Pripomeňme proroctvo Benedikta XVI.

3,100
Matej Trančo
Kultúra smrti

V roku 1970 Joseph Ratzinger predpovedal úpadok vplyvu cirkvi vo svete.

Narazil som na kolegu farníka počas zapaľovania sviečok po novoročnej omši. Zaželal mi "Šťastný Nový rok" a potom sa zmienil o svojich obavách o niekoľkých možných politických krízach vo svete v roku 2017. Pripomenul som mu (dúfam že som neznel arogantne alebo naivne optimisticky) že ako kresťania musíme veriť v Krista, ktorý povedal "Nebojte sa; ja som premohol svet." Kolega farník vypadal trošku prekvapene; koniec koncov sa katolíci nikdy nezmienia o tom, v čo veria, hlavne nie priamo po omši.

Zmieňujem toto stretnutie čiastočne preto, že sa snažím sám seba vyliečiť z (veľmi anglického) zvyku, ktorý som spomenul vyššie - možno by to malo byť moje novoročné predsavzatie? - a čiastočne preto, že mi veľmi prirodzená ľudská úzkosť tohto muža pripomenula hlboké slová vtedajšieho Profesora Ratzingera, prvotne publikované v knihe Viera a budúcnosť (Ignatius Press, 2009).

Prednesené v júni 1970 na mníchovskej prednáške s názvom "Prečo som dnes stále súčasťou cirkvi", ktorú som si nedávno prečítal v diele Father Benedict: The Spiritual and Intellectual Legacy of Pope Benedict XVI, by James Day (Sophia Press), stojí za to tieto slová citovať v plnom znení:

"Zo súčasnej krízy vznikne cirkev, ktorá veľa stratila. Už viac nebude využívať štruktúry, ktoré postavila vo svojich rokoch prosperity. Zníženie počtu veriacich povedie k tomu, že stratí dôležitú časť svojich sociálnych privilégií. Stane sa malou a bude musieť začať skoro odznova. Bude viac duchovnou cirkvou a nebude bažiť po politickom mandáte flirtujúc v jednu chvíľu s pravicou a o chvíľu nato zase s ľavicou. Bude chudobnou a stane sa cirkvou opustenia."

Profesor Ratzinger sa takto vyjadril ešte predtým, ako cirkev zasiahol škandál o zneužívaní a teda v dobe, keď bola stále prosperujúcou a rešpektovanou. Množstvo veriacich katolíkov na západe začalo klesať, ale ostrý prorocký aspekt jeho slov je zrejmý iba pri spätnom pohľade ako sa pozrieme späť na priebeh v posledných päťdesiatich rokoch. 

Možno sme potrebovali zvolenie Pápeža Františka aby nám pripomenulo, že "Pani Chudoba" spoločne s pokorou a odovzdanosťou nemá byť zvláštnou charizmou stredovekého svätca, ale charakteristickým znakom inštitúcie ako celku.

Koniec koncov Kristus nesľúbil svojim stúpencom pozemskú moc, prestíž, politický vplyv či bohatstvo. Jednoducho im prisľúbil spásu - a kríž. Už teraz predvídam hlbšiu závažnejšiu konverzáciu s mojim kolegom farníkom keď budem znova zapaľovať sviečky po svätej omši.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.