Prezident schválil cenzúru internetu. Zoznam prvých blokovaných stránok príde v lete. IT špecialisti vyjadrili svoj názor

1,152
Kultúra smrti

Slovenská hlava štátu nevrátila do parlamentu novelu zákona o hazardných hrách. Tá úradom umožní blokovať stránky, ktoré nezískali licenciu od Finančnej správy Slovenskej republiky. Informuje o tom portál zive.sk.

Zákon bol v parlamente schválený v novembri a hlasovalo zaň až 109 zo 142 poslancov. Z opozície sa hlasovania zdržali len poslanecké kluby SAS a ĽSNS.

Podobný zákon bol v lete chválený aj v susednom Česku. Zákon tak bude postihovať najmä zahraničné hazardné weby, ktoré si neplnia daňovú povinnosť. Zákon má však určité medzery najmä po technickej stránke. Je pravdepodobné, že táto cenzúra nebude fungovať a bude sa dať obísť.

Ak úrady nájdu web bez licencie, po odobrení súdom sú povinní na tento web umiestniť zákaz.

K cenzúre sa pre portál zive.cz vyjadrili viacerí IT odborníci. Drvivá väčšina z nich s cenzúrou internetu nesúhlasí a navrhuje iné riešenie problému so zahraničnými hazardnými portálmi. Všetky vyjadrenie IT odborníkov si môžete pozrieť TU.

„Blokovanie internetu je popretím základného princípu Internetu. A tiež blokovanie prístupu je len ťažko v súčasnej dobre vykonateľné, keďže existuje mnoho mechanizmov, ako to obísť. Blokovanie Internetu je len pokus o reakciu na niečo, no nerieši problém,“ povedala Mária Bieliková, dekanka informatickej fakulty STU.

„Aký má byť cieľ takéhoto plošného blokovania? Identifikovať skutočného prevádzkovateľa danej služby, ktorý na nej zarába? Alebo „iba“ znížiť jeho príjem z tejto služby? V jednom i druhom prípade má blokovanie nejasný efekt, ale preukázateľné náklady pre každého jedného poskytovateľa internetového pripojenia, ktorých výška závisí od toho, ako dôsledné blokovanie by bolo požadované, a teda na akej úrovni by muselo byť implementované. Keďže sa nedá príliš očakávať, že by ich poskytovateľ pripojenia chcel znášať sám, cenu za blokovanie by reálne zaplatili všetci zákazníci všetkých poskytovateľov – nielen tí, ktorí danú nelegálnu službu vôbec niekedy využili, ale úplne všetci,“ uviedol na margo cenzúry internetu Peter Košinár, expert firmy Eset.

V skratke, odborníci sa obávajú, že cenzúra hazardných webov bude neúčinná a človek, ktorý sa aspoň trochu dokáže pohybovať v IT svete tento zákaz dokáže obísť za pár minút. Takisto sa zdvihnú náklady pre poskytovateľov internetového pripojenia, ktorí si túto ťarchu nenechajú pre seba . Novela zákona teda spôsobí nárast ceny internetového pripojenia.

Ďalej sa objavili obavy, že takáto cenzúra môže byť zneužitá aj na iné účely ako na blokovanie hazardných webov. Hazardné weby môžu byť zámienkou práve na celkovú cenzúru internetu a na blokovanie stránok s obsahom, ktorý sa niekomu nemusí páčiť (tzv. alternatívne spravodajstvo):

„Navyše blokovacia infraštruktúra, ktorú štát prinúti internetových poskytovateľov vybudovať, sa bude dať ľahko v budúcnosti rozšíriť aj o ďalšie nepohodlné IP alebo URL adresy a teda veľmi jednoducho zneužiť na ďalšiu cenzúru Internetu. Akékoľvek blokovanie šírenia informácií je cenzúra. A môže to byť preto veľmi nebezpečný precedens,“ ozrejmil Pavol Lupták, odborník na kybernetickú bezpečnosť s dodatkom, že môže ísť o nebezpečné obmedzovanie internetovej slobody.

 

Juraj Paška