Prečo sa zosobášiť v mladšom veku?

2,657
Kultúra života

Napriek súčasným štatistikám, ktoré hovoria, že vek ľudí vstupujúcich do manželstva je stále vyšší a že stále menej mladých mužov sa chce ženiť, spísali Brett a Kate McKayovci zoznam prekvapivých výhod vyplývajúcich z uzatvorenia manželstva v nižšom veku.

Brett vo svojom článku na blogu The Art of Manliness píše: „Viac ako dokázať, že svadba v mladosti je lepšia, som týmto článkom chcel priniesť pokoj tým mužom vo veku 20-30, ktorí už stretli tú pravú a cítia, že sú pripravení ísť do manželstva – no stále majú strach, lebo zovšadiaľ počúvajú: ,Ožeň sa mladý a budeš to ľutovať!

V skutočnosti sa nemusíš báť skočiť do toho,“ píše ďalej Bret. „Štúdia analyzujúca vek vstupu do manželstva a šťastie v nasledujúcich rokoch to zhrnula: ,väčšina ľudí nezíska nič, alebo len veľmi málo, keď úmyselne plánujú svadbu až po 30-ke.

Brett a Kate práve oslávili desiate výročie svojej svadby – brali sa, keď mal Brett 22 a Kate 24 rokov.

Nechcel by som, aby to bolo inak – tých desať rokov je úžasných,“ hovorí Brett, ale poznamenáva: „V súčasnej kultúre prevláda názor, že človek by mal manželstvo odložiť na neskôr a najskôr sa sústredil na svoje vzdelanie a kariéru.“

V roku 1960 bol priemerný vek ženiacich sa mužov 23 a vydávajúcich sa žien 20 rokov; dnes sa muži ženia približne v 29-ke a ženy sa vydávajú v 27-ke.

Výskumníci z Národného projektu manželstvo pri Univerzite vo Virginii sa vyjadrili: „Čo sa týka kultúry, mladí ľudia stále častejšie chápu manželstvo ako ,vrchol klenby než ako ,základný kameňteda je to niečo, do čoho idú až potom, ako už stihli všetko ostatné; nie je to pre nich základ pre zrelosť a rodičovstvo.“

Naproti tomu Brett poznamenáva, že výskum tiež ukázal, že „vstup do manželstva vo veku 22 – 25 sa zdá byť najlepším. Pravdaže, je to iba priemer, no výhody spomenuté nižšie sa prevažne sústreďujú na „mladých,“ ktorí sa blížia k 30-ke.“

Výhodou skorého manželstva je, že začínate bez „batožiny“ z minulých romantických vzťahov.

Keď sa beriete mladí, obaja máte menej „bývalých,“ starých lások, porovnávaní a žiarlivosti na predošlé vzťahy toho druhého. Môžete začať život s úprimnou novosťou, ktorá prispieva k pokojnej a trvácnej romantike,“ hovorí Brett.

To ide ruka v ruke s tým, že si beriete niekoho, s kým sa v mnohom dopĺňate; a nie iba preto, že „čím dlhšie čakáte na sobáš, tým viac ideálnych potenciálnych partnerov sa dostáva mimo ,trhu, ale pretože páry, ktoré sa berú vo svojich 20-tych, sa často stretávajú vtedy, keď sú „obklopení stovkami ľudí podobného veku, zázemia a podobných záujmov. Je jednoduchšie nájsť tú pravú na hodinách, v kluboch, pri voľnočasových aktivitách ako niekde, kde musíte triediť a vyberať z náhodnej zmesi žien niekde online.“

Početné štúdie ukázali, že čím viac je odďaľovaný pôrod, tým ťažšie je pre ženy otehotnieť a zvyšujú sa riziká od nízkej váhy dieťaťa pri narodení až po genetické poruchy.

Brett hovorí, že založenie rodiny v mladšom veku má veľa výhod.

Keď sú partneri mladší, ľahšie počnú dieťa a okrem toho, je pre nich aj prirodzene jednoduchšie vychovávať potomstvo. Predtým, než som mal deti, mi ľudia stále hovorili, ako vedia unaviť, ale veľmi som im neveril – zistil som, že mi to „sadlo“ a že môžem byť výnimkou potvrdzujúcou pravidlo!“

Som teda rád, že som mal deti vo svojich 20-tych, keď som ešte mal v zásobe nejakú energiu. A teším sa aj z toho, že keď prídu na svet moje vnúčatá, nebudem mať 70!“ dodáva.

Hovorí tiež, že hoci pozná „mnoho starších mužov, ktorí si aj ako starší ockovia počínajú skvele,“ odkladanie sobáša a detí až do 30-ky môže mať za následok, že manželskému životu sa bude musieť všetko prispôsobovať – získaná kariéra, práve na vzostupe, do toho prídu deti - nezabúdajme, že to môže byť veľká dávka stresu.

Brett sa vyjadril, že „zosobášenie, deti a kariéra v postupnosti vám umožní užívať si každé obdobie naplno.“

Brett a Kate zhŕňajú, že kým „sobášny vek je jednou z tém, ktorá ľudí okamžite „vytočí“ a spôsobí, že sa im chce nadávať,“ oni sú toho názoru, že dôležitejšie ako vek je vybrať si tú pravú osobu.

Inými slovami,“ dodáva Brett, „keď ste našli ženu, bez ktorej nemôžete žiť, mali by ste si byť istý svojím rozhodnutím spoločného života a nastúpiť s ňou na jedno z najväčších dobrodružstiev života.“