Prečo sa kresťania Stredného východu cítia byť podvedení Západným svetom

1,154
Kultúra smrti

Sýrsky katolícky vodca sa vyjadril, že náboženská sloboda patrí aj nemoslimom Stredného východu. Tento prejav bol súčasťou naliehavého varovania ohľadom budúcnosti kresťanov v uvedenom regióne a ohľadom "Machiavelianskej" západnej zahraničnej politiky.

"Priatelia, v stávke je samotná existencia východných cirkví, a to konkrétne tých, ktoré existujú už od doby apoštolov. Sú v nebezpečenstve," toto povedal 2. augusta Ignatius Youssef III Younan, patriarcha sýrskej katolíckej cirkvi v Antiochii.

Kresťanskí predstavení sa snažia povzbudiť svojich veriacich, aby zostali vo svojej vlasti.

"Ale verte mi, nie je to také jednoduché," povedal patriarcha. "Kresťania v Sýrii sa totižto cítia opustení, dokonca podvedení, a to najmä takzvanými vplyvnými národmi, obzvlášť tými zo Západu."

Patriarcha Younan pridal aj komentár určený zhromaždeniu Kolumbových rytierov, ktoré sa uskutočnilo 2. augusta v kanadskom Toronte. Silné slová adresoval aj zahraničnej politike Západného sveta.

"Musíme sa postaviť za uplatnenie zásad náboženskej slobody. Nemôžete byť najlepšími spojencami režimov, ktoré niekoho diskriminujú a neudeľujú náboženskú slobodu pre nemoslimov," dodal.

"Je nutné vyjadriť sa jasne: nie je čestné a úprimné byť spojencom takýchto režimov a potom len povedať ‘máme ročnú správu o náboženskej slobode’." Očividne tak narážal na Americkú komisiu pre medzinárodnú náboženskú slobodu.

Taktiež žiada, aby bola presadená Všeobecná deklarácia ľudských práv Spojených národov a aby zasiahli Západné krajiny, Ruská federácia, Čína, Brazília a Spojené národy.

"To, čo potrebujeme najviac, je postaviť sa a brániť našu náboženskú slobodu a naše občianske práva," povedal.

Tento patriarcha má sídlo v Libanone, ale dohliada na mnoho katolíckych veriacich v Sýrii. Preto opísal aj varovania kresťanov Stredného východu z minulosti, ktoré adresovali Západným krajinám. V nich upozorňovali na zvýšenú opatrnosť pri zásahu v Sýrii a odporúčali nerozprávať sa o "arabskej jari".

"Situácia v Sýrii je veľmi zložitá," povedal.

Patriarcha tu poukázal na komplexnú sieť náboženských, rasových a jazykových menšín. Varoval pred rizikami spájajúcimi sa so zavedením demokracie, ktorá je podobná štýlu Západného sveta. Problém nastáva ak sa táto demokracia dostáva do regiónov, v ktorých nikdy predtým nebola uplatnená a v ktorých nedošlo k oddeleniu náboženstva od štátu.

Ďalej sa vyjadril, že ak je islam náboženstvom krajiny, znamená to, že "ostatní nemoslimovia budú diskriminovaní, a je jedno akého sú vyznania."

Náboženská sloboda na Strednom východe je prepojená so vzťahom k islamskému náboženstvu. Patriarcha sa vyjadril, že kvôli tomu súčasní kresťania Stredného východu "nechápu, ako môžeme zatvárať oči pred politickými stranami, ktoré sú založené na islame."

Potom uviedol motto Moslimského bratstva: "Alah je náš cieľ, Prorok je náš vodca. Korán je náš zákon. Džihád je naša cesta a umieranie pre Boha je naším jediným prianím."

Patriarcha Younan varoval, že niektorým metódam výučby islamu, ktoré sú určené pre deti, chýba výklad textu a preto sa stávajú nebezpečné. To potom vedie k situáciám ako bola napríklad vražda francúzskeho kňaza otca Jacquesa Hamela.

"V Koráne sa nachádzajú verše, ktoré nabádajú na toleranciu, to je pravda. Avšak sú tam tiež verše, ktoré nabádajú na násilie," povedal patriarcha. "A keď týmto deťom poviete, že všetky tieto verše pochádzajú od Boha a že sú doslova slovom Božím... tak budete môcť týchto mladých ľudí zmeniť na zvieratá."

Patriarcha sa vo svojich komentároch zameral aj na všeobecnú situáciu irackých a sýrskych kresťanov.

Hovoril o únosoch a zabíjaní civilistov a o zverstvách spáchaných skupinami Islamského štátu alebo bojujúcimi stranami v Sýrii. Rozprával o zničených kostoloch a kláštoroch v Iraku a Sýrii a o vysťahovaní stoviek tisíc irackých a sýrskych kresťanov.

Ostatných varoval, že ak nebudú kresťania chránení, kresťanstvo v Sýrii, Iraku a dokonca aj v Libanone čoskoro vymrie. Ďalej sa vyjadril, že situácia by mohla byť porovnateľná s Tureckom, kde je veľmi málo kresťanov, a to aj napriek tomu, že sa tam v minulosti uskutočnili ekumenické koncily a je tam dosť cirkevných otcov.

Od roku 2014 vyzbierali Kolumbovi rytieri pre kresťanských utečencov viac ako 11 miliónov dolárov. Katolícka bratská organizácia pomohla zabezpečiť zásobovanie potravinami, lekárske kliniky, infraštruktúru a bývanie. Taktiež podporila sýrskych katolíckych kňazov, ktorí boli vyhnaní z Mosulu.

Štátny sekretár Svätej stolice, kardinál Pietro Parolin, sa vo svojom liste v mene Františka poďakoval Kolumbovým rytierom za ich "namáhavé úsilie" obraňovať ľudské práva a pochopiteľné túžby prenasledovaných kresťanov. Zároveň sa im poďakoval, že sa starajú aj o ich potreby.

Najvyšší rytier Kolumbových rytierov Carl Anderson reagoval na patriarchu Younana. Uviedol zverstvo akým bola vražda štyroch Misionárok Lásky v Jemene a únos ich kňaza otca Thomasa Uzhunnalila.

Následne požiadal zhromaždenie o chvíľu ticha, aby sa modlili za "týchto mučeníkov našej viery a za obete náboženskej neznášanlivosti."