Polonahé aktivistky po útoku v katedrále rehabilitované a odškodnené

1,483
Kultúra smrti

Francúzsky súd oslobodil deväť FEMEN aktivistiek, ktoré sú zodpovedné za minuloročný protest "hore bez" v katedrále Notre Dame. Podmienečné pokuty však súd udelil aj bezpečnostnej stráži chrámu, ktorá s aktivistkami pri ich vyháňaní „zle zaobchádzala“.

FEMEN demonštrantky vstúpili do katedrály Notre Dame 12.2.2013. Oblečené mali len dlhé čierne kabáty, ktoré si vo vnútri chrámu vyzliekli, aby mohli odhaliťslogany napísané na hrudi, pričom boli namierené proti Cirkvi a pápežovi.

Demonštrankty vykrikovali v katedrále heslá ako: „Pápeža už nikdy viac!“, „Už nikdy viac homofóbia,“ a „Bye bye Benedikt!“, čo bolo údajne reakciou na oznámenie rezignácie pápeža Benedikta. Navyše pri tom búchali palicami do jedného z veľkých zvonov, vystavených z príležitosti 850. výročia katedrály.

Bezpečnostná služba demonštrantky rýchlo vyhnala z chrámu, zatiaľ čo zaskočení a pobúrení veriaci a turisti sa len prizerali.

Vzhľadom na to, že tieto „sextrémistky“ (ako samé seba nazvali) boli obvinené skôr z poškodenia majetku (zvona) než z obscénneho správania sa na verejnosti alebo podnecovania k náboženskej nenávisti, sudcovia našli dostatok dôkazov o tom, že škrabance na pozlátení zvona neboli urobené počas protestnej akcie. Zo záberov útoku sa zdá, že konce tyčí, ktoré použili na búchanie do zvona, boli potiahnuté plsťou.

Prokurátor požadoval udeliť každej demonštrantke pokutu vo výške 1500 € na základe obvinenia z poškodenia majetku, avšak podľa talianskych spravodajských zdrojov Tempi, sudca tento návrh zamietol a nariadil, aby každá demonštrantka dostala 1500 € ako kompenzáciu.

Okrem toho boli traja strážcovia, ktorí ich vyviedli z kostola, obvinení z použitia neprimeranej sily a odsúdení za „mierne násilie“ a dostali podmienečné pokuty vo výške 1000 € (asi 1300 $), 500 € a 300 €.

Inna Shevchenko, vedúca hnutia FEMEN vo Francúzsku, povedala, že sa z verdiktu „veľmi teší“ a je veľmi spokojná“.

FEMEN bude pokračovať, to je isté,“ povedala Shevchenko pre francúzsky spravodajský servis The Local.

Právnik Notre Dame, Laurent Delvolvé, povedal, že žalobcovia sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Notre Dame je miestom, ktoré je otvorené pre všetkých, ale je potrebné, aby ho všetci rešpektovali. Nie je to miesto určené na demonštrácie,“ povedal podľa agentúry Associated Press.