Poľskí biskupi podporujú pro-life úsilie na právne zakotvenie úplnej ochrany pre nenarodených

623
Jakub Betinský
Kultúra života

Katolícka cirkev a pro-life skupiny v Poľsku spustili opätovný nátlak na právne zakotvenie úplnej ochrany pre nenarodených. Veria, že pod novou konzervatívnou vládou je tu dobrá šanca, aby sa to podarilo.

Súčasný poľskú parlament je kontrolovaný stranou Právo a spravodlivosť ((Prawo I Sprawiedliwość: PiS), ktorá historicky podporovala pro-life iniciatívy. Medzi zákonodarcami sú taktiež pro-life politici z politickej skupiny Kukiz’15 a z Poľskej ľudovej strany.

Podľa poľského zákona, ktorý pochádza z 1993, je potrat nezákonný okrem troch prípadov. Po prvé, keď je život a zdravie ženy v nebezpečenstve. Po druhé, keď je tehotenstvo výsledkom trestného činu. A nakoniec, keď doktor verí, že dieťa má vážny a nezvrátiteľný hendikep alebo nevyliečiteľnú a život ohrozujúcu chorobu. Niektorí politici veria, že tento zákon je kompromisom a mal by byť ponechaný bez dotyku.

Poľskí katolícki biskupi ale s tými politikmi nesúhlasia. V stanovisku zo stredy sa dožadovali úplného zákazu potratov.

„Keď sa jedná o záchranu života nenarodeného človeka, nemôžeme podporovať súčasný kompromis, ktorý bol ustanovený v zákone z 1993, ktorý v troch prípadoch dovoľuje potrat,“ napísali biskupi v liste, ktorý má byť v nedeľu 3. apríla prečítaný vo všetkých farnostiach po celej krajine. Príležitosťou pre tento list je oslava Dňa posvätnosti života, ktorá pripadá na 4. apríl, a výročie obrátenia Poľska na kresťanstvo v roku 966.

„Žiadame členov parlamentu a všetkých ľudí s mocou implementovať zákonné iniciatívy a programy, aby preukázali konkrétnu pomoc rodičom chorých detí, detí so špeciálnymi potrebami a tiež tým, ktoré boli počaté počas znásilnenia.“ Táto citácia je pravidelne ignorovaná pobočkami mainstreamovými médií.

Nový zákon bol napísaný odborníkmi na právo z Inštitútu Ordo Iuris a zabezpečuje právnu ochranu všetkým deťom od momentu počatia. Toto by spôsobilo, že by boli všetky potraty protizákonné. Návrh zákona špecificky hovorí, že doktor, ktorý zapríčiní smrť nenarodeného dieťaťa počas toho, ako sa snaží zachrániť život ženy, nebude potrestaný. Cieľom tohto navrhovaného zákona nie je potrestať ženy, ktoré boli na potrate; to ponecháva na rozvážnosti a slobode sudcov. Tento zákon, práve naopak, zvyšuje trest pre ľudí vykonávajúcich potraty a tých, ktorí ubližujú tehotným  ženám a nútia ich k potratu či už ľsťou alebo nátlakom. Naviac tento zákon taktiež hovorí o zodpovednosti štátu vzhľadom na pomoc rodičom hendikepovaných detí a detí so špeciálnymi potrebami.

Tzv. občiansky návrh zákona bude potrebovať 100 tisíc podpisov, aby bol predložený do parlamentu a mohli zaň zákonodarcovia hlasovať. Aktivisti z Nadácie právo na život budú v skorej dobre zbierať podpisy na uliciach naprieč krajinou. Táto organizácia by nemala mať žiadny problém dosiahnuť požadované množstvo podpisov, keďže sa už v minulosti osvedčili nazbieraním niekoľkonásobne väčšieho počtu.

Ďalšia pro-life skupina, Poľská federácia pro-life hnutí, napísala otvorený list za účelom presvedčiť členov parlamentu, aby zmenili súčasný zákon a chránili všetkých nenarodených. Aj oni zbierajú podpisy online spôsobom