Politička zo strany zelených sa drzo vysmievala z mŕtveho kňaza

1,514
Kultúra smrti

Obete teroristických útokov si bezpochyby zaslúžia náš rešpekt a to bez ohľadu na rasu, pohlavie, alebo vierovyznanie. Robiť si žarty z nevinných ľudí, ktorí zahynuli rukami vrahov, by malo byť neprijateľné v každej slušnej spoločnosti. O to viac, ak ide o deti, alebo bezbranného starca, kňaza, ktorý podľa svedectiev celý život zasvätil službe druhým ľuďom.

To si ale zrejme nemyslia niektorí francúzski predstavitelia verejného života. Po smrti kňaza Jacquela Hamela, umučeného islamskými teroristami uverejnila zvolená zástupkyňa strany Zelených na radnici v Breste, Julie de Goïc tweet tohoto znenia:

Takže kňaz zomrel ako mučeník, má teda nárok na 70 chlapcov v Raji.” Politička sa zjavne inšpirovala moslimskou tradíciou, podľa ktorej na mučeníkov v nebi čaká 72 panien a zamiešala do toho pedofíliu. Čo na tom, že išlo o ľuďmi veľmi rešpektovaného bezúhonného kňaza? Tento výrok samozrejme pritiahol pozornosť nielen bežných ľudí, ale aj médií. Medzi prvými o ňom informoval server Observatoire de la Christianophobie a neskôr, ako postupne narastalo rozhorčenie ľudí, sa začali kauzou zaoberať aj iné médiá. Počas víkendu o prípade informovala aj spravodajská televízia BFMTV.

Rozhorčenie verejnosti bolo veľké, na radnicu v Breste sa ľudia obracali so sťažnosťami a žiadosťami o demisiu danej zastupiteľky. Julie de Goïc sa okrem výziev na odstúpenie stala i terčom mnohých vyhrážok násilím a slovných útokov. Politička sa na twitteri bránila nasledovne: “V roku 2016 urobíte vtip o mŕtvom kňazovi a už sa ti vyhrážajú násilím. Banda kreténov, nie ste o nič lepší než teroristi.”

Server Politique Matin to komentoval slovami: “Čo by si myslela tá istá zástupkyňa radnice, keby zástupca za Front National urobil takýto nevkusný vtip na adresu obetí Mohameda Meraha? (pozn. terorista Merah v roku 2012 zabil sedem ľudí, z toho 3 deti len kvôli ich židovskému pôvodu). Zjavne niektoré atentáty sú zábavnejšie než ostatné.”

Julie de Goic však nie je jediná verejná osoba, ktorá považovala túto tragédiu za udalosť vhodnú na vtipkovanie. Novinár Alexandre Hervaud z Libération zverejnil na svojom twitterovom účte nasledovnú „úvahu“: “V snahe zmierniť napätie medzi komunitami, dúfam, že vrahovia boli bývalými skautmi zneužívaní kňazom.”

Politique Matin sa na margo týchto „zábavných“ výrokov pýta: “V akej spoločnosti to žijeme? Sme ešte schopní uctiť našich mŕtvych, navyše, keď boli zavraždení takýmto desivým spôsobom? K smútku týchto udalostí sa pridáva rušivý pocit, previnilého mlčania našich súčasníkov, ktorý sa nedarí uchlácholiť…”

Katarína Hanzlíková