Pro-life príbehy z ulíc Rakúska

1,032
Lucia Salomonová
Kultúra života

Ako môže Boh poženať náš život, keď mu dôverujeme

Zatiaľ čo som pracoval dva mesiace ako poradca v našom Pregnancy Resource Center, môj kolega sa rozprával so ženami pred potratovou klinikou. Bolo skoro ráno - hodinu pred úradnými hodinami, ale ja som sa už ponáhľal na stretnutie s nimi. Istá žena už bola na ceste do kliniky objednať sa na potrat. Vedela veľmi slabo po nemecky a po anglicky už vôbec, preto som musel rýchlo zavolať a dohodnúť sa s priateľom, aby prišiel a pretlmočil to.

Akonáhle prišiel, mohol som sa niečo dozvedieť o jej neľahkej situácii. Mala nový vzťah s mužom, ktorého miluje a chce sa zaňho vydať. A hoci žije s jej súčasným priateľom (pretože nemala kde bývať, keď sa stretli), nikdy neprekročili hranice intimity. Otehotnela v predošlom vzťahu! Bála sa, že stratí tohto úžasného priateľa ak zistí, že je tehotná.

Prostredníctvom tlmočníka som ju informoval o možných následkoch potratu, o vývoji dieťaťa a o tom, ako sa potraty vykonávajú. Akonáhle videla obrázok potrateného dieťaťa, povedala, že by to nikdy nemohla urobiť - bez ohľadu na to, že to môže znamenať stratu priateľa ako aj záruku jej životnej situácie!

Mladej matke som povedal, že ak veríme Bohu, hlavne v ťažkých situáciách, Boh je verný v pomoci a dáva nám to, čo potrebujeme. Statočne sa rozhodla dieťa si nechať.

Niekoľkokrát som ju navštívil, stretol som sa s jej priateľom a bol som v kontakte s nimi cez telefón. (Jej nemčina sa rýchlo zlepšila, pretože jej priateľ jej platil doučovanie.)

Mesiace plynuli a potom mi zavolala, aby ma pozvala na ďalšiu návštevu - na ktorú nikdy nezabudnem!  Bola žiarivo šťastná. Povedala mi, že sa veľmi bála povedať to priateľovi, preto to neurobila. Potom, keď už bola v 4. mesiaci, si jej priateľ všimol rastúce bruško a opýtaj sa jej, či je tehotná.

Vysvetlila mu, že sa veľmi bála mu to povedať a bolo jej ľúto, že ho sklame. Ale potom ju zaskočil s jeho tajomstvom a to, že doktori mu povedali, že nebude môcť mať deti. Hneď jej povedal, že si to dieťa adoptuje za svoje vlastné. Jeho rodičia takisto dieťa prijali ako ich vlastné vnúča a veľmi ľúbia ju aj dieťatko!

Medzitým sa vzali.  Žena mala moslimské korene. Jej nový manžel vyrastal ako katolík a teraz vďaka jeho novej rodine vyrástol vo viere ešte viac! Dieťa bolo pokrstené v katolíckej viere.

Čo sa ma najviac dotýka je to, že zakaždým, keď sa pozriem ako sa mladá mamička milujúco pozerá na svoju dcéru a plače - rozmýšľam o tom, ako skoro by prišla o všetko požehnanie, keby išla na potrat! Povedala mi, že je šťastná a hovorila mi o tom, ako nežne jej nový manžel hladká a bozkáva jeho malé dievčatko. Takmer sa nemôže v tom zastaviť! Stále mi prehnane ďakuje, že som tam bol a poskytol jej rady a podporu! Oslavujte Pána za jeho vernosť!

Podporujú pár, aby povedal áno väčšej rodine!

Mali sme vysoké teploty a ja som bol jediný pracovník, ktorý v ten deň poskytoval rady; podporovali ma modlitby dvoch modlitebných bojovníkov na ulici, takisto ako aj tých v našej kaplnke.

Jeden modlitebný bojovník na ulici mi zakýval a povedal mi, že ďaleko opačným smerom videl muža, ktorého manželka bola v potratovej klinike.

Keď som ho oslovil, bol otvorený na rozhovor. Podelil sa, že jeho manželka je tehotná so štvrtým dieťaťom. Keď odpovedal na moje ďalšie otázky ukázalo sa, že jeho manželka pochádza z veľkej rodiny a on sám je štvrtým dieťaťom v jeho rodine! A preto sa prišiel pozrieť na to, ako bol potrat blízky jeho samotnému zničeniu!

Keď som ho požiadal, aby zavolal svojej žene, ona sa mu ozvala a podal mi telefón, aby som sa s ňou porozprával. Po pár minútach žena skutočne vyšla z vražedného centra a ochotne ma nasledovala do nášho PRC (Centrum života).

Vďaka dobrému poradenstvu v našom PRC vďačne pokračovala v schôdzkach.

Vytrvalosť v modlitbe sa aj napriek vysokým teplotám vyplatila!

Vďaka ti, drahý Bože, že sa môžem zúčastňovať na tejto nádhernej službe a môžem zažívať takého krásne výsledky.

Táto práca je možná len s veľkorysou podporou našich sponzorov! Denne sa modlíme za vás a vaše úmysly!

Zmena počas jedného dňa!

Smerom ku mne prichádzala krásna, elegantne oblečená žena. Keď robím dobrovoľníka, veľa turistov neustále prechádza popri mne. Bol som si takmer istý, že táto elegantne oblečená žena bola turistkou, ale z nejakého dôvodu som jej ponúkol našu informačnú brožúrku.

Vzala si ju a pokračovala v smere potratovej kliniky. Pozorne si prezerala našu brožúrku a zrazu zastavila. Oslovil som ju a opýtal sa, či vie o nejakej žene, ktorá čaká dieťa. Odpovedala „áno“, a potom som si všimol, že plače.

Povedala, že ma poslal Boh, pretože je v ťažkej situácii a nemá šajnu, čo má urobiť. Išla so mnou do PRC (Centrum života) a dostala celú poradenskú službu.

O týždeň neskôr som išiel ako zvyčajne o tretej hodine do našej kaplnky pomodliť sa Korunku k Božiemu milosrdenstvu. Keď som vyšiel, táto žena práve vyšla z jednej z našich poradenských miestností. Práve skončila druhé sedenie s našou poradkyňou, Tarou. Bola veľmi šťastná, keď ma uvidela a opakovane mi ďakovala.

Došlo tu k radikálnej zmene ženy, ktorú som videl len deň predtým! Teraz sa žiarivo usmievala! Dokonca potvrdila to, čo mi predtým povedala: bola veľmi vďačná, pretože po konzultácii videla nádej v niečom, čo sa zdalo ako beznádejná situácia! Cítila našu láskyplnú podporu, ktorá jej ukázala, že nie je sama a Boh bol skutočne s ňou! Velebte Boha!

Ponuka „zadarmo"! Pár odmietol vládou zaplatený potrat!

Cez ulicu od potratovej kliniky som sa dostal do rozhovoru s veľmi pekným mladým párom. Povedali mi, že pani čaká už tretie dieťa, ale majú finančné problémy. Mladý otec sa do rozhovoru viacej angažoval, preto som naňho apeloval ako na „ochrancu“ manželky a detí. Súhlasil so všetkým, čo som povedal.
Keď som ponúkol našu „bezplatnú pomoc“, otec povedal, že dátum potratu je na ten istý deň a je „zadarmo“, pretože to platí vládny úrad (z daňových poplatkov, samozrejme)! Ukázal mi papier. Bolo tam jasne napísané, že to bude „zadarmo“, len ak žena absolvuje potrat v ten istý deň!  To je nátlak na potrat!

Keď mi o tom povedali, ostal som trochu skeptický mysliac si, že šance sú mizivé a že neprijmú ponuku bezplatného potratu. Napriek tomu som naliehal, aby zrušili termín objednávky. Pár mi poďakoval a išiel do potratovej kliniky!

Na ďalší deň som ich stretol znova. Vysmiaty otec mi povedal, že prišli hlavne preto, aby ma našli a povedali mi, čo sa stalo... Predchádzajúci deň skutočne zrušili termín a prišli do nášho centra, kde dostali celé poradenské sedenie! (Urobil som si prestávku, keď oni predchádzajúci deň odišli na kliniku.)

Odvtedy stále keď ma vidia, tak mi prehnane ďakujú.

Svedectvo

Poradca informuje v PCC v Salzburgu:

Nedávno som vo večerných hodinách prijal telefonát od známeho a povedal mi, že jeho priateľka (alebo manželka?) bude sprevádzať jednu z jej priateliek na potrat. V nijakom prípade nesúhlasil s jeho priateľkou. Povedal, že dieťa je dieťa; dieťa by malo žiť a nie byť zabité. Opýtal som sa ho, či jeho priateľka je prítomná. Povedal, že áno a odovzdal mi jej telefón. Potom som sa nejaký čas s ňou rozprával a snažil som sa vysvetliť dôležitosť rozhodnutia nepodstúpiť potrat, takiež som ju konfrontoval s jej spoluvinou, ak sprevádza svoju priateľku na potrat - skutočné priateľstvo by bola ponuka skutočnej, ľudskej pomoci. Priateľka môjho priateľa nakoniec súhlasila, že s ňou príde do Life centre (Centrum života) kvôli tomu, aby dostala podrobnú konzultáciu. Objednali sa.

Matka v núdzi hovorí:

Bola som tehotná, asi v 10. týždni. Nevedela som, čo robiť. V hlave som mala veľa otázok, ale nijaké odpovede. Pretože som cudzinka, moja situácia bola o to ťažšia. Bála som sa, čo by ma čakalo v budúcnosti, aké boli moje práva - a ešte moje dieťa? Otec dieťaťa bol zúfalý, nepoznali sme sa veľmi dlho, len dva a pol mesiaca - bolo ťažké nájsť niekoho s kým by som sa mohla o celej veci porozprávať. Tak sme sa rozhodli pre potrat. Nedokážem opísať ten pocit, ale vedela som, že musím toto dieťa odstrániť. Prečo ja? To bolo hrozné!

Požiadala som priateľku o pomoc. Potom v centre našla toto poradenstvo a išla tam so mnou.  V pokojnom a tichom prostredí som vysvetlila moju situáciu a obavy. Rada bola jasná: žiaden potrat! Tento muž mi ponúkol všetkú možnú pomoc, ale potom som si pomyslela, že keď budem mať dieťa, bude tu oveľa viac problémov, ako rodičia zareagujú na dieťa, aké bude pokračovanie môjho vzťahu: tisíce otázok sa mi preháňali hlavou...

Ale niečo sa po konzulátii zmenilo. Ako keby som zrazu mala hlbší vzťah s mojím dieťaťom - dovoliť myšlienke, že by malo moje dieťa žiť bolo samozrejme ťažké, ale nápad bol lepší a deň za dňom sa stal úžasným. Samozrejme, vedela som, že všetko nebolo tak jednoduché... Keď som sa objavila na druhej konzultácii s mojím partnerom, mohli sme sa po prvykrát spoločne porozprávať o dieťati, mohli sme hovoriť o starostiach a strachu a to bola pre nás obrovská úľava. Dokonca po tomto boli naše rozhovory lepšie - boli sme si bližší.  Teraz som v 19. týždni a mentálne a fyzicky sa cítim veľmi dobre. Trošku som cítila, že v mojom bruchu žije malý človiečik. Skutočnosť, že všetko s mojím gynekológom bežalo hladko a vyšetrenia na základe karty, ktorú mi zaviedli u lekára ukázali, že som na správnej ceste. Rodičia z ďalekej krajiny boli pozitívne prekvapení; znova vnúča? - Odkedy to vedeli, mobil zvonil pravidelne - takisto som od nich dostávala SMS.

Sme šťastní, že s pomocou poradenstva sme si vybrali život dieťaťa. Možno má vzniknúť nová rodina - dúfajme...

Premôžeme Zlo Dobrom

Niekoľkokrát, keď som pracoval ako dobrovoľník som videl ľudí, ktorí vzdorovito roztrhali našu brožúrku a hodili ju na zem. Zakaždým som ostal bez slov; jednoducho som nevedel, čo odpovedať. Tak som sa s týmto scenárom podelil s Pánom v našej kaplnke.  Rýchlo som dostal „odpoveď“ od Ducha Svätého!  Zdalo sa mi ako keby naznačoval, že by som mohol použiť to, čo bolo určené pre zlo a otočiť to na „dobro“, to znamená v môj prospech! (Rim 12,21 + Rim 8,28)

V tomto konkrétnom prípade by som mal odpovedať s nadšeným výkrikom: „Áno! To je presne to, čo robia s malými deťmi!“

Po tej rade, ktorú som dostal v kaplnke, sa mladý pár blížil smerom ku klinike. Mladý muž zobral svojej priateľke brožúru a... s víťazným výrazom v tvári začal s jej trhaním a hádzaním na zem všade okolo seba.

Potom som vyhŕkol zo seba odpoveď, ktorú mi dal Boh a mladá žena sa náhle rozplakala!  Môj výrok jej pomohol predstaviť si to v jej mysli a nakoniec nebola schopná ani prejsť cez predné dvere do budovy.  Mladý muž bol úplne rozzúrený! Ale nevadilo mi to! Život dieťaťa bol zachránený!

Pomôže ti byť všímavý, keď robíš dobrovoľníka proti potratom!

Všimol som si mladý pár, ktorý jazdil dookola a hľadal parkovacie miesto. Bol som si istý, že pôjdu do potratovej kliniky. Naraz, keď auto spomalilo na prechode pre chodcov, ukázal som mladej žene na mieste spolujazdca, že jej chcem dať brožúrku. Stiahla okno a vzala si ju. Tentokrát keď išli okolo, žena sa s veľkými očami pozerala na mňa a smiala sa!

Čoskoro som si všimol, že mladík ide do potratovej kliniky - sám!  Tak som usúdil, že zaparkoval a dievča ostalo v aute. Išiel som asi dva bloky ďalej - sedela tam mladá žena - a plakala v aute! Opýtal som sa, či je v poriadku a či ju jej priateľ nútil na potrat. Povedala „áno“, ale nedovolila by mu to. (Povedal som jej, aby bola opatrná, pretože už som bol svedkom podobných situácií, kedy muž úspešne prinútil ženu potratiť.)

Ponúkol som jej, aby prišla do poradne, ale povedala mi, že práve volala svojej mame a zariadila, aby sa presťahovala z bytu teraz už bývalého priateľa naspäť k rodičom. Bola vďačná za brožúrku, ktorú som jej predtým dal, pretože mala pocit, že v tom nie je sama a (brožúrka) ju podporila ju v hádke o potrate.

Vymenili sme si telefónne čísla. Vďačne prijala dodatočné informácie, model embrya, ruženec. Mladý muž prišiel a spoločne odišli. Nikdy viacej som ich nevidel pri potratovej klinike, ale sme v kontakte cez SMS.

Ďakujem ti, Ježiš!