Príďte vo ŠTVRTOK (30.3.) na zastupiteľstvo! Rozhodne sa o zákaze herní v Bratislave

619
Kultúra života

Po viac ako mesiaci od neúspešného hlasovania o úplnom zákaze herní v Bratislave sa na pôdu mestského zastupiteľstva táto téma vráti. Iniciatíva Zastavme hazard preto pozýva všetkých Bratislavčanov na zasadnutie mestského zastupiteľstva v Bratislave, ktoré sa uskutoční budúci štvrtok 30.3.2017 o 8:30 v Primaciálnom paláci. Zákaz herní má byť na programe od 10:00. Iniciatíva Zastavme hazard pevne verí, že mestskí poslanci pri tomto hlasovaní vypočujú hlas viac ako 136 tisíc Bratislavčanov, ktorí požadujú úplný zákaz hazardu na území hlavného mesta.

Vzhľadom na súčasný zákon o hazardných hrách neexistuje rozumná a funkčná alternatíva k úplnému zákazu herní v Bratislave. Peter Beňa vysvetlil: “Ako alternatíva k úplnému zákazu sa ponúka ponechanie 80 herní v Bratislave. Mestskí poslanci nevedia všeobecne záväzným nariadením zaručiť ani to, že ich bude iba 80, ani to, že nepribudnú nové herne či megakasíno. Práve naopak, ak splnia podmienky, budú musieť byť povolené. Okrem toho sa nedá limitovať počet hracích prístrojov v jednotlivých herniach ani v meste ako celku. Od 1.1.2017 navyše platí zákon, ktorý umožňuje patologickým hráčom znovu hrať aj keď v minulosti títo hráči alebo ich blízki príbuzní požiadali konkrétne herne o zákaz vstupu. Registrácia hráčov nie je povinná a tak si hráči nemôžu nastaviť maximálne vklady a prehry ani dobu hrania, aby sa tak chránili pred rizikom patologického hráčstva. Súčasný zákon pri ponechaní 80 herní vôbec nechráni hráčov a preto je čiastočný zákaz iracionálne a pred verejnosťou neobhájiteľné riešenie. Za nefunkčný tzv. čiastočný zákaz podľa súčasného zákona by sme petíciu nikdy nezbierali.”

Jozef Melicher povedal: “Spolu s blížiacim sa hlasovaním o úplnom zákaze herní v Bratislave vznikla na sociálnych sieťach kampaň #nehazarduj, ktorá vyzýva občanov, aby si urobili svojku (selfie) pred ľubovoľnou herňou, čím upozornia na zahltenie bratislavského verejného priestoru veľkým množstvom herní. Do komentára môžu Bratislavčania napísať aj to, s čím v živote nehazardujú. Mnohé herne sa nachádzajú v blízkosti bytových domov, či škôl a škôlok. Taktiež pozývame všetkých poslancov mestského zastupiteľstva v Bratislave, aby sa do kampane zapojili a vyjadrili svoje stanovisko hlasovať za úplný zákaz herní v Bratislave.”
Iniciatíva Zastavme hazard verí, že sa v Bratislave podarí docieliť úplný zákaz herní a tak pomôcť ku krajšiemu, lepšiemu a kultúrnejšiemu životu pre všetkých obyvateľov Bratislavy.

Za Iniciatívu Zastavme hazard

Aliancia za rodinu
Anton Chromík
Peter Beňa


Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina
Michal Svetko

Federácia skautov Európy
Jozef Melicher


Kontakt: Iniciatívy Zastavme hazard
info@zastavmehazard.sk
www.zastavmehazard.sk