Prezident Kiska na Valnom zhromaždení OSN: Utečenci potrebujú našu empatiu a pomoc

568
Neutral

Jednou z očividných zodpovedností politických lídrov je bezpochyby zabezpečenie a zachovanie mieru a rozvoja. Povedal to dnes prezident SR Andrej Kiska vo svojom prejave na 71. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

“Založili sme mnoho užitočných inštitúcií, aby sme pokročili v tomto úsilí. Avšak sme svedkami najväčšej krízy vysťahovalectva od čias druhej svetovej vojny,” upozorňuje prezident.

Lídrom už nepripomínal hrôzostrašné čísla počtu utečencov. “Počúvame ich tak často, že niekedy zabúdame na to, že nejde o hru. Ako nám pápež František pripomenul, migranti a utečenci nie sú pešiakmi na šachovnici ľudstva. Sú deťmi, otcami, matkami, skutočnými mužmi a ženami,” uviedol.

Podľa jeho slov každé politické nedorozumenie a chyba pri hľadaní riešení spôsobuje viac ľudí bez strechy nad hlavou, viac odtrhnutých rodín, viac hladných detí so zúfalými rodičmi, ktorí sa na ne musia pozerať bez možnosti im pomôcť.

“Aj keď máme odlišné pozície, skúsenosti, pohľady na vec, všetci musíme pochopiť, že utečenci potrebujú našu empatiu a pomoc,” upozorňuje Kiska.

Existuje reálne nebezpečenstvo, o ktorom si mnohí z nás mysleli, že jeho rozšírenie už viac neuvidíme. Ide o nárast nacionalizmu, extrémizmu, rasizmu a bigotnosti v mnohých oblastiach sveta, zdôraznil.

“Som si istý, že lídri musia riešiť tieto nepriaznivé nálady v našich spoločnostiach. Pretože tieto nálady sú hlavným nepriateľom ľudstva, sú zodpovedné za najhoršie utrpenie a krvavý masaker v našej modernej histórii,” povedal slovenský prezident.

Ďalej si je podľa vlastných slov istý, že sme viac ako schopní zvládnuť také výzvy, akými sú chudoba, hladovanie, choroby, nespravodlivosť či diskriminácia. “Nová agenda nebude možná bez efektívnej medzinárodnej spolupráce a koordinácie podporovanej inštitúciami OSN,” uviedol.

“Súčasne by sme nemali zabúdať na našu domácu úlohu – získať si srdcia, myšlienky a dôveru našich ľudí. Svet sa zmenšil kvôli globalizácii a moderným komunikačným technológiám. Problémy, ktorým náš svet čelí, sú globálnejšie a viac sa prelínajú. Napriek tomu naše sociálne inštinkty často zostali na lokálnej úrovni a náš zmysel pre zodpovednosť je často limitovaný našimi národnými hranicami,” konštatoval prezident Kiska vo svojom prejave.

Venoval sa taktiež kríze na Ukrajine, ktorá trvá už tretí rok. Slovensko je veľmi znepokojené destabilizovanou situáciou v susednej krajine a opakujúcim sa násilím v regióne. “Rád by som zopakoval svoju výzvu, aby sa urobil hmatateľný pokrok smerujúci k vyriešeniu konfliktu. Verím, že dohody z Minska zostávajú aj naďalej jedinou možnou cestou, ktorá nás vyvedie z krízy. Slovensko je pripravené aj naďalej pomáhať Ukrajine,” uviedol.

Prezident sa dotkol taktiež témy generálneho tajomníka OSN. Ocenil, že tento rok je proces jeho výberu transparentnejší a otvorenejší ako kedykoľvek predtým. “Moja krajina má privilégium byť súčasťou tohto procesu prostredníctvom nášho kandidáta,” dodal.