Princ Charles nalieha na Britov aby tieto Vianoce mysleli na Mohammeda, vystupuje proti "agresívnemu populizmu"

2,006
Matej Trančo
Kultúra smrti

Britský princ z Walesu sa v národnom rádiu vyjadril v rámci apelu za prenasledovaných kresťanov a iné menšiny po celom svete, no kráľovský člen taktiež kritizoval "populistické skupiny".

Hovoriac počas Thought for the Day, krátkeho ranného slotu v rádiu BBC Radio 4 určenému otázkam viery, syn vládnucej britskej kráľovnej vyzval poslucháčov aby premýšľali o prenasledovaných náboženských osobách - vytýčujúc Ježiša Krista a Mohammeda - počas týchto Vianoc. Povedal: 

Zvyčajne počas Vianoc rozmýšľame o narodení nášho Pána Ježiša Krista. Zaujíma ma ale či by sme si tento rok mohli pripomenúť ako sa tento príbeh o narodení odvíjal, s útekom svätej rodiny za účelom vyhnutia sa násilnému prenasledovaniu. A taktiež si môžme pripomenúť, že keď prorok Mohammed migroval z Mekky do Mediny, hľadal slobodu vierovyznania pre seba a jeho uctievačov.

Ktorúkoľvek náboženskú cestu nasledujeme, cieľ je rovnaký - vážiť si a rešpektovať inú osobu, prijímať jej právo žiť svoju pokojnú odpoveď na lásku božiu.

Budúci kráľ strávil väčšinu zo svojho krátkeho rozhlasového vystúpenia diskutovaním o prenasledovaní kresťanov bez zachádzania nie ďalej ako pomenovania hlavného zdroja tohto prenasledovania - radikálny Islam. S odkazom na "zákerné formy extrémizmu...ktorých cieľom je eliminácia všetkých druhov náboženskej rozdielnosti", princ sa taktiež zmienil o Jezidoch, ktorí sú pod extrémnym prenasledovaním zo strany Islamského Štátu, židoch, ktorí opúšťajú Európu v rekordných počtoch aby sa vyhli islamskému prenasledovaniu a moslimským ahmadíjcoch, ktorých väčšina bežných moslimov považuje za odpadlíkov.

Hovoriac o svojich nedávnych interakciách s prenasledovanými kresťanmi princ Charles povedal:

"V Londýne som sa nedávno stretol s jezuitským protestantom zo Sýrie...Povedal mi o masových únosoch v častiach Sýrie a Iraku a o tom, ako sa bál že kresťania budú hromadne vyhnaní z území spomenutých v Biblii. Myslel si, že je celkom možné, že do piatich rokov v Iraku nebudu žiadni kresťania."

Zatiaľ čo hovoril na podporu prijímania žiadateľov o azyl do Európy, princ taktiež kritizoval niečo, čo nazval "populistickými" hnutiami. Britský plátok Guardian tvrdil o jeho poznámkach: "Jeho adresovanie bude niektorými považované za zastretý odkaz na zvolenie Donalda Trumpa v USA, vzostup krajnej pravice v Európe a stále viac nepriateľské postoje voči utečencom vo Veľkej Británii."

Princ povedal zdôrazňujúc vzťah medzi európskym rastúcim hnutím podporujúcim hranice a európskym fašizmom z minulého storočia:

"Momentálne vidíme vzostup množstva populistických skupín po celom svete, ktoré sú stále viac agresívne voči tým, ktorí uctievajú menšinovú vieru. To všetko má v sebe hlboko znepokojujúce ozveny temných dní 30-tych rokov 20. storočia."

"Narodil som sa v roku 1948, práve po tom čo skončila 2. svetová vojna v ktorej generácia mojich rodičov bojovala a zomierala v boji proti intolerancii, monštruóznemu extrémizmu a neľudskému pokusu vyhladiť židovskú populáciu v Európe."

No fakt, že takmer o 70 rokov neskôr stále vnímame takéto hrozivé prenasledovanie je aspoň pre mňa neuveriteľný. Tým, ktorí tak hrozivo trpeli a umierali dlhujeme to, že sa tieto hrôzy minulosti nebudú opakovať.

Breitbart London oznámil o obšírne sa zhoršujúcich podmienkach pre židovských občanov v Európe, ktorí sa sťažovali, že podmienky pre nich sú v Európe momentálne také zlé ako z 30-tych rokov a to vďaka imigrácii radikálnych islamistov. Vo svojom prejave pre Židovský kongres v Spojených štátoch dánsky židovský vodca Dan Asmussen povedal, že dánska spoločnosť "ako taká nie je a nikdy nebola antisemitská a že mnoho hrozieb, ktorým čelí dánske židovstvo - tak ako aj vo zvyšku Európy - prichádza od radikalizovaných moslimov, ktorí predstavujú malú menšinu všetkých moslimov v Dánsku."