Posledné vzdorovité slová umučeného francúzskeho kňaza: „Odíď satan!“

2,434
Kultúra smrti

Arcibiskup Dominique Lebrun, ktorý vedie diecézu Rouen, slúžil minulý utorok pohrebnú svätú omšu za kňaza, ktorého týždeň predtým počas celebrovania svätej omše zavraždili militantní aktivisti organizácie ISIS.

Jeho excelencia arcibiskup vo svojej kázni povedal, že po tom, čo zavraždenému kňazovi, otcovi Jacquesovi Hamelovi útočníci prerezali hrdlo, snažil sa ich odstrčiť nohami a vzdorovito kričal: „Odíď satan!“

„Nie je to to, Jacques, čo si chcel ešte povedať, keď si upadol na zem? Tvoje posledné slová?“ spýtal sa arcibiskup Lebrun. „Po tom, čo ťa napadli nožom, snažil si sa nohami odstrčiť svojich protivníkov. Zvolal si: ‚Odíď satan.‘ A potom si to zopakoval: ‚Odíď satan!‘“

Pohrebnej svätej omše, ktorá sa konala v rouenskej katedrále, sa zúčastnili stovky kňazov a biskupov a rovnako aj stovky nezasvätených osôb, aby žialili nad stratou 85-ročného Božieho služobníka.

Daesh (ISIS) priznáva svoju zodpovednosť za útok. Bolo zverejnené aj video, v ktorom mu dvaja vrahovia sľubujú vernosť. Daesh týchto dvoch mužov nazýva svojimi „vojakmi“.

Pohreb otca Hamela bol súkromnou udalosťou, no arcibuskup Leburn sa počas neho verejným odkazom prihovoril aj prítomným, ktorí vyznávajú iné náboženstvo: „Nikdy viac“.

Taliansky policajt Roberto Maroni nalieha na pápeža Františka, aby zavraždeného kňaza vyhlásil za svätého.

Prezident talianskeho regiónu Lombardsko na sociálnej sieti prehlásil: „Otec Jacques je mučeníkom pre vieru“ a tiež požiadal Svätého Otca, aby „ho okamžite vyhlásil za svätého Jacquesa“. Do svojho tweetu umiestnil aj hashtag #santosubito, v preklade „okamžite svätý“.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve minulý pondelok oznámil, že Francúzsko od decembra zatvorilo 20 mešít v krajine, o ktorých usúdilo, že hlásajú to, čo francúzska vláda považuje za radikálny islam.

„Vo Francúzsku nie je miesto pre tých, ktorí vyzdvihujú nenávisť a druhých k nej povzbudzujú v modlitbových miestnostiach či mešitách, a ktorí nerešpektujú isté princípy republiky, predovšetkým rovnosť mužov a žien. [...] Preto som pred pár mesiacmi prijal rozhodnutie zavrieť mešity ako stav núdze a v rámci právnych či administratívnych opatrení. Zavreli sme asi 20 mešít a pribudnú k nim aj ďalšie.“

Premiér Manuel Valls týždeň pred tým vyhlásil, že vzhľadom na obavy zahraničného financovania viacerých mešít vo Francúzsku zváži návrhy zákonov na dočasný zákaz zahraničného financovania mešít a bude sa domáhať „nového modelu“ občianskych vzťahov s islamom.

Napriek sporom s vlastnou stranou, Socialistickou stranou vo Francúzsku, žiada Valls zákaz nosenia moslimských šatiek na francúzskych univerzitách. „Mali by sme to zakázať,“ naliehal.