POSLANCI znova ODMIETLI chrániť ľudský život. Sme však na dobrej ceste...

1,652
Kultúra smrti

Tento týždeň Národná rada SR hlasovala o 2 poslaneckých návrhoch na podporu kultúry života. Ani jeden neprešiel, napriek tomu podporilo ich viac poslancov ako pred rokom.
 

1. Návrh zákona na informovanosť o abortívnom efekte hormonálnej antikoncepcie


Cieľom tejto iniciatívy z dielne Centrum pre bioetickú reformu (CBR) bolo otvoriť verejnú a politickú diskusiu k tejto téme. Len málokto v parlamente, médiach a vo verejnosti doteraz vedel, že existujú aj chemické potraty formou antikoncepcie. Vďaka tomuto návrhu predloženému poslancami Pavlom Minárikom a Rudolfom Bauerom sa tento fakt stal všeobecne známym na Slovensku. Síce televízie zámerne túto tému odignorovali, pomerne dostatočne o tom informovali rádia Viva a Expres ako i denníky a internetové portály.

Návrh žiadal poučenie ženy lekárom pri predpise hormonálnej antikoncepcie o jej abortívnom účinku a o neabortívnych alternatívach. Tým by "tabletky deň po", ktoré sa dnes voľnopredajné, boli iba na lekársky predpis. Zároveň by boli na krabičkách antikoncepcie výstražné varovania (ako na cigaretách), že spôsobujú potrat.

Vyše tretina poslancov (54) parlamentu hlasovala ZA a uznala, že život začína od počatia. Návrh nadväzoval na vlani prijatý zákon na informovanosť žien o potrate, ktorý tiež nebol pri prvom predložení v NR SR schválený.
Pro-life lobistka poslala poslancom list, v ktorom je odborníkom vysvetlené fungovanie hormonálnej antikoncepcie. List zverejnili predkladatelia návrhu tu: http://www.kdsonline.sk/index.php?q=200&m_id=13&id=632

CBR pripravilo prehľad o registrovaných abortívnych prostriedkoch (hormonálna antikoncepcia a vnútromaternicové teliesko) podľa toho, čo o abortívnom efekte uvádzajú ich výrobcovia pre lekárov a čo uvádzajú, resp. neuvádzajú pre pacientov v príbalovom letáku: http://www.cbreurope.org/?a=110
Z 18 hormonálnych antikoncepcií zaregistrovaných na Slovensku, len 5 priznáva v príbalovom letáku zmeny v maternici, ktoré zabraňujú uhniezdeniu týždňového embrya. Všetky však majú abortívny efekt, ktorý výrobcovia pacientkam zamlčiavajú. Žiaľ slovenský parlament nadŕža viac farmaceutickému priemyslu, než aby sa držal Ústavy SR, ktorá garantuje právo na informácie občanom.
 

2. Návrh ústavného zákona na ochranu života od počatia po prirodzenú smrť


 CBR sa usilovalo o predloženie zákona ešte v tomto volebnom období, ktorým by sa zrušil potratový zákon. Pôvodne oslovení poslanci, ktorí prisľúbili podporu, napokon odskočili od toho, aby prekladali taký zákon a tak to znova ostalo na pleciach poslanca Petra Gaburu. Jeho návrh špecifikovať v ústave ochranu života by tak de facto zrušil potratový zákon platný z čias komunizmu.

Kým zákon za zrušenie potratového zákona v septembri 2008 podporilo 36 poslancov, teraz za návrh hlasovalo 48 poslancov z 128 prítomných ("za" by hlasovalo aj pár neprítomných). Zopár tých, ktorí v minulosti hlasovali pro-life, sa teraz pred voľbami pre zvoliteľnosť na kandidátku liberálnych strán, zdržali hlasovania. Podrobnejší prehľad pro-life hlasovaní prinesie nové číslo CBR News už na jar. Výsledky tohto hlasovania budú veľkou pomocou v zorientovaní sa voliča a zároveň mapujú postoje pre ďalšie lobistické aktivity.

Ústavný súd SR vo svojom rozsudku zo 4.12. 2007 ponechal na poslancoch rozhodnúť, akú ochranu v akom štádiu vývoja chcú udeliť nenarodenému dieťaťu. NR SR teda môže zakázať potraty podľa dnešnej ústavy, no zároveň môže zmeniť ústavu, v ktorej by začiatok života bol špecifikovaný od počatia.

Súčasná ústava hovorí "Život je hoden ochrany pred narodením" a preto sudcovia mohli farizejsky tvrdiť, že chránime nenarodených, lebo nenarodené dieťa je podľa zákona chránené v 2. a 3. trimestri (teda za predpokladu, že nie je postihnuté). Ústavný súd SR tvrdí, že stačí nenarodeného človeka viac chrániť, keď je väčší. Teda menší ľudia majú menej práv... A tých zabíjame v počte 40 denne chirurgickým potratom a nespočetne veľa chemicky antikoncepciou.