Predsedníčkou výboru pre práva LGBTI sa stala Lucia Žitňanská

495
Kultúra smrti

Výbor je stály odborný orgán Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Bratislava 7. júla (TASR) – Vládny kabinet na svojom dnešnom rokovaní odobril zmenu na poste predsedu Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb.

Podľa štatútu výboru tento post vždy zastáva minister spravodlivosti. Exministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) tak na tomto mieste strieda Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Výbor je stály odborný orgán Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.
 

L. ŽITŇANSKÁ: Životné situácie LGBTI komunity by sa mohli riešiť právnou úpravou


Životné situácie LGBTI komunity treba zmeniť tak, aby boli pre ňu z právneho hľadiska komfortné. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá sa dnes po odobrení vládou SR stala predsedníčkou Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb. Konkrétne situácie by podľa nej mohla riešiť právna úprava. Jej návrh ešte nie je. Podľa Žitňanskej totiž musí v tejto veci existovať politická väčšina. Nehovorí však o registrovanom partnerstve.

"Žijeme dobu, kedy spoločenská ani politická klíma veľmi tejto komunite nepraje, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií. To je fakt," povedala dnes Žitňanská po rokovaní vlády SR. Úprava by sa podľa nej mohla týkať majetkových otázok alebo prípadu, "keď je jeden z partnerov v zdravotníckom zariadení". "Takže myslím si, že keby sa nám v tomto období podarilo posunúť diskurz do tej polohy, že takéto riešenie je akceptovateľné, tak by sme urobili veľa," uviedla Žitňanská.

Diskusia okolo právneho uznania LGBTI párov je podľa ministerky dôležitá. "Pretože na to, aby bola nejaká právna úprava presaditeľná, musí byť akceptovaná väčšinou vo vláde i v parlamente," podotkla.