Pro-life lekár geniálne ukončil prax miestneho potratára

5,677
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Je nedeľa popoludní. Tridsaťtriročný doktor odchádza z bohoslužby a rozhodne sa, že si obzrie ženskú kliniku, ktorú spolu so spoločníkom práve odkúpili. Doktor vie, že pri prehliadke napokon nadíde čas aby vstúpil do miestnosti na druhom poschodí, v ktorej sa po celé roky odohrávalo tisíce tragických zákrokov. Vôbec sa mu nežiadalo do tejto miestnosti hrôzy vstúpiť, no vedel, že čo najskôr sa musí rozhodnúť čo urobí s jej vybavením.

V budove sa cez víkend nepracovalo, doktor si odomkol a pustil sa po schodisku, pokrytom modrým kobercom do miestnosti, kde sa uskutočňovali zákroky.

 

Image

Schodisko s modrým kobercom, ktoré viedlo k miestnosti, kde sa uskutočňovali zákroky.

Nemohol som si pomôcť, okamžite som si predstavil tie tisíce matiek, ktoré po tomto schodisku stúpali hore ešte s bábätkom v sebe, strávili hore čosi vyše hodiny a ďalším schodiskom schádzali dole už bez bábätka“, povedal doktor William Lile v interview pre LifeSiteNews.

Na druhom poschodí padol na doktora Lilea priam hmatateľný chlad.

Zreteľne som cítil, že je to miesto plné zla. Akoby som bol v koncentračnom tábore. Bolo to pochmúrne a nevľúdne“ opisuje doktor svoju skúsenosť.

Na jednej strane chodby boli stoličky, na ktorých ženy čakali, kedy prídu na rad. Na druhej strane sa nachádzala samotná miestnosť hrôzy. Doktor otvoril dvere a s neblahou predtuchou vkročil dnu.

Na to, čo v miestnosti uvidel, nikdy nezabudne. Operačný stôl so strmeňmi na uchytenie nôh bol plne pripravený na ďalšiu pacientku. Chirurgické nástroje – kyrety, kliešte, pinzety, peány – ležali pripravené v úhľadných sterilných obaloch.

Ešte aj odsávačka bola pripravená na ďalší zákrok“ dodáva doktor.

Image

Nástroje našiel doktor Lile plne pripravené na ďalší potrat.

Všetko toto sa odohralo v roku 1999. Doktor Lile a nemocnica Najsvätejšieho Srdca v Pensacole na Floride práve odkúpili celú ženskú kliniku od doktora Bo Bagenholma, najväčšieho potratára od roku 1970 v spádovej oblasti pre tri okresy. Súčasťou kúpnej zmluvy bola podmienka, že potratár podpíše obmedzujúcu dohodu, ktorá mu zabraňuje vykonávať medicínsku prax v okrese po dobu 24 mesiacov. S touto múdrou a odvážnou stratégiou prišiel doktor Lile, oddaný kresťan, ktorý si váži každý život. Chcel potratára odstaviť od jeho „podnikania“, a podarilo sa mu to.

V podstate sme odkúpili celú jeho prax, budovu, vybavenie a personál. A ako majitelia si môžeme určiť pravidlá. Mojou prvou myšlienkou bolo „Pánečku, ak sa tam dostaneme, a nebudeme mať konkurenta, môžeme zastaviť všetky potraty, ktoré tam robil“ povedal doktor. „Hneď v prvý deň sme zrušili všetky potraty, ako aj žiadosti o súhlas s potratom.“

Doktor stál v miestnosti a s hlbokým pohnutím hľadel na lesklé nástroje smrti, pripravené na ďalší potrat. Mal pocit, že sa ocitol v hororovom filme, keď si predstavil, akú škodu napáchali tieto nástroje na nespočetnom množstve matiek a ich nenarodených deťoch.

Premýšľal, čo urobí s týmto vybavením, ktoré spôsobilo toľko zla. Bol zvedavý, či by aj ostatní ľudia reagovali rovnako ako on, keby im všetky tieto nástroje ukázal. Existuje totiž len pár ľudí, ktorí presne vedia, čo sa tu hore s týmito nástrojmi dialo.

V tej chvíli skrsol v myšlienkach doktora Lilea nápad. Bude toto vybavenie ukazovať ľuďom v nádeji, že im to pomôže zmeniť postoj srdca a zmýšľanie v súvislosti s potratmi. Tieto nástroje slúžili kedysi na zlé účely, teraz ich však použije na dobré.

Vtedy som sa rozhodol zasvätiť svoju kariéru ochrane a obrane nenarodených detí“ povedal doktor.

Prvú ukážku doktora Lilea ľudia prijali veľmi dobre. Použil nástroje, vrátane odsávačky, aby ľuďom ukázal, ako prebieha potrat v prvom a druhom trimestri. Ukázal im aj potrat, tzv, pôrod po častiach, ktorý sa vykonáva na dieťati v poslednom trimestri, pričom ako model použil bábiku.

Doktor sa pri svojich ukážkach verne pridržiava reality potratu, používa skutočné nástroje a na modeli dokazuje ľuďom, aká hrôza sa s dieťaťom deje. Zároveň to však robí bez toho, aby niekoho traumatizoval pohľadom na krv, či časti telíčka.

Image

Pro-life doktor William Lile počas svojej ukážky.

„Predtým som totiž zistil, že čím názornejšie dokumenty ľudia videli, tým viac si zapchávali uši a zatvárali oči. Nemôžete predsa vzdelávať niekoho, kto má zavreté oči a zapchaté uši“ povedal.

Dnes, o sedemnásť rokov neskôr, cestuje doktor Lile po celých Spojených štátoch a nekrvavým spôsobom demonštruje potrat, pričom však používa tie isté nástroje, ktoré predtým naozaj brali život. Toto svoje dielo pokladá za službu Bohu.

Na šírení svojho posolstva spolupracuje s pro-life a rodinnými spoločenstvami, ako je napríklad Focus on the Family a pomáha ako poradenský lekár pre pro-life skupiny, ako sú napríklad Priests for Life a Heartbeat International. Tomuto päťdesiatročnému gynekológovi a pôrodníkovi sa aj napriek jeho plnej pracovnej vyťaženosti darí uskutočniť ešte 12 ukážok ročne pre farnosti, školy a rôzne konferencie. Videá s jeho ukážkami videli už milióny ľudí na YouTube.

 

Image

                                 Doktor Lile so svojou manželkou Lesley a ich dvomi dcérami Sydney a Emily.

Na otázku LifeSiteNews, ako sa vysporiadal s tým, keď mal po prvýkrát vziať do ruky nástroje, ktoré spôsobili toľko zla, doktor Lile odpovedal: „Nástroje sami o sebe nie sú zlé. Zlo robí človek, ktorý tieto nástroje používa. Nástroj je neživá vec. Zlo prichádza cez človeka.“

Doktor Lile je ako kresťan presvedčený, že aj keď sa ľudia rozhodnú konať zlo, Boh je oveľa mocnejší a dokáže vyťažiť dobro aj z tohto zla. Preto aj nástroje, ktoré potratár svojho času používal na zabíjanie bezpočtu nenarodených bábätiek, sa môžu zmeniť na nástroje, ktoré naučia ľudí milovať, rešpektovať a rozhodnúť sa vždy pre život.

Každý človek sa môže rozhodnúť, či svoje talenty, schopnosti a majetok vloží do služieb dobra alebo zla“, hovorí doktor Lile a dodáva: „Vybrať si musí každý sám.“