Predseda Komisie kardinálov - S Františkom prišla nová doba. Rozvedeným treba dať eucharistiu.

2,416
Kultúra smrti

V nezvyčajne úprimnom rozhovore pre nemecké noviny predseda Komisie kardinálov, poradcov pápeža Františka, povedal:

  • Komisia odporučí vytvorenie nového vatikánskeho dikastéria na najvyššej úrovni, Kongregácie pre laikov.
  • Prefekt Kongregácie pre náuku viery by „mal byť trošičku flexibilnejší“ v diskusiách o pastoračnej starostlivosti o katolíkov, ktorí sa po rozvode znova zosobášili.
  • Biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst, ktorý bol odvolaný zo svojho postu v nemeckej diecéze Limburg kvôli sťažnostiam na jeho extravagantné výdavky, by sa nemal vrátiť do biskupskej služby.

Kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga z Tegucigalpy v Hondurase povedal pre denník Koelner Stadt-Anzeiger, že Katolícka Cirkev prišla pod vedením pápeža Františka k „úsvitu novej éry“. Vyjadril vzrušenie nad pápežovou víziou reformy Cirkvi, ktorá, ako povedal, bude zdôrazňovať „väčšiu jednoduchosť života a vodcovstva.

Kardinál Rodriguez povedal, že úrady Rímskej kúrie, ktoré zahŕňajú kongregácie pre biskupov, zasvätené osoby a kňazov, by mali byť rozšírené, aby zahrnuli aj Kongregáciu pre laikov, keďže laici tvoria drvivú väčšinu katolíkov. Povedal, že Komisia kardinálov predstaví tento návrh na októbrovom stretnutí Biskupskej synody.

Ohľadom sporu okolo biskupa Tebartz-van Elsta honduraský prelát povedal, že podľa jeho názoru sa nemecký biskup nebude môcť vrátiť do diecézy, ktorú viedol. Zastavil sa tesne pred tvrdením, že pápež František zaujme rovnaké stanovisko. Minulý október Vatikán oznámil, že sporný biskup bol uvoľnený zo služby, lebo „nemôže v tejto chvíli pokračovať vo vykonávaní svojej biskupskej služby.“ Jeho budúce postavenie ešte nebolo zadefinované.

V možno najprekvapujúcejšej časti rozhovoru kardinál Rodriguez vyjadril verejný nesúhlas s ďalším vedúcim prelátom, keď jasne prezentoval svoj nesúhlas s arcibiskupom Gerhardom Müllerom, prefektom Kongregácie pre náuku viery. Vyjadril sa tak v otázke návrhov povoliť rozvedeným katolíkom, ktorí uzavreli opätovne manželstvo, prijímanie Eucharistie. Minulý október v tvrdo znejúcom článku vydanom v oficiálnom vatikánskom denníku L’Osservatore Romano arcibiskup Müller vystríhal nemeckých biskupov pred očakávaním zmeny v politike Cirkvi zdôrazňujúc trvalo platné učenie, že manželský zväzok je trvalý a neporušiteľný.

Kardinál Rodriquez neprejavil nesúhlas s učením Cirkvi. „Cirkev je viazaná Božími príkazmi,“ povedal pre nemecké noviny. „Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje. To je jasné.“ Povedal však: Existuje veľa spôsobov, ako si to vyložiť. Niektoré páry možno nie jú skutočne zosobášené v Božích očiach, povedal, a Cirkev môže prehodnotiť požiadavky na záväzný kresťanský zväzok. Navrhol, že by arcibiskup Müller mal byť otvorený diskusii o tomto probléme, pretože „možno máte pravdu, ale možno sa mýlite.“ Je však zvláštne, že kardinál Rodriguez pripustil, že o tejto veci priamo s arcibiskupom Müllerom, hlavným vatikánskym predstaviteľom v doktrinálnych otázkach, nehovoril.