Projekt Koniec násilia, čas na právo upozorňuje na práva žien v sex biznise

1,443
Kultúra smrti

Projekt Koniec násilia, čas na právo chce zvyšovať právne povedomie prostitútok. Kto im však zvýši morálne povedomie?

Poukázať na násilie páchané na ženách pracujúcich v sex-biznise, ale aj zvyšovať právne povedomie týchto žien má iniciatíva občianskeho združenia OZ Odyseus pod názvom „Koniec násilia, čas na práva“. OZ Odyseus na kampaň upozorňuje v súvislosti s dnešným dňom, ktorý je vyhlásený za Medzinárodný deň za ukončenie násilia páchaného na ľuďoch pracujúcich v sex-biznise.

Občianske združenie Odyseus sa prostredníctvom programu Červený dáždnik už 11 rokov venuje ľuďom pracujúcim v pouličnom sex-biznise. "Už šiesty rok robíme kampaň k 17. decembru, v ktorej poukazujeme na to, že ľudia pracujúci v sex-biznise majú byť rovnako chránení zákonom ako ktokoľvek iný,“ hovorí koordinátorka programu Červený dáždnik Olívia Strelková.

Na základe predbežného monitoringu uskutočneného OZ Odyseus sú najčastejšími páchateľmi násilia na týchto ľuďoch okrem zákazníkov, mnohokrát policajti, policajtky alebo bežní okoloidúci.

Projekt "Koniec násilia, čas na práva" rozbehlo OZ Odyseus 1. novembra 2014 a jeho cieľom je prispieť k minimalizácii prípadov násilia páchaného na ženách pracujúcich v pouličnom sex-biznise. "Súčasťou projektu sú edukačné materiály pre príslušníkov Policajného zboru, ktoré sú zamerané na metódy práce s touto cieľovou skupinou," uviedla Strelková. Dodala, že je pripravená aj kampaň, ktorej cieľom bude priblížiť túto tému verejnosti. Tá však tejto veci ešte vždy zastáva "tradičný postoj" a prostitúciu samu o sebe považuje za morálne neprijateľnú a odsúdeniahodnú.