostiach, Pápež taktiež zdôraznil problém integrácie, teda možnosti úspešnej asimilácie imigrantov do existujúcej kultúry.

“Tam, kde neexistuje integrácia," povedal František, sú imigranti "ghettoizovaní" a nestávajú sa súčasťou kultúry ich hosťovskej krajiny. 

Ako príklad toho František povedal, že páchatelia "zverstiev v Zaventem", belgickom letisku, "žili v imigrantskom susedstve, uzavretom susedstve."

Minulú jeseň varoval národy v tom zmysle, že by nemali prijímať viac imigrantov a utečencov ako sú schopní asimilovať.

Ako modelové príklady úspešnej integrácie migrantov František vyzdvihol Švédsko a katolícku komunitu Sant’Egidio v Taliansku.

Vo svojom rozhovore Pápež opäť zdôraznil právo katolíkov a iných oponovať mu.

“Majú právo nesúhlasiť," povedal. "Majú právo myslieť si, že je táto cesta nebezpečná, že jej výsledok môže byť zlý, áno majú toto právo."

No súčasne František povedal, že takáto opozícia by mala byť vedená otvorene a nie v tajnosti.

“Schovávanie sa za ostatnými je neľudské, je to hriech," povedal. "Každý má právo diskutovať a ja si prajem to, aby sme všetci diskutovali vo väčšej miere, pretože to medzi nami vytvára jemnejšie spojenie. Diskusia nás spája."