Prečo zástancovia potratov popierajú bolesť po potrate?

1,623
Kultúra života

Počas mnohých rokov čo píšem o ženských témach som počula nespočetne veľa feministiek vysmievať sa z myšlienky, že by žena podstúpenie potratu mohla ľutovať. V skutočnosti väčšinou odmietajú postaborčný stres ako „anti-choice” propagandu tých, čo sú proti potratom.

To sa mi zdá zvláštne. Vždy som predpokladala, že reakcie na jednotlivé potraty sú tak rôznorodé, ako ženy, čo ich podstúpili. Teraz vďaka blogu ClinicQuotes máme záznam o tom, ako zástankyňa potratov pripúšťa, že to oni robia propagandu v tejto záležitosti:

Rosemary Candelariová, riaditeľka Massachusettskej náboženskej koalície pre reprodukčnú voľbu (Massachusetts Religious Coalition for Reproductive Choice), hovorí, prečo pro-choice skupiny často tvrdia, že potrat neprispieva k emocionálnej traume žien: „Myslím, že v hnutí [zástancov potratov] existuje obava, že ak pripustíme, že potrat je pre niektoré ženy ťažký, tak zároveň akoby sme pripúšťali, že je zlý, čo teda vôbec nie je pravda. Som v kontakte so ženami, ktoré majú problémy vyrovnať sa so svojim potratom a stále sú vášnivo pro-choice.”

Chválim pani Candelariovú za jej čestnosť a ochotu odložiť politikárčenie, keď jedná so ženami po potrate. Zúrivo odmietať existenciu postpotratovej traumy môže byť politicky výhodné, ale určite to nie je v záujme žien. V skutočnosti to zraňuje už aj tak trpiace ženy, keď sa im hovorí, že ich utrpenie je neplatné a nenormálne.

Ak niekto z hnutia pro-choice nesúhlasí s tým, čo tu číta, radím mu navštíviť stránku afterabortion.com. Stránku prevádzkuje „Jilly”, žena, ktorá je pro-choice, avšak napriek tomu hovorí, že trpí tým, čo nazýva „post-aborčný stresový syndróm” (PASS). After Abortion je virtuálne miesto, kde sa môžu stretávať ženy, ktoré sú na tej istej lodi. Súdiac podľa veľkosti fóra a množstva príspevkov ide o tisícky žien.

After Abortion má ďaleko od „politickej propagandy”. Má striktnú politiku neutrality: „V záujme zachovania podporného vzájomne uzdravujúceho účelu našej stránky, nedovoľujeme tu diskutovať o pro-life či pro-choice názoroch alebo záležitostiach.” Stránka však zdôrazňuje jednu vec: PASS je reálny a tie, čo ním trpia, potrebujú uznanie a podporu.

Vyzývam všetkých zástancov potratov, aby si prečítali na stránke svedectvá žien, z ktorých mnohé sa cítia ignorované a stigmatizované tými, čo tvrdia, že potrat je psychologicky neškodný:

Strávila som roky s boľavým pocitom, že niečo nie je celkom v poriadku... Uhádnete? Trpela som PASS. Hnev požieral celý môj život, vlastne, som ani nežila život, kým som nenašla túto stránku.

Spravila som si PASS kvíz a preplakala som 3 dni. Tak som sa bála posudzovania. Niesla som toto strašné tajomstvo, ktoré som nesmela prezradiť. Nikomu, dokonca ani sebe. Strávila som 13 rokov v štádiu popierania.

Keď som začala prispievať na nástenky, niečo sa mi stalo. Nebola som odmietnutá. Niekedy som mala pocit, že to, čo hovorím znie tak hlúpo, vlastne, toto mi všetci hovorili toľko rokov. Bola som veľmi dobrá v skrývaní svojich pocitov, dokonca aj pred všetkými tými terapeutmi.

 Toto miesto je ÚŽASNÉ! Prišla som tu tak zmätená a vnútorne rozorvaná. Bola som akoby na milión kúskov a teraz sa opäť cítim ako celistvá osoba… Jilly, máš na starosti neuveriteľnú službu, ktorá mi pravdepodobne zachránila život

„Jilly”, nech už je to ktokoľvek, poskytuje ženám úžasnú službu. Uznáva PASS a vytvorila pre ženy miesto, kde o ňom môžu rozprávať. Je nešťastím, že feministky a pro-choice aktivisti by radšej marginalizovali tieto tisícky žien, ako by pripustili, že na potrate môže byť aj niečo „zlé”.