Prelom: Muž, ktorý podstrčil ex-priateľke potratovú pilulku, je odsúdený na 14 rokov

2,780
Kultúra smrti

TAMPA - Muž, ktorý svojej ex-priateľke podstrčil pilulku vyvolávajúcu potrat, bol odsúdený na takmer 14 rokov väzenia.

Na pojednávan dostal John Andrew Welden trest v trvaní 13 rokov a osem mesiacov.

„Nemyslím si, že pán Welden je zlý človek, ale urobil zlý skutok a zaň bude musieť niesť následky,“ povedal sudca amerického okresného súdu, Richard A. Lazzara, keď vyniesol nepodmienečný rozsudok.

Welden podpísal dohodu o vine a treste v septembri, aby sa vyhol životu vo väzení za porušenie zákona o nenarodených obetiach násilia z roku 2004. Ale Lazzara menovaný Clintonom v roku 1997 takmer nechal Weldena vyviaznuť s iba 41 mesačným trestom odňatia slobody.

29-ročný muž používajúci meno Andrew bol zasnúbený s 27-ročnou Remee Jo Leeovou. Keď otehotnela, sprevádzal ju ku gynekológovi.

Potom sfalšoval meno svojho otca, doktora Stephena Weldena, na recepte na Cytotec a naviedol zamestnanca lekárne Sunlake Pharmacy v meste Lutz v štáte Florida, aby fľaštičku označil za antibiotiká.

Leeová užila pilulku, ktorá vyvolala potrat 31. marca na Veľkonočnú nedeľu. Leeová prišla o dieťatko, ktoré si zúfalo chcela nechať a už mu dala aj meno. Súdne záznamy uvádzajú, že dieťa malo 7 týždňov a meralo približne 0,8 cm.

„Odkedy sa to začalo, je pre mňa každý deň nočnou morou,“ povedala Leeová.

Nahrala si, ako sa Welden k zločinu priznal. On sám potom podpísal dohodu o vine a treste.

Ale obhajca obžalovaného, Todd Foster, tvrdil, že jedna tableta lieku na vredy Cytotec (misoprostol), ktorý sa často nedovolene používa na vyvolanie potratu, by nestačila na ukončenie tehotenstva. Tiež sa odvolával na prípad Roe v. Wade, aby obhájil Weldenovo konanie.

Sudca Lazzara najskôr uveril týmto argumentom a navrhol znížiť už aj tak znížený trest na menej než tri a pol roka.

Svedectvo experta však na začiatku tohto mesiaca presvedčilo Lazzaru, že jedna pilulka naozaj stačila na to, aby Leeová stratila svoje dieťatko.

Tento prípad odhalil obrovskú dieru vo floridských zákonoch. Keďže dieťa nebolo ešte životaschopné, štátne zákony nemohli trestať Weldenov čin. Nakoniec pristúpil na dohodu o vine za falšovanie spotrebného tovaru a konšpiráciu za účelom poštového podvodu, aby sa vyhol iným obvineniam.

Strata vnúčaťa podnietila Remee a jej rodičov, Edwarda a Rosu Leeovcov, aby podporili zákon o prečinoch proti nenarodeným deťom. Ide o štátne opatrenie, ktoré umožní floridským orgánom činným v trestnom konaní stíhať každého, kto zabije nenarodnené dieťa predtým, ako sa stane životaschopným.

„Nechceme, aby sa toto stalo ďalším dcéram,“ povedal Edward Lee.

Pro-life aktivisti varujú, že teraz, keď je pilulka po styku dostupná bez receptu, sa vnútené potraty môžu rozšíriť.