Poľskí biskupi sú príkladom v pro-life iniciatíve

1,353
Kultúra života

Poľskí biskupi jednotne žiadajú, aby legislatíva v Poľsku chránila všetky nenarodené deti. Súčasný zákon povoľuje interrupciu len v prípade znásilnenia, poškodenia plodu alebo ohrozenia matkinho života.

Poľská konferencia biskupov vo svojom vyhlásení z 30. marca 2016 počas 1050. výročia pokrstenia prvého kresťanského kniežaťa Meška I. uviedla:

„Pokiaľ ide o ochranu života nenarodených detí, nemôžeme pristúpiť na súčasný kompromis uvedený v zákone z roku 1993, ktorý povoľuje interrupciu v troch prípadoch.”

Rovnako prehlásili:

„Nezabiješ. Tak znie piate božie prikázanie, ktoré chráni každý ľudský život. Preto majú katolíci k tejto záležitosti jasný a nemenný postoj.”

Poľskí biskupi nabádajú všetkých obyvateľov, aby sa tiež pričinili o ochranu nenarodených detí. A to požadovaním zavedenia štátnych programov, ktoré zabezpečia pomoc rodičom chorých alebo hendikepovaných detí alebo detí, ktoré boli splodené pri znásilnení.

Poľská premiérka Beata Szydłová uviedla, že vyhlásenie biskupov je krok správnym smerom, a tiež podporí legislatívu na obnovenie úplnej ochrany nenarodených detí.

Inštitút Ordo Juris pripravil nový zákon, ktorý by znamenal zákaz všetkých potratov. „Dúfam, že politici zaujmú jednotné morálne stanovisko, povedal Jerzy Kwaśniewski, právnik z organizácie Ordo Iuris. „Ak chceme zmeniť systém, musíme začať od najpodstatnejšej veci - ochrany ľudského života,“ dodal. Poľská ústava umožňuje obyvateľom dať návrh zákona prostredníctvom občianskej iniciatívy, ak sa ho podpíše 100 000 občanov. Aktivisti z nadácie Právo na život plánujú vyzbierať potrebné podpisy.

Existuje niekoľko dobrých dôvodov, prečo má navrhovaný zákon šancu uspieť. Jarosław Kaczyński, líder strany Právo a Spravodlivosť, ktorá tvorí väčšinu v poľskom parlamente, taktiež podporí navrhovanú legislatívu. Kaczyński sa domnieva sa, že podobne sa súhlasne vyjadrí aj väčšina členov z jeho strany. Okrem toho iné politické strany ako Kukiz’15 a Poľská ľudová strana majú tiež pro-life politikov.

Hlas za rodinu sa veľmi teší z tejto iniciatívy v Poľsku. Je prejavom toho najlepšieho, čo sa môže dosiahnuť, keď biskupi propagujú ochranu detí a rodiny. V niektorých krajinách je však situácia iná. Máme veľa smutných prípadov, kedy sa naopak podieľajú na presadzovaní sexuálnej revolúcie a kultúry smrti. Preto sa modlime, aby biskupi na celom svete nasledovali príklad poľských biskupov a presadzovali úplnú ochranu zo zákona pre každé nenarodené dieťa.