Poslanec Podmanický s obavami sleduje proti-kresťanskú agendu EÚ

1,668
Kultúra života

 
BRATISLAVA – Predseda parlamentného výboru pre sociálne veci Ján Podmanický (Smer-SD) sa obáva, že ak bude pokračovať trend v EÚ, ktorý zakazuje používanie kresťanských symbolov, čoskoro nás únia donúti odstraňovať kríže z kostolných veží a zakáže nám sláviť Vianoce.
 
„Budeme môcť sláviť opäť ako sviatky slnovratu ako pohania pred 2 000 rokmi a nie ako narodenie Ježiša Krista,“ povedal dnes Podmanický, ktorý sa pridal k politikom rozhorčeným z rozhodnutia Národnej banky Slovenska ustúpiť európskym inštitúciám a zobrať z pamätnej mince venovanej svätým Konštantínovi a Metodovi kríže z rúch a svätožiaru. „Je to vrchol všetkého. Ak EÚ bude pokračovať v takýchto krokoch, stratí podporu v akýchkoľvek krokoch ľudí na Slovensku,“ konštatoval.
 
Podmanický chce presviedčať aj svojich kolegov v Smere-SD, aby apelovali na zastavenie takýchto krokov v budúcnosti. „Cyril a Metod sú svätí a aj na Slovensko prišli ako kresťanskí misionári. Kultúra a reč, ktorú priniesli, súvisí s tým, že sem prišli ako kresťanskí misionári, aj preto boli vyhlásení za svätých,“ zdôraznil. Podľa neho súčasné trendy v únii sú na míle vzdialené myšlienkam zakladateľov EÚ.
 
NBS na budúci rok vydá pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, ale na minci nebude svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže. V pôvodnom návrhu však nad hlavami svätcov mala byť svätožiara a na ich odeve kríže. Minca má byť vydaná v máji.
 
Ako povedala hovorkyňa NBS Petra Pauerová, národná banka zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám. Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala. Konferencia biskupov Slovenska však toto rozhodnutie prijala s hlbokým poľutovaním. V roku 2013 si pripomíname 1 150. výročie príchodu bratskej dvojice na naše územie.