Pro-life pochod v Budapešti sprevádzal kríž vyrobený z chirurgických nástrojov použitých pri potrate

3,033
Kultúra života

Stovky ľudí z celej Európy sa stretli na Kapistránskom námestí v Budapešti pochodujúc s neobvyklým krížom vyrobeným výlučne z nástrojov používaných pri potratoch, ktoré poskytli bývalí potratári.

Demonštranti z 20 krajín pri pochode cez mesto neustále zvonili zvončekom a striedali sa vo vyhlasovaní mien nenarodených detí zabitých potratom, ako o akcii informoval jej organizátor Imre Teglas, profesor maďarského jazyka, ktorý dokonca sám prežil potrat.

Počas krížovej cesty sa niesol nezvyčajný “kríž hriechov” vytvorený pred šiestimi rokmi Rakúšanom Dr. Josefom Presslmayerom. Ten pri jeho výrobe použil len nástroje používané pri potratoch v dvoch potratových klinikách, ktoré sa kvôli pro-life akciám podarilo zavrieť.

Kríž bol vystavený vo Fatime a použitý bol neskôr pre protesty a pochody v Rakúsku, ale aj v Maďarsku proti zavedeniu potratovej tabletky RU486. “Protest bol úspešný,  takže v Maďarsku už teraz nie je chemická vojna o RU486,” konštatoval Imre Teglas.

Ale kríž je však príliš krehký, preto už zostane doma u Dr. Presslmayera, kde bude slúžiť ako posvätná vec predstavujúca Kristovo utrpenie nad nenarodenými deťmi.