Portugalsko na čele demografického rozkladu EÚ

1,634
Kultúra smrti

Krajiny vyspelého sveta zažívajú „šedivenie“ svojho obyvateľstva. V Ázii sú ukážkovými príkladmi štáty ako Južná Kórea a Japonsko. Čína so svojou politikou jedného dieťaťa v tejto oblasti sveta tiež veci nezlepšuje. Po celej Európe štáty čelia podobným výzvam. A aj keď je Amerika na tom lepšie, aj tak majú rekordne nízku pôrodnosť a plodnosť.

Momentálne však osobitná pozornosť patrí Portugalsku, a to vo svetle novej správy, ktorá ukazuje, že spomedzi 28 štátov Európskej únie je to Portugalsko, ktorého pôrodnosť stojí na čele úpadku.

Predbežné odhady Eurostatu ukazujú, že Portugalsko minulý rok ‚stratilo‘ 60 000 obyvateľov na výsledných 10,42 miliónov obyvateľov – čo je dôsledok negatívneho rozdielu medzi počtom pôrodov a úmrtí (- 2,3) a migračného deficitu (- 3,5). Podľa správy sa v Portugalsku minulého roku narodilo 82 800 ľudí, no zomrelo 106 500 ľudí a čistá emigrácia bola 36 200 ľudí. 

Dôsledky prílišného „šedivenia“ sú dobre známe, a to najmä v oblasti ekonomiky. Ekonomická devastácia, ktorá je najmä v štátoch ako Francúzsko a Grécko, ktoré majú obrovský systém štátnej sociálnej starostlivosti, sa premieta do mnohých krajín. To, že menší počet pracovníkov pracuje na väčší počet dôchodcov, znamená, že tieto drahé systémy – ktoré už teraz balansujú na pokraji zániku – sa zrútia. Tiež je možný nedostatok pracovných síl. 

Výsledok toho, že Európania privádzajú na svet menej detí, bude mať takisto obrovský kultúrny dopad. Judeo-kresťanské základy tohto kontinentu už teraz musia čeliť výzve moslimského prisťahovalectva, a keďže stúpenci tohto náboženstva naďalej rodia deti, Európa môže zažiť obrovský kultúrny posun.

Jeden z mála kladov nízkej pôrodnosti znamená, že kresťania – najmä katolíci – ktorí zachovávajú tradície povzbudzovania k veľkým rodinám, môžu tiež zvýšiť svoj vplyv v Európe a Amerike. Napríklad jeden konzervatívny autor minulý rok vyhlásil, že „je celkom možné, že sa momentálne v Amerike nachádzame na vrchole sekularizmu.“