Polícia prerušila tradičnú omšu vo francúzskom kostole a na evakuáciu veriacich použila slzný plyn

3,859
Kultúra smrti

V stredu ráno 3. augusta v Paríži počas tradičnej omše vtrhla polícia do kostola svätej Rity a násilne ho evakuovala.

Polícia pri presadzovaní práva vyvalila dvere a vnikla do budovy v snahe vykázať odtiaľ všetkých, čo boli vnútri a tiež vypratať celé zariadenie. Uplatňovali tak administratívne nariadenie získané podnikateľom s nehnuteľnosťami, ktorý má v úmysle zbúrať storočný kostol, aby na jeho mieste mohol postaviť byty.

Fotografie z miesta evakuácie sa rýchlo šírili na sociálnych sieťach. Zachytávajú mladého kňaza, otca Jeana-Francoisa Billota, ako ho poriadková polícia na schodoch oltára celého zrazila na zem. Hlavný celebrant otec Guillaume de Tanoüarn ešte nedokončil obrad premenenia, no rýchlo prehltol hostiu, aby nedošlo k jej znesväteniu. Z budovy ho vyviedli oblečeného v tradičnom omšovom rúchu.

Kňazi ani veriaci nekládli odpor voči tomuto takzvanému „právnemu násiliu“ zo strany polície. Napriek tomu, špeciálna jednotka štátnej polície CRS (Republikánska bezpečnostná rota), ktorá má na starosti kontrolu davu a potenciálne napäté demonštrácie, vypustila do uzavretej budovy slzný plyn. Polícia má použitie slzného plynu v stiesnenom priestore zakázané.

Policajný zásah sa odohral len týždeň po tom, čo islamistickí teroristi zavraždili katolíckeho kňaza počas slávenia svätej omše v obci Saint-Étienne-du-Rouvray neďaleko mesta Rouen na severe Francúzska za prítomnosti niekoľkých rehoľných sestier a farníkov. Horší čas na evakuáciu si ani nemohli vybrať, keďže Francúzsko je momentálne otrasené brutálnym útokom na otca Jacquesa Hamela.

Séria dramatických útokov, ktorých sa dopustili radikálni moslimovia, vrhá na krajinu desivý tieň už od začiatku roku 2015, kedy bola na autobusovej zastávke v Rennes dobodaná mladá študentka, až po nedávny útok v Nice, kde islamský radikál návesom zabil 85 ľudí. Mnohí z týchto útočníkov identifikovala polícia ako radikálnych moslimov.

K evakuácii došlo aj v čase, keď moslimské komunity vo Francúzsku získavajú čím ďalej tým viac pozemkov a budov na vytvorenie mešít, kým veľa kostolov, najmä na vidieku, je prázdnych. V súčasnosti hrozí zbúranie 312 kostolom, vrátane 14 v Paríži. Buď preto, že miestne orgány sú právnymi vlastníkmi väčšiny francúzskych kostolov a po prijatí zákona o odluke cirkvi od štátu si nemôžu dovoliť udržiavať tieto budovy, alebo jednoducho preto, že predaj takéhoto majetku je veľmi lukratívny obchod.

Je jasné, čo sa tu tým naznačuje. Polícia vyhodí všetkých z kostola, kde sa denne slúži svätá omša, aby sa zabránilo jeho demolácii, a na druhej strane sa po celej krajine rozrastajú mešity. Je to prejav úpadku zvyšku francúzskeho kresťanstva.

Kostol svätej Rity nemá nejakú výnimočnú architektonickú hodnotu, ale v obci, kde sa nachádza, je skutočne viditeľná Božia prítomnosť. Neogotický chrám postavený v enkláve na pozemkoch patriacich UNESCU v tichej oblasti južného Paríža sa datuje začiatkom 20. storočia. Pôvodne ho postavila spoločnosť z „katolíckej apoštolskej cirkvi“, prvotne anglikánska skupina, pre nekatolícke kresťanské spoločenstvo, ktoré sa oddelilo od Ríma, ale svätú omšu slávilo tradičným spôsobom. Kostol bol od roku 1987 do konca roku 2015 v prenájme ďalšej odtrhnutej kresťanskej galikánskej skupiny. Dôvodom zrušenia zmluvy bol nezaplatený nájom a budova bola ponúknutá na predaj.

Ako odpoveď na výzvy veriacich kresťanov, ktorí chceli zachovať náboženský charakter budovy a s podporou miestneho starostu, Philippeho Goujona z 15. bloku Paríža, rozhodol otec de Tanoüarn, že zatiaľ čo je chrám obsadený mladými anti-liberálnymi aktivistami, budú sa v ňom pravidelne slúžiť sväté omše.

Otec de Tanoüarn a otec Billot sú členmi Inštitútu Dobrého Pastiera, ktorý bol Kongregáciou pre klérus oficiálne uznaný v Ríme v roku 2006 a jeho členom bolo umožnené slúžiť výlučne tridentské sväté omše.

Od konca roku 2015 sa v Kostole svätej Rity konali sväté omše každú nedeľu, najprv jedna, potom dve. Otec de Tanoüarn oficiálne posvätil budovu, aby sa mohla používať na slávenie katolíckej liturgie a účasť na bohoslužbách vzrástla z niekoľkých desiatok na viac než 200 veriacich.

Práve prebiehajú súdne spory, ktorých závery určia, či môže byť cirkevná budova legálne zbúraná. Niekoľko rozhodnutí hovorilo v prospech katolíckeho spoločenstva, no nedávne bezpečnostné opatrenia na najvyššej administratívnej úrovni povolili zásah polície na evakuáciu kostola.

Úrady si na zorganizovanie policajného zásahu vybrali prvý augustový týždeň, kedy je väčšina Parížanov mimo hlavného mesta. Starosta Goujon bol o ňom informovaný v utorok o deviatej večer. Okamžite o tom dal vedieť otcovi de Tanoüarnovi a ten sa rozhodol chrániť Kostol svätej Rity a modliť sa za jeho zachovanie. Pozval veriacich na svätú omšu v stredu o šiestej ráno. Jeho pozvanie prijalo 80 ľudí, vrátane miništrantov. Do príchodu polície odslúžil tri omše za sebou.

Otec de Tanoüarn ešte v ten deň na svojom blogu vyzýval súkromného majiteľa budovy a podnikateľa s nehnuteľnosťami na vzájomný dialóg a tiež starostu a katolícke spoločenstvo veriacich, aby diskutovali o tom, či by mal byť Kostol svätej Rity zbúraný a na jeho mieste postavené štátne byty a parkoviská alebo či by mal „zostať tým, čím vždy bol, chrámom Ducha Svätého, kde sa všetci môžu stretnúť s Bohom, ktorý sa necháva hľadať najmä v nádhere tradičnej liturgie“.