Pravda o potratoch? USAID radšej zruší konferenciu

2,194
Kultúra smrti

Zamestnankyňa Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) zrušila workshop na tému komplikácie pri potrate. Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako na lekárskej konferencii v Južnej Kórei mali vystúpiť lekári. Jej spolupracovníčka následne fyzicky zablokovala televízne kamery, aby nebolo možné s lekármi urobiť rozhovory.

Claudia Morrisseyová Conlonová, seniorská poradkyňa v USAID a Shelley Rossová sa postavili proti prezentácii o lekárskych komplikáciách potratov na konferencii Medzinárodnej asociácie lekárok (MWIA).

Jedna z prezentácií vysvetľovala, ako sa zástancovia potratov snažia na materských/novorodeneckých programoch propagovať potraty ako spôsob zníženia počtu úmrtí pri pôrodoch. Informácie boli zozbierané zo stretnutí organizovaných skupinou Women Deliver, kde účastníčkam povedali, aby sa postavili proti prekážkam vykonávania potratov, ako ultrazvukové vyšetrenia a právo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti odmietnuť vykonať potrat.

Morrisseyová je „poradkyňa pre zdravie matiek a novorodencov“ v USAID a koordinátorka v organizácii Women Deliver.

Medzinárodná asociácia lekárok vydala nahnevané vyhlásenie označujúce prezentácie za „spolitizované“, s nedostatkom „vedeckej kvality“ a „odopierajúce ženám ich základné právo na voľbu“. Morrisseyová a Rossová zastávajú v MWIA popredné pozície.

Konferenciu zorganizovala Asociácia lekárok v Kórei a pozvala lekárov diskutovať na tému „Tehotenstvo a potrat“. Dr. Donna Harrisonová a Dr. Mary Davenportová, obe pôrodníčky a gynekologičky, sa spolu s Dr. Marthou Shupingovou, psychiatričkou, zaoberali rôznymi problémami: následné predčasné pôrody, problémy duševného zdravia a materská úmrtnosť.

Vedecký výbor konferencie prezentácie schválil.

V noci pred konaním akcie ju MWIA zrušila. Morrisseyová, ktorá samu seba považuje za „celoživotnú feministku a sociálnu aktivistku“ a Rossová, generálna tajomníčka MWIA, namietali zvolené témy.

Na informovanie o celej konferencii boli pozvané aj médiá. Práve uprostred otázok Rossová vtrhla do miestnosti. „Prečo odpovedáte na otázky?“ pýtala sa. „Kto vám dal povolenie robiť rozhovory s týmito ľuďmi?“ vypytovala sa novinárov.

Následne sa postavila pred televíznu kameru a vyhlásila: „Tento rozhovor sa skončil.

Novinári sa bránili: „Porušujete slobodu tlače.“ Rossová sa však odmietla pohnúť.

Lekári a novinári sa presunuli do chodby, kde Rosová s ďalšími ľuďmi obťažovali kórejskú prekladateľku, vysmievali sa jej a strkali jej pred tvár fotky.

Prezidentka Medzinárodnej asociácie lekárok sa postavila za konfliktné akcie. „Zasiahla som, aby som sa uistila, že k žiadnym takýmto prezentáciám nedôjde,“ vyhlásila Afua Hesseová. Je „nesporné,“ že potrat je prepojený so „zdravím žien a detí“ a „blahobytom národov“.

Dr. Shupingová informovala, že výskumníci na oboch stranách sa zhodujú v otázke zvýšeného rizika psychických problémov u niektorých žien po potrate. Týka sa to najmä  prípadov donútenia k potratu, žien s nedostatočnou emocionálnou a sociálnou podporou a adolescentiek.

Dr. Harrisonová, odhaliac stratégiu organizácie Women Deliver, tiež priblížila celkové riziká potratu. Zároveň informovala o manipulácii s údajmi zmenou definície z „nebezpečného“ potratu smerom k významu právnych obmedzení potratov.

Ak krajina jednoducho legalizuje potraty, ženy budú stále zomierať,“ vysvetlila. „Teraz sa však tieto úmrtia žien stávajú neviditeľnými pre oficiálne štatistiky,“ pretože „úmrtia pri ,bezpečnýchʻ potratoch sa nezaznamenávajú“.

Dr. Davenportová upozornila na 135 celosvetovo realizovaných štúdií, ktoré našli súvislosť medzi potratmi a predčasnými pôrodmi. Predčasné pôrody sú hlavným dôvodom úmrtí novorodencov a detí do veku piatich rokov. Takto narodené deti môžu trpieť rôznymi dlhodobými následkami. Pokiaľ ide o súvisiace náklady na zdravotnú starostlivosť, hovoríme tu o miliardách amerických dolárov.

Medzinárodná asociácia lekárov tvrdí, že ich prístup je „nepolitický“. Tento rok, po zúčastnení sa zasadnutia komisie OSN o ženách, lobovali u prezidenta Obamu, aby vydal nariadenie na financovanie medzinárodných potratov v prípade znásilnenia. Táto žiadosť išla nad rámec návrhu ostatných zástancov potratov, ktorí toto financovanie žiadajú len v prípadoch znásilnení počas vojen.

Wendy Wrightová