Pomôžme pápežovi Františkovi bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi

1,635
Kultúra života

V apríli tohto roku Vatikán hostil Konferenciu týkajúcu sa boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Stretli sa na nej profesionálni presadzovatelia práva a sociálni pracovníci, zapojení do boja proti vykorisťovaniu a komodifikácii zraniteľných osôb. Pápež František mal príhovor k zhromaždeniu, v ktorom odsúdil obchodovanie s ľuďmi ako „otvorené rany na tele súčasnej spoločnosti, bič na Kristovo Telo. Je to zločin proti ľudskosti.“ [i]

Nie je to po prvýkrát, čo Svätý Otec začal hovoriť o problematike obchodovania s ľuďmi. Keď v decembri 2013 pápež František vítal nových veľvyslancov vo Vatikáne, chopil sa tejto príležitosti, aby pripomenul týmto zástupcom svetových mocností, že každý národ musí prispievať k úsiliu o odstránenie tejto modernej formy otroctva:

Obchodovanie s ľuďmi je zločinom proti ľudskosti. Musíme sa spojiť v našom úsilí oslobodiť obete a zastaviť tento čoraz agresívnejší zločin, ktorý ohrozuje nielen jednotlivca, ale i základné hodnoty spoločnosti a medzinárodnú bezpečnosť a spravodlivosť, nehovoriac o ekonomike, štruktúre rodiny a našom spolužití.“ [ii]

Ken Hackett, americký veľvyslanec vo Vatikáne, Svätého Otca pochválil za vystúpenie proti obchodovaniu s ľuďmi a za upozornenie na túto globálnu frašku. [iii] Úsilie pápeža Františka vyzdvihlo aj Ministerstvo USA v nedávno vydanej štátnej Správe o obchodovaní s ľuďmi z roku 2014 (TIP Report).

Aby sme si všimli výzvu Svätého Otca ku konaniu proti obchodovaniu s ľuďmi, je dôležité pochopiť šírku tohto problému. TIP Report definuje obchodovanie s ľuďmi ako: obchodovanie so sexom, v ktorom je komerčný sexuálny akt vyvolaný násilím, podvodom alebo nútením, alebo pri ktorom je prinútená vykonať takýto akt osoba, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov; alebo nábor, prechovávanie, preprava, poskytnutie alebo získavanie osôb na prácu alebo služby - a to prostredníctvom použitia sily, podvodu alebo donucovania za účelom zadržania na nútené práce, otroctvo na základe dlhu alebo jednoduché otroctvo. [iv]

Všimnite si, že obchodovanie s ľuďmi môže, ale nemusí, zahŕňať prepravu obete z jedného miesta na druhé. Hlavnými kritériami sú: použitie sily, podvodu alebo nátlaku na podrobenie si osoby, ktorá má byť sexuálne alebo pracovne vykorisťovaná pre komerčný prospech druhých. Žiadna krajina, národnosť, kultúra alebo sociálno-ekonomická situácia nie je voči tejto modernej forme otroctva imúnna.

Správa TIP je ozvenou trúbenia na poplach pápeža Františka a zameriava sa na úsilie trestného stíhania obchodníkov s ľuďmi, ochranu obetí a primárnej prevencii obchodovania s ľuďmi. Sú v nej príbehy o úspechoch pri rúcaní sietí obchodovania s ľuďmi. Koncom júna tohto roka zatkli Spojené štáty takmer 300 pasákov a zachránil 168 obetí sexuálneho obchodovania počas policajnej akcie, ktorá sa dotkla 106 miest. Na tlačovej konferencii, na ktorej oznámili zatknutie, riaditeľ FBI, James B. Corney, vyhlásil:Sú to naše deti. Na našich rohoch ulíc. Naše kamióny zastavujú. Sú to naše motely. Toto sú americké deti... naše deti nie sú na predaj.“ [v]

Ale čo zvyšok sveta, ktorý je plný zraniteľných mužov, žien a detí? Správa TIP ukazuje, že je oveľa viac krajín, ktoré tento problém ignorujú; existujú však i národy, ktoré mu čelia. Správa radí krajiny do skupín Radu 1, Radu 2, Radu 2 sledovaných krajín alebo do Radu 3; krajiny Radu 1 spĺňajú aspoň minimálne normy na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a krajiny Radu 3 vykazujú len malé alebo žiadne účinné opatrenia na boj s týmto problémom. Hlavní „svetoví hráči“ ako Rusko, Čína a Saudská Arábia sú buď v zozname Radu 2 alebo Radu 3.

Vyškolení vymáhači práv sú pre ochranu obetí obchodovania s ľuďmi rozhodujúci. Ako už bolo uvedené počas nedávnych zatknutí v Spojených štátoch, 168 detí bolo zapojených do nezákonných sexuálnych aktivít ako je pornografia a prostitúcia. Je celkom bežné, že priekupníci zapoja svoje obete do trestnej činnosti, aby sa potom obete báli svoju situáciu ohlásiť na polícií. Povedia im, že ak sa obrátia na úrady, dajú ich do väzenia, pretože sa dopustili trestných činov. Presadzovatelia práv musia byť schopný rozlíšiť obete obchodovania s ľuďmi od bežných zločincov a uistiť ich o bezpečnosti.

Navyše ochrana obetí si vyžaduje povedomie v komunitách. Správa TIP upozorňuje na príbeh Shyimy Hall, ktorá bola ako 8-ročná predaná vlastnými rodičmi istému bohatému egyptskému páru a následne prepašovaná do Spojených štátov. Štyri roky bola fyzicky zneužívaná a musela pracovať pre pár až 20 hodín denne. Bola zachránená po upozornení suseda, ktorý podal sťažnosť v miestnej agentúre pre detskú starostlivosť. Každý si musí byť vedomý, že vykorisťovanie sa môže objaviť kdekoľvek, vrátane našich vlastných pohodlných štvrtí. Nesmieme sa báť hovoriť, keď niečo vyzerá podozrivo.

Základná prevencia proti obchodovaniu s ľuďmi je zložitá a neexistujú na to žiadne jednoduché odpovede. Všetkým formám sexuálneho a pracovného vykorisťovania sa darí v ekonomicky zaostalých a nestabilných oblastiach. Rodičia nepredávajú svoje deti, pokiaľ nie sú v stave ekonomického zúfalstva. Zásadnou vecou je preto zriadenie voľnej a spravodlivej ekonomiky, ktorá všetkým ponúka možnosť pracovať za spravodlivé mzdy a ktorá bude podporovať potreby ľudí. Bohužiaľ ,v príliš mnohých krajinách táto vôľa rozšíriť ekonomické príležitosti pre všetkých chýba. Na krajiny, ktoré nespĺňajú ani minimálnu normu na ochranu proti obchodovaniu s ľuďmi, treba vyvinúť väčší diplomatický a ekonomický tlak.

Pre Spojené štáty nie je dobré zostaviť 400-stranovú analýzu obchodovania s ľuďmi a potom ignorovať jej výsledky, keď je to politicky účelné. Napríklad kongresman Spojených štátov, Chris Smith. poukazuje na to, že Čína bola nevysvetliteľne povýšená z Radu 3 na Pozorované krajiny Radu 2 napriek skutočnosti, že správa výslovne poukazuje na čínsku vládnu politiku, ktorá aj naďalej podporuje obchodovanie s ľuďmi. [vii]

Je dobre známe, že výskyt obchodovania s ľuďmi sa prudko zvyšuje v súvislosti s významnými športovými udalosťami ako sú olympijské hry alebo majstrovstvá sveta vo futbale. Športové zväzy, ako je Medzinárodný olympijský výbor (MOV) alebo FIFA, by mali postoj danej krajiny k obchodovaniu s ľuďmi brať ako veľmi smerodajný, keď sa jedná o právo hostiť takéto významné udalosti. Je nehorázne, že Rusko, ktoré je krajinou z Radu 3, bolo vybrané hostiť zimné olympijské hry v roku 2014 ako aj Majstrovstvá sveta vo futbale 2018. Katar z Radu 2 má hostiť majstrovstvá sveta v roku 2022.

Jednotliví spotrebitelia majú tiež príležitosť aj zodpovednosť, aby sa zabránilo obchodovaniu s ľuďmi. Naša túžba po nízko-nákladových tovaroch nás nesmie viesť k tomu, že budeme zavierať oči nad utrpením, ktoré sprevádza výrobu týchto výrobkov. Mnoho spoločností v súčasnosti propaguje svoje ekologicky šetrné postupy, pretože spotrebitelia sú na túto problematiku citliví. Musíme sa stať rovnako citlivými na pracovné postupy dodávateľských reťazcov korporácií. Mali by sme byť ochotní podporovať spoločnosti, ktoré môžu certifikovať výrobu svojich výrobkov bez vykorisťovania svojich pracovníkov, aj keď to znamená zaplatiť viac.

Pápež František dal jasne najavo, že tento problém nemožno ignorovať:

To, k čomu sme teda povolaní, je, aby sme navzájom zdieľali zmysel pre zodpovednosť i pevnejšiu politickú vôľu získať víťazstvo na tomto poli. Musíme byť zodpovední voči tým, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi, aby sme ochránili ich práva, aby sme zaručili bezpečnosť ich samých ako aj ich rodín a aby sa zabránilo korupcii a úniku zločincov pred spravodlivosťou a tomu, aby oni mali posledné slovo nad životmi druhých ľudí.“

Vezmime si k srdcu jeho napomenutie. Vlády, podniky a jednotlivci - všetci sme zodpovední za trestné stíhanie priekupníkov, zodpovednosť za ochranu obetí a za zabránenie obchodovaniu s ľuďmi. Každý z nás musí robiť to, čo môže, aby čelil a bojoval proti tomuto útoku na ľudskú dôstojnosť a urážke voči posvätnosti každého ľudského života.