Pražské arcibiskupstvo: “Kresťania vo svete sú ako ovce vedené na porážku”

1,003
Kultúra smrti

 

Po každom islamistickom teroristickom útoku, je v médiách počuť ako toto násilie nemá nič spoločné s islamom a islam je náboženstvom mieru. Väčšinová populácia si myslí niečo iné a rozdielne názory panujú aj medzi predstaviteľmi katolíckej cirkvi. Po vražde francúzskeho kňaza sa k činu vyjadrili aj cirkevní predstavitelia u našich západných susedov. Český kardinál Dominik Duka vo vyhlásení Českej biskupskej konferencie prirovnal situáciu kresťanov nielen vo svete, ale aj v západnej Európe biblickým výrokom o „ovciach vedených na porážku“ a požaduje „skutočné kroky obrany a ochrany“.

Veľmi ostro sa vo vysielaní Českej televízie vyjadril riaditeľ vonkajších vzťahov Arcibiskupstva pražského Milan Badal. Podľa Badala islam nie je žiadne bratské či priateľské náboženstvo a je do značnej miery späté s násilím. O vyjadreniach Arcibiskupstva informoval aj český spravodajský server Echo24, ktorý cituje Badala:

“Iba v roku 2014 došlo vo Francúzsku k 467 útokom na kresťanské kostoly bez obetí na životoch a dnes je to už prvá obeť na životoch. Médiá i politici o tom z dôvodu politickej korektnosti mlčia a toto je podľa mňa výsledok práve tohto mlčania a práve tohto zastierania pravdy.“

Na otázku o rozlišovaní „zlého islamizmu a úžasného islámu“ má Badal jasný názor:

“Tak to predsa nie je, nalejme si čistého vína, že je to úplne ináč a toto sú iba reči, ktoré majú dodať odvahu tým, ktorí nás tu budú ďalej a ďalej terorizovať.”

Komentátor Českej televízie sa riaditeľa spýtal aj na tak často proklamovaný medzináboženský dialóg. “Ja si myslím, že ten dialóg sa neustále vedie tak, aby podporoval, povedal by som, tu slušnejšiu stranu. Ale zdá sa, že v islame prevládajú skôr tie radikalizujúce sa prvky, ktoré opäť a opäť budú útočiť a rozširovať svoj živoný priestor, pretože oni to takto chápu –my sme tí neveriaci psy a keď zabijete neveriaceho, tak prídete do raja”, odpovedá Badal.

Podľa neho je dialóg nutný, “pretože sa potrebujeme dohodnúť na určitej koexistencii, ale nemá zmysel si zastierať, že ten dialóg bude veľmi ťažký a bude čím ďalej ťažší, vzhľadom k tomu, čo sa v Európe deje a zrejme i bude.”

Samotný útok v kostole Saint-Étienne du Rouvray vníma  Milan Badal ako svätokrádež, nakoľko k nemu došlo na posvätnej pôde.

Video si môžete pozrieť tu.

Katarína Hanzlíková