Putin: „Svetoví lídri by sa mali zjednotiť a ukončiť prenasledovanie kresťanov.“

1,974
Kultúra života

Moskva – Vladimír Putin vyzval svetových politických lídrov, aby zastavili násilné prenasledovanie kresťanov, ktoré vypuklo vo viacerých krajinách Stredného Východu.

V prejave na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi pravoslávnych kresťanov v Moskve ruský prezident vyhlásil, že „so znepokojením“ pozoruje „nárast medzináboženských napätí v mnohých oblastiach sveta, zvlášť na Strednom Východe a v Severnej Afrike, ako aj porušovanie práv náboženských menšín, vrátane kresťanov a ortodoxných kresťanov“.

Tento naliehavý problém by malo pozorne sledovať celé medzinárodné spoločenstvo,“ uviedol Putin. „Zvlášť dnes je dôležité vyvíjať snahy na zabránenie konfliktom medzi kultúrami a náboženstvami, ktoré prinášajú so sebou najväčšie nebezpečenstvo prevratov“.

Putin ocenil nárast spolupráce medzi ortodoxnými cirkvami a Ruskom: „Pri riešení najnaliehavejších domácich a medzinárodných problémov postupujeme ako skutoční partneri a kolegovia v snahe realizovať spoločné iniciatívy v prospech našej krajiny a ľudí.“

Ruská federácia nedávno prijala legislatívu, ktorá propagáciu homosexuality ako normálneho javu považuje za protiprávne. Je to krok, ktorý síce odsúdilo mnoho európskych lídrov, avšak silne ho podporila pravoslávna cirkev. 

Súčasný ruský prezident ešte dodal, že cirkev v časoch, keď toľkí hľadajú pomoc, dáva Rusom morálny kompas. „V súčasnosti, keď ľudia opäť raz hľadajú morálnu podporu, ju milióny našich spoluobčanov nachádza v cirkvi,“ uviedol. „Dôverujú múdremu, pastoračnému slovu ruskej ortodoxnej cirkvi.

Podľa jeho slov je to práve cirkev, ktorá je koniec-koncov zodpovedná za rozvoj a vzostup „kultúry a vzdelania“ v Rusku za posledných tisíc rokov. „Prijatie kresťanstva sa stalo medzníkom osudu našej vlasti. Vďaka tomu sme sa stali neoddeliteľnou súčasťou kresťanskej civilizácie a napomohlo nám to stať sa jednou z najväčších svetových mocností.

Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Kirill, na spoločnom stretnutí uviedol, že snahy vytlačiť kresťanov zo Sýrie povedú k „civilizačnej katastrofe“. Kirill a ďalší predstavitelia pravoslávnej cirkvi kritizovali nedostatočnú reakciu USA a ostatných lídrov Západu na krízu, ktorej čelia kresťania na Strednom Východe.

Stretnutie sa konalo za prítomnosti všetkých pätnástich ortodoxných cirkví na pamiatku 1 025. výročia „krstu Ruska“, oficiálneho prijatia kresťanstva a založenia ruskej pravoslávnej cirkvi princom Vladimírom v Kyjevskej Rusi v roku 988.

Predstavitelia ortodoxných cirkví na stretnutí tiež odsúdili rastúce sekulárne potláčanie kresťanských slobôd v nemoslimských krajinách ako Veľká Británia, kde nedávno schválili „homosexuálne manželstvá“.

Metropolita Hilarion, ktorý je zodpovedný za ekumenizmus v ruskej pravoslávnej cirkvi uviedol, že „sekularizácia v prezlečení demokratizácie“ vedie západné národy k totalitarizmu. Hovoril o „mocnej energii súčasnosti, snažiacej sa zo všetkých síl skoncovať s kresťanstvom, ktoré počas sedemnástich storočí kontrolovalo jej totalitné impulzy“.

Ďalej dodal: „Nakoniec sa podvedome pokúša nastoliť absolútnu diktatúru, ktorá vyžaduje úplnú kontrolu nad každým členom spoločnosti. Nejdeme tým smerom, keď ,v záujme bezpečnostiʻ súhlasíme s povinnými elektronickými pasmi, daktyloskopiou [identifikácia odtlačkov prstov] každého a fotoaparátmi všade?

Zdôraznil snahu zlegalizovať „manželstvá“ osôb rovnakých pohlaví vo Francúzsku a označil ju za pokus urobiť z „nemorálneho normálne“. Francúzska vláda „vedome a demonštratívne ignorovala požiadavky ľudí a použila slzotvorný plyn na ich rozohnanie“.

Neskôr na recepcii v Kyjeve sa Putin a patriarcha Kirill zúčastnili modlitebnej bohoslužby spolu s ukrajinským lídrom Viktorom Yanukovychom. Ten vyzval vedúcich predstaviteľov Ukrajiny, aby sa snažili o väčšiu jednotu s Ruskom a odvrátili sa od Európskej únie, odvolávajúc sa na prirodzený kultúrny a duchovný vzťah, ktorý v silne sekularizovanej EÚ chýba.

Patriarcha Kirill dodal, že práve pravoslávne náboženstvo vytvára skutočnú jednotu medzi slovanskými národmi. „Naši predkovia prijali kresťanskú vieru a spolu s ňou aj systém hodnôt a morálky ... ktorý neboli schopné zničiť žiadne historické prevraty,“ uviedol. Rusi, Ukrajinci a Bielorusi majú spoločný duchovný základ, ktorý ich spája viac, než ich národné hranice rozdeľujú.

O homosexuálnych „manželstvách“ sa patriarcha vyjadril ako o prechodnom pobláznení, ktoré zachvátilo západný svet. „Je to veľmi nebezpečný apokalyptický symptóm a musíme urobiť všetko preto, aby tento hriech nikdy nepotvrdili zákony štátu v krajinách Svätej Rusi. Znamenalo by to, že ľudia nastupujú na cestu sebazničenia.

Minister zahraničných vecí Kanady John Baird kritizoval ruskú vládu za zákon zakazujúci homosexuálnu propagandu. Predpis označil za „nenávistný“.

Baird tiež vyhlásil, že kanadská delegácia sa spolu s inými vládami snažila odradiť predstaviteľov Ruska od prijatia zákona, ktorý zakazuje akékoľvek snahy o normalizáciu homosexuality alebo iných foriem netradičnej sexuality, zvlášť vo vzťahu k deťom.

Tento zlomyseľný a nenávistný zákon bude mať vplyv na všetkých Rusov 365 dní v roku, každý rok. Je podnecovaním k neznášanlivosti, ktorá plodí nenávisť. A neznášanlivosť a nenávisť vedú k násiliu,“ vyhlásil Baird pre Canadian Press.

Tieto vyjadrenia sú reakciou na oznámenie ruského ministra športu Vitalyho Mutka. Vyhlásil, že zákon sa bude vzťahovať aj na športovcov a návštevníkov Ruska počas budúcoročných zimných olympijských hier.

Hilary Whiteová